25 Aralık Kumpas Davasında Avukatlar Yetki İtirazında Bulundu

’25 Aralık Kumpas’ davasında, sanık avukatları, mahkemeye karşı yetki ve görev itirazında bulundu. Bir sanık avukatı, şikayetçi avukatlarının yanında oturmaya tepki gösterirken, tutuklu sanıkların öğle yemeği yemesi hususunda gerginlik yaşandı.

Takipsizlikle sonuçlanan 25 Aralık Soruşturması’nda usulsüzlükler yaptığı ve şüphelilere kumpas kurduğu iddiasıyla 69 kişi hakkında açılan davanın görülmesine başlandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 8’i tutuklu 69 sanıklı davada, kimlik tespitlerinin ardından sanık avukatlarının beyanlarına geçildi. Sanıklar Yakup Saygılı ve Kazım Aksoy’un avukatı Muammer Aydın, yetki ve görev itirazında bulundu.

Avukat Aydın, "Huzurda görülen bu dosya, Ankara’da Yargıtay’da hakim ve savcılarla ilgili davayla bağlantılıdır. Bu mahkeme bu davaya bakmaya yetkili değildir. HSYK Kanunu’na göre savcı ve hakimlerin suçlarına iştirak edenler aynı soruşturmayla yargılanır. Bu davanın soruşturma aşamasında HSYK, kovuşturma aşamasında Yargıtay görevidir. Yetki itirazında bulunuyor ve dosyanın yetkili Ankara’ya gönderilmesini istiyoruz. Ayrıca görev itirazında bulunuyoruz. Hrant Dink davasındaki görevsizlik kararı, bizim açımızdan önem arz etmektedir. İhtisas yani Özel Yetkili Mahkemeler kaldırılmıştır" dedi.

“SİZ ORADA RAHAT OTURUN, BENİ BURAYA OTURTTUNUZ”

Duruşmada daha sonra bir kısım sanık avukatı Murat Erdoğan söz aldı. Avukat Erdoğan, beyanda bulunurken, mahkeme başkanı yalnızca usule ilişkin beyan alacağını, çok uzun süre konuşma yapılmamasını söyledi.

Bunun üzerine avukat Osman Ertürk ayağa kalkarak, "Beni buraya katılan vekilleriyle yan yana oturttunuz. Siz orada 3 tane rahat ve geniş koltukta oturuyorsunuz. Başsavcı Hadi Salihoğlu ile görüşün ve buna bir çözüm bulun. Savunma hakkımızı ihlal etmeyin" ifadelerini kullandı.

Mahkeme başkanı, avukat Ertürk’e bu taleplerini reddettiğini hatırlatarak, söz almadan konuşmaması yönünde uyardı.

"DAVA ANKARA’DA GÖRÜLMELİDİR"

Avukat Osman Ertürk’ün ardından avukat Murat Erdoğan sözlerine devam etti. Avukat Erdoğan, 25 Aralık soruşturması sürecine ve müvekkillerine isnat edilen suçlamalara değinerek, "Öncelikle yetki konusundaki itirazlarımızı dile getiriyoruz. Bu itirazlarımız karara bağlandıktan sonra usule ilişkin talep ve beyanlarımızı bildireceğiz. Eğer müvekkillere yöneltilen suçlama darbe ise hükümet Ankara’da olduğundan dava dosyası Ankara’ya gönderilmelidir. Eğer dava konusu usulsüz dinlemeyse ve buna ilişkin yargılama yapılacaksa Telekomünikasyon Genel Müdürlüğü Ankara’da olduğundan dava yine Ankara’da görülmelidir" dedi.

"BUNLARA SU BİLE VERMEYİN"

Avukat Erdoğan’ın beyanlarını tamamlamasının ardından, mahkeme heyeti duruşmaya ara verdi. Heyetin salondan çıktığı esnada, bir sanık avukatı, "İhtiyaçlarınızı gidermeye gidiyorsunuz ama benim müvekkillerim aç. Sadece sabah su ve kumanya verildi" şeklinde tepki gösterdi. Salonun boşaltıldığı esnada tutuklu sanıklardan Hüseyin Korkmaz, "Bunlara su bile vermeyin" şeklinde bağırdı.

Sanık avukatlarının, mahkeme heyetiyle görüşüp, tutuklu müvekkillerine kendi getirdikleri yemekleri verebilecekleri yönünde izin aldıkları öğrenildi.

Duruşma öğleden sonra devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile