Uzunlu, '25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü' nedeniyle yaptığı açıklamada, şiddetin kadınlar için evrensel bir sorun hale geldiğini söyledi. Kayseri'de kurulan kadın sığınma evinin kapasitesinin azlığı nedeniyle kısa zamanda yeni sığınma evine ihtiyaç hissedildiğini belirten Uzunlu, "Şu anda belediyenin yeni yer tahsisi ile yer sorunu çözüldü. Bir yılda 130 civarında kadın sığınma evinden faydalandı. Şimdide yapmamız gereken şiddete uğrayanlar için rehabilitasyon ve danışma merkezlerinin kurulması gerekmektedir. Ayrıca bu kurumlar çok etkin ve hızlı çalışmalıdır" dedi.
Uzunlu, "Dünyanın her tarafında şiddet, kadınlar için evrensel bir sorun olarak süre gelmektedir. Dünya üzerinde kadına yönelik şiddetin görülmediği ülke yok gibidir.
Ülkemizde her geçen gün artan ve medyada sık yer bulan kadına yönelik şiddet olayları sosyal bir problem olarak karşımıza çıkmaktadır. Şiddet kültürü toplumsal yaşamda sorunların çözümünde hızla yaygınlaşmaktadır.Türkiye'de her gün 3 kadının erkekler tarafından öldürülmesi bu sorunun ulaştığı boyutu göstermektedir.Kadınların izinsiz sokağa çıktıkları, yemeği zamanında hazırlamadıkları, eşin veya babanın, sözünü tutmadıkları ,eşe kız arkadaşları ve para ile ilgili soru sorduklarında ,dar kıyafet giyme gibi benzeri nedenlerle dayak yediklerini hatta öldürüldükleri görmekteyiz. Medyanın kadın cinayetlerini haber programlarında magazinleştirdiklerini, en ince noktalarına kadar olayı gösterip kadının yakın çevresini de teşhir etmeleri olayları daha travma hale getirmektedir.
Ülkemizde aile içi şiddet konusunda yapılan araştırmalar kadın ve çocuklara karşı uygulanan şiddet oranının yüzde 90'ların üzerinde olduğunu göstermektedir. Önemli bir sorunumuz da şiddete uğrayanların nereye başvuracağını bilmemeleridir. Derneğimize bu konuda başvurular çok olmakta bizler yönlendirme yapmaktayız.
Şiddete maruz kalındığında ya da risk altındayken ilimizde başvurulacak kurum ve kuruluşlar, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü, ALO 183 aile kadın, çocuk ve özürlü sosyal hizmet danışma hattı, Sağlık kuruluşları, polis merkezleri, jandarma karakolları, Cumhuriyet Savcılığı, kadın sivil toplum kuruluşlarıdır. Kadınlara şiddet uygulanması bir insan hakları ihlalidir. Devletin tüm kurumlarıyla sorunu çözme görevi vardır" ifadelerini kullandı.
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Ve Dayanışma Günü
Türk Kadınlar Birliği Kayseri Şube Başkanı Ayşe Uzunlu, şiddete uğrayan kadınlar için rehabilitasyon ve danışma merkezlerinin kurulması gerektiğini söyledi.