Dr. Sah yaptigi açiklamada, kisirligin herhangi bir korunma yöntemi kullanmaksizin en az bir yillik süre içerisinde çiftin düzenli olarak birlikte olmasina ragmen kadinin gebe kalamamasi olarak tanimlandigini ve toplumda yaklasik yüzde 15 oraninda görüldügünü ifade etti.
Dr. Sah, bu çiftlerde ilaç tedavileri fayda etmediginde, eger erkekten sperm elde edilebiliyorsa uygun vakalarda asilama ve tüp bebek tedavilerinin basari ile uygulanabildigini belirterek, “Ancak infertil yani kisir erkeklerin yaklasik yüzde 10-15’inde azospermi denilen bir duruma rastlanir. Azospermi, erkegin menisinde sperm olmamasi anlamina gelmektedir. Kromozomal hastaliklar, varikosel, inmemis testis, enfeksiyonlar, geçirilmis bazi cerrahiler ve çevresel faktörler azospermiye yol açabilmektedir. Günümüzde bu hastalarimizda, Mikro-TESE denilen bir yöntemle, testis cerrahi olarak açilarak içinde mikroskop yardimiyla tüp bebek tedavisinde kullanmak üzere sperm aranir. Mikro-TESE ile sperm bulma sansimiz yaklasik yüzde 50’dir. Bu yöntem elimizdeki son sans oldugu için sperm bulunamadiginda anne-baba olma hayali maalesef gerçeklesmez ve bu durum çiftler için oldukça büyük bir travma olustururken biz hekimleri de fazlasiyla üzmektedir” dedi.
Dr. Sah, ancak günümüzde tip biliminin ileri teknolojilerin de yardimiyla hizla ilerlemesi sonucunda bu gibi çiftler için bir umut isigi dogduguna dikkat çekerek sunlari kaydetti:
“Kanadali bilim insanlari, British Columbia Üniversitesi’nde yapilan ve yeni sonuçlanan bir çalisma yayinladilar. Bu çalismada ilk kez insandan elde edilen testis kök hücrelerini 3 boyutlu yazicilar ile kopyalayip, laboratuvar ortaminda sperm üretimi için öncü hücreler elde ettiler. Kopyalamadan 12 gün sonra söz konusu hücrelerin hala canli oldugunu ve hatta sperm öncüsü hücrelerin büyüdükleri gözlendi. Simdi bu hücrelerden, büyüme faktörleri yardimi ile sperm elde etmeye çalisiyorlar. Eger bu çalismalar basarili olursa erkegin kendi kök hücrelerinden, 3 boyutlu yazicilar ile elde edilmis öncü hücrelerden laboratuvar ortaminda üretilmis spermler tüp bebek tedavisinde kullanilabilecek. Bu çalisma olumlu sonuçlandigi takdirde umutsuz durumdaki birçok çiftin anne-baba olma hayali gerçege dönüsebilir.”
3 Boyutlu Yazici Yardimiyla Kök Hücreden Sperm Gelistirme Çalismasiyla Anne-Baba Olma Umudu
Medline Adana Hastanesi Üroloji Uzmani Op. Dr. Cem Sah, Kanadali bilim insanlarinin British Columbia Üniversitesinde yeni sonuçlanan bir çalisma sonucunda 3 boyutlu yazici yardimiyla kök hücreden sperm gelistirme çalismasi baslattigini ve böylece çocugu olmayan anne ve babalara yeni bir umut dogdugunu söyledi.