25 şarkıyı lisansız indirdi hayatı karardı

25 şarkıyı lisansız indirdi hayatı karardı

25 şarkıyı internetten indirince 1.5 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Jammie Thomas-Rasset adlı bir anne son birkaç yılını mahkeme salonlarında şu soruya cevap bulmak için harcadı; "Bir şarkının değeri nedir?"

Minnesota'lı anne 2006'da Kazaa adlı siteden 24 şarkıyı yasadışı şekilde indirdiği için cezaya çarptırıldı. Üçüncü duruşmada jüri, davalı anneye 1,5 milyon dolarlık bir ceza öngördü. Bu da şarkı başına 62.500 dolara denk geliyor. Thomas-Rasset'in şikayti ise 24 şarkının iTunes'da toplam 24 dolar tutyor olması.

Thomas-Rasset'in 2007'deki ilk davasında jüri toplamda 222.000 dolar ceza kesmişti ve bu cezanın GreenDay, Aerosmith ve Richard Marx'ın da aralarında bulunduğu sanatçılara 1700 şarkının telif haklarına yapılan saldırıya karşılık olduğunu belirtmişti.

Thomas-Rasset paylaşım yapan bilgisayardaki kullanıcının kendisi olmadığını idda etti ve avukatları jürinin kararında bir hata olduğunu söyleyip ikici bir duruşma olmasını sağladılar. Lakin 2009'daki ikinci duruşmanın sonucu daha da kötü oldu ve ceza 1,92 milyon dolara çıktı ardından 54.000 dolara ya da şarkı başı 2.250 dolara kadar indirildi ancak Thomas-Rasset ve avukatları bu kararı da temyize götürmeyi seçti.


Dört büyük plak şirketini temsil eden Amerika Plakçılık Endüstri Birliği son verilen 1,5 milyon dolarlık cezadan tatmin olduklarını ancak bu cezayı Jammie Thomas-Rasset'ten tahsil etmeyeceklerini bildirdi. Yetkililer konu ile ilgili, "Umuyoruz ki artık üç duruşmadan sonra bayan Thomas-Rasset, illegal şarkı indirmenin ne kadar ciddi bir durum olduğunu anlamıştır" şeklinde açıklama yaptı. Bu yılın başında Plakçılar Birliği, Thomas-Rasset'e 25.000 dolarlık bir anlaşma teklif etmişlerdi fakat Thomas-Rasset bu anlaşmayı geri çevirmişti.

Bu haberi incelerken aklımıza South Park dizisinin Napster ile ilgili bir bölümü geldi. Hatırlarsanız o bölümde bir adam, bizim çocuklara yasadışı şarkı indirirlerse sanatçıların ne kadar zor durumda olabileceklerini anlatıp sırasıyla ünlülerin milyon dolarlık malikanelerinin önlerinden geçerek onların acınası durumunu gösteriyordu. Özellikle Lars Ulrich'in çocuğuna altın kaplama bir havuz yaptıramadığı için ağladığı sahneye halen gülüyoruz. Elbette yasadışı şarkı indirmek ve korsanlık hiç hoş görmediğimiz bir durum ve ülkemizdeki sanatçıların bu konuda sıkıntı çektikleri de aşikar. Ancak televizyona çıkıp korsandan dolayı mağduriyetlerini anlatan ve daha sonra lüks cipleri ile lüks evlerine giden yerli-yabancı sanatçıların yarattığı ikilem de başka bir muamma.

Thomas-Rasset ve avukatları dördüncü bir dava için tekrardan temyize gitmek için çalışıyorlar. Davalı annenin avukatları "Savaşımız devam edecek" şeklinde açıklama yapıyorlar. Ancak sıradaki davayı Thomas-Rasset kazansa bile bu sefer de Plakçılar Briliği temyize gidecektir. Dolayısı ile bu davanın bir 10 yıl daha uzama potansiyeli çok fazla. Ama ortaya çıkarttığı soru daha önemli;

"Bir şarkının değeri nedir?"
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile