250 Kadin Yilda 4 Milyon Lira Gelir Elde Ediyor

250 Kadin Yilda 4 Milyon Lira Gelir Elde Ediyor

Her yil farkli bir bölgede kadin çiftçiler ile farkli bir tibbi ve aromatik bitki yetistirilen ve bu ürünlerin satisiyla yine kadin çiftçilerin istihdamina katkida bulunan proje 4’üncü duragina ulasti.

Kadin çiftçiler ürettikçe kazaniyor, 250 kadin yilda yaklasik 4 milyon lira gelir elde ediyor. Tarim ve Orman Bakanligi’nin destegiyle ABC Deterjan tarafindan baslatilan ’ABC ile Yerli Yerinde’ isimli kurumsal sosyal sorumluluk projesi kadin çiftçilere istihdam sagliyor. Dört yil önce baslatilan proje kapsaminda kadin çiftçiler ile birlikte her yil bir tibbi ve aromatik bitki seçilerek üretimi yapiliyor. Elde edilen ürünlerin satisi yapilarak da kadin çiftçilere gelir saglaniyor. Bu üretim modeli sayesinde kadinlar hem meslek sahibi yapiliyor hem de yerel degerlere odaklanarak bölgesel kalkinmaya katkida bulunuluyor. Proje ile ilgili olarak alinan bilgilere göre 250 kadin yilda yaklasik 4 milyon lira gelir elde ediyor.

Projenin 4’üncü duragi Izmir, yetistirilecek bitki ‘Aynisefa’

Sosyal sorumluluk projesinin ilk bölgesi Osmaniye ilinin Bahçe ilçesi oldu; burada kadin çiftçiler tarafindan safran bitkisi yetistirildi. Ikinci yilinda Tarim ve Orman Bakanligi ile is birligi gerçeklestirilerek Ordu’nun Persembe ilçesinde taflan bitkisine destek verildi.

Üçüncü yilinda Bursa’nin Karacabey ilçesinin Dagkadi köyünde ekinezya bitkisi yetistirildi. Bu yil seçilen Izmir’in Menemen ilçesinde, aynisefa bitkisi yetistirilecek. Yerli Yerinde Aynisefa projesinden 20 kadin gelir elde edecek.

Projenin tanitim toplantisinda konusan Menemen Tarim ve Orman Ilçe Müdürü Fatih Çiçek, “Hepimizin bildigi gibi tarim ülkemizin en önemli degerlerinden birisi. Geleneksel tarim ürünlerinin yani sira ülkemizde bu anlamda dev bir hazine daha var: Tibbi ve Aromatik bitkiler. Ben Ziraat Mühendisiyim, üzerinde özellikle çalistigim alan tibbi ve aromatik bitkiler. Menemen’de bu bitkilere büyük oranda deger katma çabalarimiz sürüyor. Tarimda çok önemli bir degerimiz daha var: Kadinlar ve çiftçilik yapan kadinlarimiz. Açikçasi tarim alaninda kadinlarimizin erkeklerden daha fazla deger olusturduklarini söyleyebilirim” dedi.

"Hedefimiz 2025 yil sonuna kadar 500 kadin çiftçinin istihdam edilmesi"

ABC Deterjan Pazarlama Direktörü Deniz Özyer “2017 yilinda Osmaniye Bahçe’deki safran çalismamizi 2018’de Ordu Persembe’de taflan ile, 2020’de ise Bursa Karacabey Dagkadi’da ekinezya bitkisi ile devam ettirdik. Bu yil da sürdürebilirligi ve kurumsalligi saglamak amaciyla basvurdugumuz Tarim ve Orman Bakanligi’nin yönlendirmesiyle Izmir Menemen Tarim ve Orman Ilçe Müdürlügü’nün kapisini çaldik. Aynisefa projesi, Türkiye için bir örnek saglayacak olmasi açisindan da ilgimizi çekti. Buradan 20 kadinin ekmek yiyecek olmasi bizim için büyük bir gurur kaynagi. Osmaniye Bahçe, Ordu Persembe, Bursa Dagkadi ve son olarak Izmir Menemen ile birlikte yaklasik 250 kadin bu proje sayesinde gelir elde edebiliyor. 250 kadin yilda yaklasik 4 milyon TL gelir elde edecek. 2025 yilina kadar ABC ile Yerli Yerinde projesi sayesinde 500 kadinin gelir elde etmesi için çalisacagiz” dedi.

Özyer sözlerine söyle devam etti: “2022 yili ABC ile Yerli Yerinde projesinin besinci yili olmasi sebebiyle Tarim ve Orman Bakanligi ile birlikte daha genis açilimli bir proje üzerinde çalisiyoruz. Projemizin daha da yaygin hale gelmesi için çalismalarimiz sürüyor”

Önümüzdeki yillarda yeni bölge ve yeni bitkilerle gündeme geleceklerini belirten Özyer “Projemizin gelenegi olarak kullandigimiz tibbi ve aromatik bitki ile baglantili bir ürün versiyonunu satisa sunuyoruz. Bu yil da aynisefadan ilham alan sivi sabun üretecegiz. Bu üründen gelen tüm kari da projeye bagislayacagiz” diyerek sözlerini tamamladi.

Projenin STK ortagi Menemen Tarimsal Kalkinma Kooperatifi Baskani Yesim Sever ise “Aynisefa, bakanligimiz tarafindan bize önerilmis bir tibbi ve aromatik bitki. Menemen’de bu bitkinin yetistirilebilir oldugunu gözlemledik. Ne mutlu ki aynisefa sayesinde kooperatifimizin bir çatisi oldu. ABC Deterjan yetkilileri ile görüstükten sonra 20 kadin çiftçi sevinçten havalara uçtuk. Yillardir bir çatimiz olsun hayalimiz gerçege döndü. Atil duran köy okulumuzun onarimi ve çatimiz haline gelmesi biz kooperatif kadinlarina ilaç gibi geldi. Kozmetik sektöründe yogun biçimde kullanilan aynisefa bitkisinin özellikle aktarlarda satilmasi ile ilgili çalismalarimiza basladik. Tarim Kredi Kooperatifi’nin satis noktalari için görüsmelerimiz sürüyor. Ayrica ABC Deterjan’in finanse ederek satin aldigi teknik ekipman sayesinde kooperatif çatisinda üretecegimiz eriste, salça, tursu, incir topu, sabun gibi pek çok ürünümüzü satarak gelir elde edecegiz’’ dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile