25 Mayıs Afrika Günü
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: 'Ülkemiz, son olarak Sierra Leone ve Ekvator Ginesi'nde açılan büyükelçiliklerle birlikte kıtada 41 büyükelçilik tarafından temsil edilmektedir. Bu sayıyı, nihai hedef olarak her bir Afrika ülkesinde temsil edilecek şekilde orta vadede 50'ye çıkarmayı planlıyoruz' 'Afrika'nın arzusu yalnız mutlak yoksulluğun ortadan kaldırılması değil, aynı zamanda eşitsizliğin azaltılması, herkese kayda değer eğitim fırsatlarının sunulması ve norm olarak iyi yönetişimin desteklenmesi yönündedir' 'Afrika, Türkiye'yi kıtanın kapsamlı ve sürdürülebilir kalkınmaya doğru ilerlemesi ve buna bağlı olarak küresel ilişkilerde etkisini arttırması hedefleri doğrultusunda güçlü bir ortağı olarak görmektedir' 'Afrika'ya yaklaşımımız şeffaf, uzunsoluklu ve stratejik bir ortaklığa dayalıdır. Bu ortaklığın Türkiye ve Afrika'daki ortaklarımız için parlak bir gelecek vaat ettiğinden eminiz'
Çavuşoğlu, 25 Mayıs Afrika Günü dolayısıyla "Türkiye ile Afrika'nın Sağlam Ortaklık İnşası" başlıklı makale yayımladı.
Afrika'nın yükselişinin Türkleri gururlandırdığını ve kendilerini daha yakın ilişkiler kurma, iş birliği içinde olma yönünde motive ettiğini vurgulayan Çavuşoğlu, birçok Afrika ülkesinde güçlü bir orta sınıfın ortaya çıkışına tanık olduklarını ifade etti.
Kıtanın sürdürülebilir kalkınma hedefleri konusunda adım atma arzusunda olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Afrika'nın arzusu yalnız mutlak yoksulluğun ortadan kaldırılması değil, aynı zamanda eşitsizliğin azaltılması, herkese kayda değer eğitim fırsatlarının sunulması ve norm olarak iyi yönetişimin desteklenmesi yönündedir." görüşünü paylaştı.
Kıtasal Serbest Ticaret Bölgesi Anlaşması'nın, Afrika'nın geleceğini şekillendirecek önemli bir kilometre taşı olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, Türkiye'nin arzusunun kalıcı ilişkiler kurmak, temel amaçlarının da Afrikalı mevkidaşlarıyla sürdürülebilir ve karşılıklı olarak verimli şekilde köklü bir iş birliği kurmak olduğunun altını çizdi. Çavuşoğlu, "Afrika, Türkiye’yi kıtanın kapsamlı ve sürdürülebilir kalkınmaya doğru ilerlemesi ve buna bağlı olarak küresel ilişkilerde etkisini arttırması hedefleri doğrultusunda güçlü bir ortağı olarak görmektedir." ifadelerini kullandı.
- "Afrika açılımı görünür, somut ve karşılıklı fayda temeli üzerine"
Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlık döneminden bu yana 26 Afrika ülkesine resmi ziyaretlerde bulunduğuna, bu ziyaretlerin yeni işbirliği alanları açtığına ve imzalanan anlaşmaların sayısının çokluğunun, Türkiye'nin Afrika ülkeleriyle yeni işbirliği alanları açma konusunda kararlı olduğunu gösterdiğine işaret etti.
Türkiye'nin Afrika'ya yönelik açılımının görünür, somut ve karşılıklı olarak faydalı temeller üzerine inşa edildiğini belirten Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Ülkemiz, son olarak Sierra Leone ve Ekvator Ginesi'nde açılan büyükelçiliklerle birlikte kıtada 41 büyükelçilik tarafından temsil edilmektedir. Bu sayıyı, nihai hedef olarak her bir Afrika ülkesinde temsil edilecek şekilde orta vadede 50'ye çıkarmayı planlıyoruz.
Önümüzdeki ekim ayında İstanbul’da 2. Türkiye-Afrika İş Forumu’nu düzenleyeceğiz. Gelecek yıl da 3. Türkiye-Afrika Zirvesi’ni düzenleyeceğiz. Bu zirveye büyük önem veriyoruz ve başarısını garantilemek üzere çalışacağız.
Afrika ile ticaretimiz şu anda 20 milyar doları aşmaktadır. Bu rakam 2003 yılına kıyasla neredeyse 5 kat artış demektir. Ayrıca bu durum Afrika ile Türkiye'nin her ikisinin de eşitlikçi bir ticari ilişkiden yararlandığını göstermektedir."
- "Haziranda Komor Adaları'na uçuşlar başlayacak"
Türk Hava Yolları'nın (THY) uçuş ağına yeni destinasyonlar ekleyerek kıtadaki varlığını genişlettiğinin altını çizen Çavuşoğlu, THY'nin Afrika'da 34 ülkede 52 destinasyona uçuş gerçekleştirdiği bilgisini verdi. Çavuşoğlu, Komor Adaları'na da haziran ayında uçuşların başlayacağını kaydetti.
İnsani ve kalkınma ortaklıklarının Türkiye'nin kıtanın tamamını kapsayan güçlü yardım araçları olduğuna dikkati çeken Çavuşoğlu, 2004'ten 2016'ya kadar, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığının (TİKA) kıtadaki sürdürülebilir kalkınma çabalarına destek için 1,43 milyar dolar harcadığını hatırlattı.
- "Öğrenciler için mükemmeliyet merkezi olmaya devam edeceğiz"
Çok sayıda Afrika ülkesinin FETÖ'ye bağlı çeşitli kuruluşlara karşı hızla harekete geçmesinden büyük bir memnuniyet duyduklarını belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Hükümet idaresinde bir kuruluş olan Maarif Vakfı'na bağlı okullar Afrika'da faaliyet göstermeye başlamıştır. Amacımız, tüm kıtada Afrikalı devletlerin düşük maliyetli ve nitelikli eğitim sunmak için gösterdiği çabaya somut destek sağlamaktır. Maarif okullarında eğitim alan öğrencilerin yarının güçlüklerine göğüs germeye fazlasıyla hazır olacaklarına inancım tamdır. Nitelikli Afrikalı öğrencilere Türkiye'de burs yoluyla yüksek öğrenim olanakları sağlanması da iş birliğimizin ümit verici dayanaklarından biridir. Her yıl binden fazla öğrenci burs programları aracılığıyla yüksek öğrenim için Afrika'dan Türkiye'ye gelmektedir. Onların varlığı bizim için memnuniyet verici olup Afrikalı öğrenciler için bir mükemmeliyet merkezi olmaya devam edeceğiz.
Afrika'ya yaklaşımımız şeffaf, uzun-soluklu ve stratejik bir ortaklığa dayalıdır. Bu ortaklığın Türkiye ve Afrika'daki ortaklarımız için parlak bir gelecek vadettiğinden eminiz."