3. Bilgi Ekonomisi Küresel Forumu İstanbul’da Yapıldı

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen “Bilgi Ekonomisi Küresel Forumu” İstanbul’da yapıldı.


İlk olarak Paris’te ikincisi Seul’de yapılan Bilgi Ekonomisi Küresel Forumun 3’üncüsü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın desteğiyle İstanbul’da Haliç Kongre Merkezi’nde yapıldı. 20 ülke temsilcisinin sunum yaptığı foruma ABD, İspanya, İngiltere, Japonya, Çin, Güney Kore, Almanya, Güney Afrika, Finlandiya, Fransa, İsveç ve Malezya gibi çok sayıda ülkeler katıldı.

Foruma Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de katıldı.

Toplantıya ev sahipliği yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün yaptığı konuşmada; ‘‘Ar-Ge bütçelerini muhakkak suretle korumak gerekmelidir. Krizden kalıcı olarak çıkmak için orta ve uzun vadede ülkelerin inovasyon yeteneklerinin muhakkak suretle gelişmesi gerekiyor. Bugün Ar-Ge bütçeleri üzerindeki kesintiler belki kısa dönemde mali yapıların düzelmesine diğer kalemlerle birlikte katkı sağlayabilirler ancak orta ve uzun vadede ülke ekonomilerinin Ar-Ge ve inovasyon hedeflerini korumaları gerekiyor” şeklinde konuştu.

Dünyadaki büyüme sorununu aşmak için tüm ekonomileri bir dönüşüme tabi tutmak gerektiğini belirten Bakan Ergün, ‘‘Türkiye son yıllarda çok fazla üreten çok fazla katma değer yaratan bir ülke oldu. Yüzde 95’inden fazlası sanayi ürünü olan ihracatımız, 2012 sonu itibari ile 153 milyar dolarlar seviyesine ulaştı. Bu 10 yıl önce sadece 36 milyar dolardı. Bu ürünlerin büyük bölümünü sanayi ürünü ihracatıdır. 2023 yılında ise bu ihracatımızı 500 milyar dolar düzeyine ulaştırmak istiyoruz. Dünyanın 10 büyük ekonomisinden biri olmak gibi bir hedefimiz var. Bu hedefe ulaşabilmek için ne ürettiğimiz ve nasıl ürettiğimiz konusunda radikal değişiklikler yapmak ve rekabet gücünü araştırma geliştirme, inovasyonda gibi markalarda aramamız gerektiğini biliyoruz. Türkiye’nin hedeflerine ulaşması için üzerinde en fazla durması gereken konu bilim ve teknolojidir” dedi.

Türkiye’nin milli gelir düzeyinde büyük aşama kaydettiğini belirten Bakan Ergün, “Türkiye’nin milli geliri 10 yıl önce 230 milyar dolardı. Bugün 800 milyar dolar. Hedefimiz 2023’te 2 trilyon milli gelir sağlamaktır. Türkiyeyi dünyanın bir üretim merkezine dönüştürdüğümüz gibi bir araştırma geliştirme merkezine dönüştürme hedefindeyiz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile