28 Temmuz Dünya Hepatit Günü…

Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Koşar, pek çok insanın farkında olmadan Hepatit B ve C virüsü almış olabileceğini ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyor olabildiğini belirterek, ‘’Tedavi edilmez ise her iki virüs de karaciğer sirozuna neden olabilir’’ uyarısında bulundu.


Prof. Koşar, tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemelerin diğer insanlarla paylaşılmamasını önerdi.

Dünya Sağlık Örgütü ve Dünya Hepatit Birliği tarafından “Dünya Hepatit Günü” olarak belirlenen 28 Temmuz günü, bütün dünya da olduğu gibi ülkemizde de kamuoyunun dikkatini hepatit hastalıklarına çekilmeyi amaçlanıyor.

Bu kapsamda Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Koşar, hepatit hastalığına ilişkin bilgiler verdi. Çoğunlukla virüslerden bulaşan hepatit hastalığının 7 türü bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Ali Koşar, A, E, F tipi hepatitlerin enfekte olmuş su ve besin maddelerinin ağızdan alınması ile bulaştığını, B, C, D, G türü hepatitlerin ise kanla temas, tükürük ve cinsel ilişki yoluyla bulaştığını kaydetti.

Ülkemizde genellikle okul çağı çocuklarında sık görülen hepatit A virüsünün (HAV) karaciğeri tutan bulaşıcılığı yüksek bir virüs olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Ali Koşar, ‘’Hepatit A virüsü, virüsle enfekte yiyecek ve içeceklerin sindirim sistemine alınması ile bulaşır. Ayrıca direkt yakın temas ile (aile içi bireyler, partnerler vs) direkt dışkı yolu ile de (tuvalet sonrası ellerin yeterince temizlenmemesi nedeni ile) bulaş olabilir. Hepatit B ve C hastalığına sebep olan virüsler sessizdir. Pek çok insan farkında olmadan bu virüsü almış olabilir ve hiçbir belirti olmaksızın bu virüsü taşıyabilir. Tedavi edilmez ise her iki virüs de karaciğer sirozuna neden olabilir. Siroz ise kanama, asit, koma, karaciğer yetmezliği gibi yaşamı tehdit eden hastalıklar ya da ölüm ile sonuçlanabilir. Uzun süreli Hepatit B hastalığında siroz ortaya çıkmadan önce de karaciğer kanseri görülebilir’’ diye konuştu.

HEPATİT B VE HEPATİT C HASTALIKLARININ BULAŞMA YOLLARI
Prof. Dr. Ali Koşar, hepatit hastalığına ilişkin ayrıca şu uyarılarda bulundu:
Kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşma, deri bütünlüğünün bozulduğu durumlarda (kesik-açık yara vb) mikrobun bulaşması, cinsel ilişki, hepatit taşıyıcı gebeden bebeğine bulaşma
HEPATİT B BELİRTİLERİ
Ateş, halsizlik, iştahsızlık, bulantı-kusma, karın ağrısı, idrar renginde koyulaşma, sarılık (göz ve ciltte sararma) ve eklem ağrısı
HEPATİT B RİSK GRUPLARI
-Hepatit B'li anneden doğan bebekler,
-Hepatit B taşıyıcısı ile aile içi temas edenlerden aşısız olanlar,
-Kan ve kan ürünleri kullananlar,
-Eşcinseller
-Birden fazla kişi ile cinsel ilişkisi olanlar
-Hemodiyaliz uygulanan kişiler,
-Damar içi ilaç bağımlıları,
-Hasta ve hasta çıkartıları ile teması bulunan tüm sağlık personeli
-Toplu halde bulunulan yerlerde (okullar, kreşler, kışlalar, yurtlar, huzurevleri, v.b.) yaşayanlar
-Hemodiyaliz hastaları
-Steril olmayan aletlerle yapılan sünnet ve kulak delme gibi işlemler de Hepatit B'nin bulaşması için önemli bir risk oluşturmaktadır.

- Sağlık personelleri
-Berberler, kuaförler, manikür-pedikürcüler, itfaiye personeli, askerler, polis memurları, kazalarda ve afetlerde ilk yardım uygulayan kişiler de risk grubunda yer almaktadır.

HEPATİT B VE HEPATİT C TİPİ SARILIK MİKROPLARINDAN KORUNMAK İÇİN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN KURALLAR
Tıraş bıçağı, diş fırçası, küpe, tırnak makası gibi kişisel malzemeleri diğer insanlarla paylaşmaktan kaçınılmalı,
-Dövme veya piercing yaptırırken temiz iğneler kullanıldığından emin olunmalı,
-Berbere gidildiğinde kullanılmamış traş bıçağı ve steril edilmiş ustura kullanıldığından emin olunmalıdır,
-Cinsel ilişki sırasında, özellikle çok eşli durumlarda, mutlaka prezervatif kullanılmalıdır,
-Uyuşturucu kesinlikle kullanılmamalı,
-Sağlık görevlileri enjeksiyon uygulamasını güvenli yöntemlerle gerçekleştirmeli, tek kullanımlık enjektör kullanılmalı,
-Gebeler mutlaka B tipi sarılık mikrobu olup olmadığına ilişkin test yaptırmalı,
-Ailede (özellikle anne baba kardeş eş gibi yakın akrabalarda) sarılık hastası, siroz veya karaciğer kanseri hastası varsa mutlaka test yaptırmalı,
KORUNMA YOLLARI
Acil kan nakillerinden kaçının. Kan bankalarında, verilen tüm kanlarda hepatit B taraması yapılır. Korunmasız riskli cinsel ilişkiden kaçının. Cinsel ilişki ve kan yoluyla hepatit B bulaşma riski, AIDS bulaşma riskinden çok daha yüksektir. En kolay ve en etkili korunma yöntemi hepatit B’ye karşı aşılanmaktır.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile