3 Bin 500 Yıllık Boğazköy Sfenksi Ziyarete Açıldı

3 Bin 500 Yıllık Boğazköy Sfenksi Ziyarete Açıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay yerli ve yabancı kazı başkanlarına üstü kapalı tehditte bulunarak, `Yüreğinden emek vermeyen, büyük bir aşk ve şevkle çalışmayanı emekliye ayırırız, istirahate yollarız" dedi.

Restorasyon amacıyla götürüldüğü Almanya`nın başkenti Berlin`deki Bergama Müzesi`nde sergilenen 3 bin 500 yıllık Boğazköy Sfenksi, Almanya`dan Türkiye`ye getirilmesi için büyük gayret gösteren Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından ziyarete açıldı.

Bir zamanlar Hititlerin başkenti Hattuşaş`ın güney kapısının sağ tarafında bekleyen 3 bin 500 yaşında, 2.58 metre yüksekliğindeki sfenksi Boğazköy Müzesi`nde ziyarete açan Günay, "Bugün soğuk bir gündeyiz. Bu sfenksler içimizin sıcaklığını yansıyor. 3 bin 500 yıllık sfenksler ülkemize döndü. Sfenksleri 95 yıl sonra ikiz kardeşi ile birlikte getirdik. Bu anıtsal yapıların bir duygusu olduğuna ve buradaki toprağın yüz yıllık özleminin söndüğüne inanıyorum" dedi.

Türkiye`nin dünyanın en önemli turizm ülkelerinden biri haline geldiğini söyleyen Günay, "Geçen yılın rakamlarını ekim ayında yakaladık. Aralıkta 30 milyon turisti geçeceğiz. Biz turizmin sadece deniz kenarlarında yapılmasını değil, Anadolu`nun her yerinde yapılmasını istiyoruz. Anadolu`nun tarihi, dili, el işleri, sokak kültürü, arkeolojisini turizmin içine katmaya çalışıyoruz. Turizmden bu sayede bütün Anadolu`nun yararlanmasını istiyoruz. Bu kapsamda arkeoloji ve müzelere özel önem veriyoruz. Çorummerkez, Alaca ve Boğazköy Müzelerini yeniledik. Gaziantep`deki gibi modern müzeler yapıyoruz. Toprağın hem üstüne hem altına sahip çıkıyoruz" dedi.

Hangi dönemden olursa olsun, nereden kalırsa kalsın topraklarımızdaki her şeye sahip çıkıyoruz diyen Günay, şöyle devam etti: "Türkiye`deki kazıların 122 tanesini Türkler, 46 tanesini yabancılar, bunlardan 14 tanesini de Alman Arkeoloji Enstitüsü yapıyor. Bunların en önemlilerinden biri de Hattuşaş`tır. Didim ve Bergama`da da Almanlarla çalışıyoruz. Bu saatten sonra yerli ve yabancı kazı başkanlarından daha fazla mesai bekliyoruz. Kazı alanlarında daha fazla bulunmaları gerekiyor. Daha fazla kazı, daha fazla koruma, daha fazla restorasyon yapılacaktır. Bunu gelenek haline getirmek istiyoruz. Yerli ve yabancı kazı başkanlarınınperformansı artacak. Bunun değerini herkes bilecek, yerine getirmeye çalışacak. Türk ve yabancı kazı başkanlarını ayırmıyoruz. Yüreğinden emek vermeyen, büyük bir aşk ve şevkle çalışmayanı emekliye ayırırız, istirahate yollarız. Sfenksin dönmesinde emeği geçenlere teşekkür ederim. Bu sfenksler barışa, kardeşliğe, iyilik ve güzelliğe vesile olacaktır." Almanya`nın Ankara Büyükelçisi Eberhard Pohl ise, "Bu sfenksler Almanya`ya yüz yıl önce gitti. Vatanına dönmesini kutluyorum. Ayrıca Boğazköy`ün Dünya Miras Alanı ilan edilişinin 25. yıl dönümünü de kutluyorum. Türkiye, bronz döneminin bu kadar önemli eseriyle gurur duyabilir. Bu hem büyük sorumluluktur hem de büyük bir zenginliktir. Sfenkslerin Türkiye`ye iade edilmesi kararı, Almanya`da 2011`in ilkbaharında alınmıştı. Sonunda döndü. Bu transfer iki ülke arasındaki dostluğun önemli bir simgesidir. Buarada yapılan anlaşma, kendine özgü iki ülke arasındaki özel ilişki ve karşılıklı güvene dayanıyor. Almanya`da hükümet, devlet ve siyasiler bundan böyle Türkiye`deki çalışmalarla yakından ilgilenmek istiyor. Bugün iki sfenks de döndü. Alman devleti adına kutluyorum" dedi.

Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürü Osman Murat Süslü de, "Hattuşaş`ın Dünya Miras Alanı ilan edilişinin 25. yıl dönümününde Berlin`de bulunan sfenksin getirilmesi nedeniyle düzenlenen törende bir aradayız. Çok mutluyuz. 1987`den beri bu sfenksler için girişimde bulunuyoruz. Son 4 yılda daha yoğun girişimiz oldu ve temmuz ayında Türkiye`ye döndü. 94 yıllık hasrette gelinen nokta memnuniyet verici. 1924`de iade edilen sfenksi de getirdik" diye konuştu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile