3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası etkinlikleri kapsamında Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin düzenlediği ’Gönülden Destek Projesi Tanıtım Toplantısı’, Numune Hastanesi Hemodiyaliz Merkezi’nde gerçekleşti. Ankara Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Çankaya Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliği ile hemodiyaliz hastalarına moral desteği sağlamak amacıyla düzenlenen Gönülden Destek Projesi kapsamında tedavi gören hastalar tedavi sırasında el sanatları ve kitap okuma etkinliği gerçekleştiriyorlar.
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Zengin, Gönülden Destek Projesi’yle diyaliz tedavisi gören hastaların diyaliz süresince moral ve motivasyon yönünden desteklemeyi amaçladıklarını söyleyerek, "Diyaliz programına devam eden hastalarımızın haftada 2 ya da 3 gün her biri 4-6 saat süren zamanlar içerisinde bu hastalarımız diyaliz makinelerine bağlı kalıyorlar. Bu dönem içerisinde vakitlerini daha hoş geçirebilmeleri için bir aktivite düzenlendi.
Burada tercih eden hastalarımız el sanatları yapıyorlar, boyama uygulamaları yapıyorlar. Bunu tercih etmeyen hastalarımıza da kitap okumayı teklif ediyoruz. Bir kütüphanemiz var, yine gönüllülük esaslı oluşturduğumuz bir kütüphanemiz, buradan kitap okumalarını teklif ediyoruz ya da üniversite öğrencisi arkadaşlarımız, eğer kabul ederlerse kitabı arkadaşlarımız okuyor ve onlar dinleyici olarak kitabı dinliyorlar" diye konuştu.
Dünyada ve Türkiye’de bir ilk
Organ Nakli Haftası içerisinde olunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Zengin, "Bir organ yetmezliği söz konusu olduğunda en etkili tedavi hiç şüphesiz o organı sağlıklı bir kişiden alıp hastamıza verebilmek. Bunun mümkün olmadığında da bu süreyi bekleyen hastalarımızın, bu dönemlerini daha başarılı, motivasyonları yüksek bir şekilde geçirmeleri amacıyla bu projemizi başlattık. Bir aydır devam ediyor, sonuçlar gerçekten çok olumlu. Çok olumlu geri dönüşler var. Açıkçası bu uygulamayı biz dünyanın herhangi bir yerinde görmedik, Türkiye’nin herhangi bir yerinde de görmedik, tamamen bu işin içerisinde olan arkadaşlarımızın kendi tecrübeleriyle uygulamaya koydukları bir proje oldu" ifadelerini kullandı.
"Çok olumlu geri bildirimler var"
Prof. Dr. Zengin, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bir ay içerisinde çok olumlu geri bildirimler var, gönüllü gelen öğrenci arkadaşlarımız gecikse hastalarımız soruyor, niye gecikildiğini. Gerçekten bekleyerek, arzu ederek bu programa devam ediyorlar. İnşallah bu proje büyüyecek, biz daha yoğun bir şekilde bu projeye devam edeceğiz ve aynı zamanda sonuçlarını bir bilimsel format içerisinde, yaşam kalitesi analizleriyle, yan etki analizleriyle oluşturup yine bilimsel camiayla da paylaşacağız. Artık ülkemizin nüfusu belli, hastalarımızın sayısı belli, maalesef organ bağışları hastalarımıza yetmiyor ve bu noktada da dünya ortalamasının gerisindeyiz. Biz inanıyoruz ki halkımız bağışlamayı ve paylaşmayı seven bir yapıya sahip. İnşallah bu geri bildirimlerle, bu farkındalıkla ülkemiz bu konuda yakın zamanda olması gereken noktaya gelecek. Tabii bu hastalarla beraber olabilmek, toplumumuzun olabildiğince geniş kesiminin hastalarımızla beraber olabilmesi, onların yaşadıklarının farkına varması açısından da katkı sağlayacaktır. Toplum olarak farkındalığımız arttıkça olmamız gereken noktaya ülke olarak geleceğiz."
Çeşitli ahşapları boyayan hastalar bu uygulamadan memnun olduklarını belirterek, zamanın güzel geçtiğini ve projenin devam etmesini istediklerini ifade ettiler.
3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası Etkinlikleri
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, "Biz inanıyoruz ki halkımız bağışlamayı ve paylaşmayı seven bir yapıya sahip, inşallah farkındalıkla ülkemiz bu konuda yakın zamanda olması gereken noktaya gelecek" dedi.