250 Milyon İnsan Çölleşme Tehdidi Altında

250 Milyon İnsan Çölleşme Tehdidi Altında

Dünyanın üçte biri ve yaklaşık 250 milyon insanın çölleşme tehdidi ile karşı karşıya yaşamını sürdürdüğü belirtildi.

Çölleşmenin yanlış faaliyetler ve iklim değişiklikleri nedeniyle toprak verimliliğinin yavaş yavaş kaybolması ve yeşil örtünün azalması olduğuna işaret eden TEMA Vakfı Aydın İl Temsilcisi Mehmet Özdemir, "Dünya yüzeyinin 1/3'ü, 4 milyar hektarı aşkın arazi çölleşme tehdidi altındadır. 750-800 milyon insan çöl ve çöl benzeri yerlerde açlık sınırında yaşamaktadır. Dünyamızda 250 milyon insan çölleşmeden doğrudan etkilenmekte, 2050 yılına kadar 200 milyon kişinin çevresel nedenlerle göç edeceği hesaplanmıştır. Günümüzde Almanya ve Fransa toplam nüfusuna eşit, yaklaşık 135 milyon insan göç etme tehlikesi altındadır. Küresel düzeyde çölleşme, ekonomik kaynaklar üzerinde büyük yüktür. Çölleşmeden doğrudan etkilenen bölgelerde yıllık gelir kaybı 42 milyar dolar, buna mukabil çölleşme ile mücadelenin bedeli 2,4 milyar dolardır. Dolaylı ekonomik ve sosyal kayıplar buna dahil edilirse, kaybın daha da büyük olacağı açıktır" dedi.
Bir çay kaşığı toprağın 6 bin farklı türe ve bakteriye ev sahipliği yapabildiğine dikkat çeken Özdemir, "Yaşayan bir sistem olan toprak, ayaklarımızın altında kendi yaşam
döngüsüne sahip bambaşka bir dünya olarak uzanmaktadır. Bitki kökleri, mikroorganizmalar, solucanlar, mantarlar, bakteriler, nematotlar, termitler, organik maddeler ile geniş ve çeşitli biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Toprakta yaşayan canlılar, ekosistemin doğasını ve kalitesini belirlemektedir. Bazı durumlarda bir hektar alanda 5 tona yakın canlı yaşamasıyla karşılaşılabileceği gibi, bir çay kaşığı toprak 6000 farklı türe ve bakteriye ev sahipliği yapabilir. Toprakta yaşayan organizmaların miktarı, çeşitliliği ve faaliyet tipleri o toprağın kalitesini belirler. Üzerinde yaşadığımız toprağın kalitesi, toprak yüzeyine gömülen yaşam formlarının çeşitliliğine ve miktarına bağlıdır" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile