2400 Yilik Antik Kentte Salgin Arastirmasi

2400 Yilik Antik Kentte Salgin Arastirmasi

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bagli Dalyan köyündeki 2 bin 400 yillik Alexandria Troas Antik Kenti’nde salgin yasanip yasanmadigi, kazi çalismalarinin devam ettigi forum alani içerisinde çikacak iskeletlerin antropologlar tarafindan incelenmesi sonrasi ortaya çikacak.

Çanakkale’nin Ezine ilçesine bagli Dalyan köyündeki Alexandria Troas Antik Kenti’nde kazi çalismalari 18 Temmuz tarihinde basladi.

Kazi çalismalari 2011 yilindan bu yana Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe baskanligindaki ekiple sürdürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanligi, Kültür Varliklari ve Müzeler Genel Müdürlügü’nün izni ve maddi desteginin yani sira Türk Tarih Kurumu, Ankara Üniversitesi, IÇDAS A.S. ve Çanakkale Valiligi’nin destekledigi Alexandria Troas Antik Kenti’ndeki kazi çalismalari bu yil kentin merkezi konumunda olan forum merkezi ile forum merkezinin çesitli noktalarinda devam etti.

Forum alani ve çevresinde devam eden kazi çalismalari çerçevesinde 13 yil içerisinde kazi ekibi tarafindan 4 tane mezar ortaya çikarildi. Antropologlar tarafindan iskeletler üzerinde yapilan incelemelerde hububat, tahilla tek tip ve yetersiz beslenmeye dayali hastaliklar yasandigi tespit edildi. 2 bin 400 yillik Alexandria Troas Antik Kenti’nde salgin yasanip, yasanmadigi kazi çalismalarinin devam ettigi forum alani içerisinde çikacak iskeletlerin antropologlar tarafindan incelenmesi sonrasi ortaya çikacak.

Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Kazi Baskani Prof. Dr. Erhan Öztepe, iskeletlerin yasi yaklasik olarak “Orta Bizans dönemi dedigimiz 10’uncu, 11’inci Yüzyil civarina tarihlendiriliyor. Yani günümüzden yaklasik 1000-900 yil kadar öncesi, bu süreçte aslinda Bizans Dönemi dedigimiz dönem, Bizans denince insanin aklina Istanbul Konstantinopolis geliyor. Bizans’in görkemli baskenti, bir imparatorluk merkezi, oradaki ihtisami siz Anadolu’nun genelinde bulamazsiniz. O ihtisamli yapilar, yasam tarzi burada yoktur. Daha çok kirsal Bizans mimarisi diyebilecegimiz yada dönemi diyebilecegimiz bir dönemle karsilasiyoruz. Kaynaklar kisitli, bu mezarlarda buldugumuz iskeletler üzerinde Antropolog arkadaslarin yaptigi çalismalar bunlarin beslenme yetersizliginden ve genelde de tek tip beslenmeden kaynaklanan hastaliklardan ölmüs olduklarini ortaya koydu. Çogunlukla da birkaç tür hububat, tahilla beslenebiliyorlar. Çünkü üretim çok düsüyor. Bundan kaynaklanan buna bagli hastaliklar, salginlar var midir, tabii ki antik dönemin çok erken evrelerinden itibaren salginlarda belli basli toplumlari büyük ölçüde etkileyen unsurlardan birisi” dedi.

Alexandria Troas Antik Kenti’nde salgin yasanip, yasanmadigi konusuna da deginen Kazi Baskani Prof. Dr. Erhan Öztepe, “Burada salgin yasanmis midir, yasanmamis midir sorusuna net cevap verebilmek için çok fazla sayida iskelet ortaya çikarmamiz lazim. Henüz bir büyük mezarlik bulmadik. Bu buldugumuz iskeletler neden burada bu alan forum Roma’nin önemli bir yönetim merkezi, din merkezi, kent için bunu söylüyorum. Bu alan önemini yitirdikten sonra Hristiyanlik kentte yayilmaya basladiktan sonra ve üzerinden de 500-600 yil geçtikten sonra iste 5’inci Yüzyilda yasanan depremler var. Antik kenti kuskusuz çok etkiledi. Kent ekonomisini, mimarisini yitirdi. Bu süreçte bu alanda önemini yitirince artik burayi mezarlik gibi kullanmaya baslamislar. Bu gördügünüz forum alaninda 13 yil içerisinde 4 tane mezar açiga çikardik. Demek ki, artik o dönemde yasayanlar için çok önemli degil dedikleri bir alan haline gelmis. Bir tarafa yerlesmis. Bakiyorsunuz Odeonun üzerinde yerlesim izi var. Tüm bu alandaki yapilarin üstlerindeki katman Orta Bizans dönemi katmani genelde ve mezarlik gibi kullanmis. Oradan yola çikarak bunu söyleyebiliriz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile