27 Mayıs Davasında Davacı Sayısı 10’a Yükseldi
Demokrat Parti (DP) eski GİK üyesi Samet Ocakoğlu’nun ardından 11. dönem DP milletvekillerinden dokuzunun daha ailesi, 27 Mayıs 1960 darbesinin yol açtığı mali hak kayıplarının giderilmesi için TBMM’ni mahkemeye verdi.
DP misyonunun ileri gelen isimlerinden olan DP eski GİK üyesi Samet Ocakoğlu, babası 11. Dönem DP Manisa Milletvekili Orhan Ocakoğlu’na 27 Mayıs 1960 darbesinde ödenmeyen 18 aylık milletvekili maaşının günümüze uyarlanarak ödenmesi içerikli hukuki süreci başlatmış ve ayrıca babasına ait alacağı TBMM Başkanlığı’ndan talep etmişti. 27 Mayıs darbesine karşı TBMM nezdinde yaptığı başvurunun ardından girişimlerini bir adım daha ileriye taşıyan Ocakoğlu, 27 Mayıs darbesinin DP’li milletvekilleri ve ailelerinde yol açtığı mali hak kayıplarının günümüze uyarlanarak veraset hukuku çerçevesinde ödenmesi için TBMM aleyhinde İzmir Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açtı. Ocakoğlu’nun avukatı Gökhan Karateke tarafından Açılan dava, TBMM’nin bulunduğu yerde görülmesi için Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’ne havale edilmişti.
Ocakoğlu’nun başlattığı sürecin ardından bir araya gelen DP 11. dönem milletvekillerinin yakınları sürece dahil olma kararı aldı. 27 Mayıs darbesinin sonucu ortaya çıkan mali hak kayıplarının giderilmesi için TBMM aleyhine Ankara Hukuk Mahkemesi’nde açılan belirsiz alacak davasında dokuz 11. dönem DP milletvekilinin daha ailesi müdahil oldu.
“DAVAMIZ KAMU VİCDANININ RAHATLAMASINI SAĞLAYACAK”
27 Mayıs darbesi sonucu Meclisin kapatılması ile hukuka aykırı bir şekilde milletvekilliği düşürülen aralarında Orhan Ocakoğlu, Sebati Acun, Enver Dündar Başer, Mehmet İhsan Yalkın ve arkadaşlarının mirasçılarının bulunduğu toplam 10 aileyi temsilen Ankara Asliye Hukuk Mahkemesi’nde TBMM aleyhine dava açtıklarını ifade eden Avukat Gökhan Karateke, yaptığı açıklamada; “Açılan dava ile Mayıs 1960-Kasım 1961 arasına ait Anayasa, TBMM İçtüzüğü ve 1960 yılı bütçe kanunu dayanaklı 18 aylık maaş ve sosyal hakların o günden itibaren faizi ile birlikte günümüze uyarlanması talep edilmiştir. 12 Eylül 2010 yılında yapılan referandum ile darbelere karşı yargı yolu açıldığı kamuoyunun malumudur. Müvekkilleri olduğum davacıların amacı; hukuka aykırı karanlık bir darbe ile mağdur edilen TBMM 11. dönemi milletvekillerinin hukuksuz olarak el konulan maddi ve sosyal haklarını yargı kararı ile geri alarak, darbe ortamında oluşan mağduriyetleri bir nebze gidermektir. Davamız, darbenin hukuksal erozyonunun yargı kararı ile kabul edilmesini ve darbe nedeniyle zedelenmiş hukuk ve vicdan duygusunun hukuk, demokrasi ve insan hakları ışığı ile aydınlanan kamu vicdanı ile rahatlatılmasını sağlayacaktır. Dava süreci ve gelişmeleri kamuoyuna tarafımızdan bilgilendirilecektir. 27 Mayıs 1960 darbesine karşı açılmış bir davada hakkı, hukuku savunmanın ve adalet talep etmenin sorumluluğunu taşıyoruz” şeklinde konuştu.