``3,2 Milyon Kişi Diyabet Hastası Olduğunu Bilmiyor``

``3,2 Milyon Kişi Diyabet Hastası Olduğunu Bilmiyor``

Osmaniye Sağlık İl Müdürü Dr.

Mehmet Cingöz ülkede yaklaşık 6.5 milyon insanın diyabet hastası olduğunu 3,2 milyon kişinin ise diyabet hastası olduğundan haberdar olmadığı söyledi. 14 milyon insanın diyabet riskinin yüksek olduğunu belirten Cingöz diyabet hastalığının obezite artışına paralel olarak hızla arttığı ve 20 yaş üzerindeki her yedi kişiden birinin diyabet hastası olduğu bildirdi.

Cingöz açıklamasında, "Dünyada diyabet gelişim hızı en yüksek toplum olan ülkemizde konunun daha fazla anlaşılması ve öneminin vurgulanması amaçlanmaktadır. Diyabet (şeker) hastalığı; insan vücudunda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretememesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamamasına bağlı olarak gelişen ve ömür boyu süren kronik bir hastalıktır. Diyabet Hastalığında en büyük tahribat, damarlarda olmaktadır. Erişkinlerdeki görme kaybı, katarakt ve glokom adı verilen göz tansiyonu hastalığına, üremi adı verilen böbrek yetmezliğine, koroner kalp hastalığına, felce, kangren hastalığına ve kangren nedeniyle ayak-bacak kesilme mecburiyetinde kalınmasına, cinsel işlev bozukluklarına, his kaybına, mide-bağırsak sorunlarına, bazı cilt hastalıklarına neden olur."dedi.

Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa `Okulda Diyabet Programı` hazırlandığını kaydeden Sağlık İl Müdürü Dr.Mehmet Cingöz “Bu programla (okul çağı çocuklarına diyabet hastalığı anlatılarak) çocuklara diyabet hastalığını tanıtmak ve ayrıca hastalığın erken tanısına zemin hazırlamak amaçlanmaktadır. Diyabet hastalığı riski olanlar için, dengeli ve düzenli beslenme ve her gün 30 dakikalık yürüyüş bugüne kadar denenen tüm ilaçlardan daha etkilidir. Diyabet hastalığından sakınmak için, gereken miktarda enerji veren besin çeşitliliğinin oluşturulması, daha fazla posa içeren besinlerin tüketilmesi ve daha az tuz kullanılması, rafine şeker ve doymuş yağ tüketiminin kısıtlanması ve toplumun diyabet hastalığının önemi konusunda bilgilendirilmesi büyük önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile