25. Ulusal Matematik Sempozyumu

Niğde Üniversitesi tarafından düzenlenen 25. Ulusal Matematik Sempozyumu başladı.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Adnan Görür, Türkiye'de bilimin geleceğini kurtaracak bölümlerden fizik, kimya, biyolojiye olan ilginin azaldığını, sıranın matematiğe geldiğini savundu.

Görür, şunları kaydetti:

''Fizik bölümü birçok köklü üniversitede, Gazi, Ege ve 9 Eylül gibi gelişmiş üniversitelerde bitmiş vaziyette. Mesela NÜ'de biyoloji bölümü bitti, kimya bitmek üzere sıra matematiğe geldi. Üniversitemizin Fen-Edebiyat Fakültesi için 67 kontenjan verilmişti, 17 tercih yapıldı, kayıtlar sona erdi. 13 kişi kayıt yaptırdı. Benim gözlemim şu, bir defa öğrencileri yanlış yönlendiriyoruz. Fen Edebiyat Fakültesine gelen öğrenciler ön yargılı olarak 'ben öğretmen olacağım' düşüncesiyle geliyor. Öğretmenlik hakkı eğitim fakültesinde verilir. Çok açık ve net bu. Peki neden biz öğrenciye sürekli öğretmen olmalarını öneriyoruz. Bunu tartışmak gerekiyor.''

Ön lisans ve lisans seviyesinde bütün sosyal alanların dolduğunu, kontenjan eksiğinin olmadığını belirten Görür, şöyle konuştu:

''Hangi programı açarsanız açın doluyor. Mühendisliklerde kriz yaşanıyor. Jeoloji ve maden gibi alanlarda ciddi krizler başladı.

Şimdi o halde çözüm ne. Çözüm, temel bilimleri artık ortaokul seviyesinde öğrenciye ne yapıp edip sevdirmek gerekiyor. Eğer biz bunu başaramazsak temel bilimlerden sonra bir çok mühendislik alanı da Türkiye'de çökecek. Bunun çökmesi ne demek, uzun vadede ülkenin bağımsızlığını kaybetmesi demek.''

Teknolojinin temelinin temel bilimlerden, matematikten geçtiğini ifade eden Görür, ''Sosyal bilimlere Türkiye'nin elbette ihtiyacı var. Sosyal bilimler olmadan toplumsal sorunları çözemeyiz. Fakat teknoloji üreten ülkeler kimseye bağımlı değil, teknoloji üretmeyen ülkeler ise dışarıya bağımlı olmak zorundadır'' dedi.

Türk Matematik Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Betül Tanbay ise devletin matematiği nasıl desteklemesi gerektiği üzerine odaklandıklarını belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile