Sivas’in Altinyayla ilçesinde bulunan Hititler‘e ait Sarissa antik kendi yakinlarindaki “Suppitassu” Kral Gölü tarih ve dogaseverlerin ilgisini çekiyor. Sivas Turizm Dernegi’nin öncülügünde; akademisyenler, yazarlar, bilim insanlari, gazeteciler, egitimciler, ögrenciler, dogaseverler ve sivil toplum temsilcilerinden olusan yaklasik 50 kisilik bir grup, 1900 rakimda bulunan “suppitassu” Kral Gölü veya Hititler’in kutsal gölü olarak adlandirilan bölgede 3 bin 500 yil önceki heyecani yasayarak hep birlikte günbatimini izledi.
3 bin 500 yil öncesine yolculuk
Sivas Turizm Dernegi Baskani Gazeteci Hakan Bakar, 3 bin 500 yil önceki heyecanla günesin batisini tarihe yolculuk yaparak izlediklerini, çesitli ritüeller esliginde günesin batisini izlemenin keyfini hep birlikte yasadiklarini ifade ederek gerçeklesen etkinlik hakkinda su ifadelere yer verdi:
“Bizler Sivas Turizm Dernegi olarak bu degerin bütün dünyaya duyurulup turizme kazandirilmasi yönünde bir etkinlik gerçeklestirmek istedik. Bu yönde Sivas turizmine katki saglamak adina, 3 bin 500 yil önce Hitit Krallarinin bahari karsiladiklari yer olan Altinyayla, Deliilyas Beldesi sinirlari içerisinde bulunan, Suppitassu, Kral Gölü veya arinma havuzu olarak bilinen gölün etrafinda hep bir araya geldik. Hititler döneminden bu güne gelen kralin 3 bin 500 yil önce halki ile birlikte baharin gelisini çesitli ritüeller esliginde günesin batisini izleyerek günün isiklari ile arinma havuzu olarak bilinen havuza girip arinarak yeni dogan günü temiz bir sekilde karsiladiklari tahmin edilmekte. Suppitassu kral veya arinma havuzu olarak bilinen havuzda yikanan halk bahar ile birlikte bolluk ve bereketinde gelmesi yönünde doganin uyanisini bu yapilan etkinlik ile karsiladiklari bilinmekte. Bizlerde Sivas Turizm Dernegi olarak katilimcilar ile birlikte ney, saz, bendir ve agiz kopuzu gibi enstrümanlar ile çesitli ritüeller yaparak o gün yasananlarin bir benzerini burada günesin batisini izleyerek 3 bin 500 yil öncesindeki heyecani tarihe yolculuk yaparak hep birlikte yasatalim istedik.”
“Etkinliklerle bilinirliligi artacak”
Türkiye Dagcilik Federasyonu Sivas Il Temsilcisi Ahmet Hasdemir, “Tanitima ihtiyaci olan bir yer. Sizin araciliginizla bu bölge bilinirlik durumunu arttiracagi kanaatindeyim. Burasi geçmisi Hititlere dayanan kralin yazligi diyebilecegimiz bir göl kenari. Türkiye’de birçok yerde günesin dogusunu izlemek için birçok ilgi çeken yer var. Burasida sizin yaptiginiz etkinlikte de belirttiginiz gibi günesin batisini izlemek için ideal bir tarihi bölge. Eger bu yönde tanitimlar artarsa, burada günesin batisini izlemek anlaminda turizm mekani olarak güzel bir yer kazandirilmis olur. Etkinlikte emegi geçen herkese tesekkür ederim” dedi.
Hitit krallari her yil konaklamis
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Baskani Ümit Çayir, Hitit krallarinin bahar ve yaz dönemini bu bölgede geçirdiklerini belirterek, “Ben bu bölgeye gelmemistim ama Sarissa kentine gelmistim. Bu bölge çok geçmis dönemler için çok önemli bir merkez. Hitit döneminde burasi dinsel aktivitelerini gerçeklestirdikleri kutsal bir özel alan olarak geçiyor. Yazili belgelerden de buranin adi bilinmekte. Ayni zamanda Hititler döneminde Sarissa daglari olarak geçiyor burasi. Asagida yer alan Sarissa kentine yakin bir bölge. Yine yazili belgelerde kralin baskentteki Bogazkale ve Hattusa’daki büyük kralin her ilkbaharda buraya gelerek bizzat katilarak bu bölgedeki törenlere katilmasi anlatiliyor. Büyük kral her bahar bayraminda asagida bulunan Sarissa antik kente ugramadan ilk buraya geliyor. Huvasi tasi olarak adlandirilan bir tasin etrafinda dogayi takip etmek adina bu bölgede bir tören yaptiklari bilinmekte” diye konustu.
Etkinlige katilanlar, hep birlikte binlerce yil önce kralin halki ile birlikte seyrettigi günesin batisini günümüzde ayni heyecanla keyifli bir sekilde izledi.
3 Bin 500 Yil Önceki Heyecanla Tarihe Yolculuk Yaptilar
Sivas Turizm Dernegi’nin gerçeklestirdigi etkinlikle yaklasik 50 kisilik bir grup 3 bin 500 yil önceki heyecanla günesin batisini izleyerek tarihe yolculuk yapti.