3 Bin 800 Yıllık Esir Satış Belgesi Bulundu

Hititler döneminde ''Yukarı Ülke'' olarak adlandırılan Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde yer alan Kayalıpınar Harabesi'ndeki kazılarda yaklaşık 3 bin 800 yıllık olduğu belirtilen esir satış belgesi açığa çıkarıldı.


Sivas Müze Müdürlüğü Başkanlığı ve Arkeolog Doç. Dr. Vuslat Müller Karpe'nin bilimsel danışmanlığında ören yerinde yapılan kazılarda saray kalıntısına ulaşıldı. A ve B binaları olarak adlandırılan kalıntının avlusunda Asur ticaret koloni çağına tarihlenen bir tüccarın evine rastlandı. Tüccarın evinde de Asurca yazılmış tablet açığa çıktı.

Doç. Dr. Karpe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çıkarılan tablette Tamura adlı kişinin esir satın almasından bahsedildiğini belirterek, "Tabletin MÖ 1800'lü yıllara olduğu tahmin edilmekte. Şimdiye kadar Sivas'ta bulunan en eski ticari belge olması açısından büyük önem taşımakta. O devirde eğer bir kişi borç alıp borcunu ödeyemezse esir düşebiliyor. Karısı ya da kölelerini satabiliyor" diye konuştu.

Tabletin kimin tarafından yazıldığının bilinmediğini ifade eden Karpe, "Ufak bir tablet parçası. Tablet, Hitit'lerin Asur Koloni çağında da Anadolu'da yaşadığını gösteriyor. O zamanlarda köle alım satımlarını belgeleyen bir tablet" diye konuştu.

Eski Asurca ile yazılmış esir satış belgesinde şu ifadeler yer alıyor:

"Satıcı onu bir tüccara satması için verir. Tamur'a tüccardan satın alır. Eğer birisi Tamur'a karşı hak iddia edecek olursa, satıcı iki minen gümüş ödeyecektir."

-Kazılarda 220'nin üzerinde mezar kalıntısına da ulaşıldı

Kazı yerinde geç Roma ve erken Hristiyan mezar kalıntılarına da rastlanıldığını dile getiren Doç. Dr. Karpe, mezarlardan örnekler alıp tarihlemeler yaptırdıklarını söyledi.

Karpe, çıkan sonuçlara göre mezarların MÖ 5. yüzyıla tarihlendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"220'nin üzerinde mezar açığa çıkarıldı. 210 Hristiyan mezarı genellikle doğuya bakıyor. Başlarının altına yastık niyetine bir taş koymuşlar ve o şekilde desteklemişler. Mezarların çevresi genellikle 2 ya da 3 sıra halinde taşlarla örülmüş. Bu mezarlardan 10 tanesi daha eski. Geç Roma devrine tarihleniyor. Bu 10 mezarda ufak da olsa boncuk, yüzük, bronz gibi ölü hediyelerine rastlanıyor ve bu 10 mezar batıya bakıyor. Bu hediyeler, Hristiyan mezarlarında yok. Bu mezarların ilginç özelliklerinden biri de belli bir kısmına bebek mezarı yapılmış olması. Bu yıl yapılan kazılarda ortaya çıkan mezarda bir kadın kucağında bebeğiyle gömülmüş. Bir mezarda da kadınla erkeğin birlikte gömüldüğüne rastladık. Kadın ve erkeğin kolları birbirini gösteriyordu. Mezardaki kişilerin karı koca olduğu tahmin ediliyor."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile