TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Mustafa Yeneroğlu, 28 Şubat sürecinde 11 bin öğretmenin istifa etmek zorunda bırakıldığını, bin 635 askeri personelin YAŞ kararlarıyla meslekten ihraç edildiğini, 4 bin 625 kişinin fişlendiğini, 2 bin 500 kişinin emekliye sevk edildiğini belirterek, bu konuda devam eden mağduriyetleri tespit etmek için bir alt komisyon kurulacağını bildirdi.
Yeneroğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 28 Şubat'ta İslam düşmanlığının zirveye ulaştığını, bu sürecin tarihe kara leke olarak geçtiğini, 28 Şubat 1997’de Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan kararların ülke tarihinde karanlık bir dönemi başlattığını belirtti.
Toplumuna yabancılaşan siyaset, ordu, yargı, medya, akademi ve sivil toplum mensuplarının, İslami duyarlılığı olan kişilere, irticayla mücadele adı altında sistematik ve kurumsal zulüm gerçekleştirildiğini ifade eden Yeneroğlu, inanç özgürlüğü ve ifade hürriyeti gibi temel insan haklarının ayaklar altına alındığını, milletin ekonomik, eğitim, sosyal ve hukuki alanlarda ağır bedeller ödediğini bildirdi.
Yeneroğlu, şunları kaydetti:
'Postmodern darbe sürecinde 11 bin öğretmen istifa etmek zorunda bırakılmış, 3 bin 527 öğretmenin görevine son verilmiştir. Eğitim hayatında 600 bin başörtülü öğrencinin okullara ve üniversiteye gidememesi, katsayı engeli nedeniyle 12 milyon 80 bin meslek lisesi öğrencisinin de istediği üniversitede eğitim görememesi nedeniyle, milyonlarca genç insanın geleceğiyle oynanmıştır. Bin 635 askeri personel YAŞ kararlarıyla meslekten ihraç edilmiştir. 4 bin 625 kişi fişlenmiş, 2 bin 500 kişi ise emekliye sevk edilmiştir.'
Sürecin ülkeye 387 milyar dolara mal olduğunu, 28 Şubat’ı destekleyen medyaya 3 milyar dolar kredi kullandırıldığını anlatan Yeneroğlu, yüzde 22 oy alan Refah Partisinin kapatıldığını hatırlattı. Yeneroğlu, 'Bu vesileyle 'Olay tarihi akışı içerisinde fevkalade basit bir olaydır' diyerek toplumu sükunete davet eden 54. Hükümet Başbakanı merhum Necmettin Erbakan hocamızı rahmetle anmak gerekir' ifadesini kullandı.
Yeneroğu, Türkiye'de demokrasiye müdahale eden tüm darbe ve muhtıralarla demokrasiyi işlevsiz kılan diğer tüm girişim ve süreçlerin tüm boyutlarıyla araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonunun 2012'de yayımladığı raporda, 28 Şubat sürecinde yapılan haksızlıkların tescil edildiğini kaydetti.
Adaletin tesisi adına bu postmodern darbenin devam eden etkilerinin önlenmesi ve mağdurların yaralarının sarılması gerektiğini belirten Yeneroğlu, devam eden mağduriyetlerin, idari ve yasal çözüm önerilerini tespit etmek içinkomisyon bünyesinde, '28 Şubat Sürecinin Neden Olduğu Hak İhlallerinin veDevam Eden Etkilerinin Araştırılması Alt Komisyonu' kurulacağını bildirdi.
28 Şubat Mağduriyetlerini Tespit İçin Alt Komisyon Kurulacak
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Yeneroğlu: '28 Şubat postmodern darbe sürecinde 11 bin öğretmen istifa etmek zorunda bırakılmış, bin 635 askeri personel YAŞ kararlarıyla meslekten ihraç edilmiştir. 4 bin 625 kişi fişlenmiş, 2 bin 500 kişi emekliye sevk edilmiştir' '28 Şubat'ın devam eden mağduriyetlerini, idari ve yasal çözüm önerilerini tespit etmek için komisyon bünyesinde alt komisyon kurulacak'