3 Çeyrek Altın Değerindeki Erik 7 Ekmek Fiyatına Düştü

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde örtü altındaki eriğin ardından açıkta yetiştirilen ürünlerin de hasadına başlanması sebebiyle erik sezonu açış töreni düzenlendi

Mersin'in Silifke ilçesine bağlı Göksu Vadisi köylerinde örtü altındaki eriğin ardından açıkta yetiştirilen ürünlerin de hasadına başlanması sebebiyle erik sezonu açış töreni düzenlendi. Türkiye'de ilk çıktığında kilosu 300 TL'den satılan eriğin fiyatı 5 TL'ye düştü.
Keben köyünün Değirmendere mahallesinde Erik Üreticileri Birliği tarafından yaptırılan erik pazarında düzenlenen erik sezonu açış töreninde dua okunup kurban kesildi.
Törene katılan İlçe Kaymakamı Fatih Damatlar, MHP Mersin Milletvekili Kadir Ural, Silifke Belediye Başkanı Bayram Ali Öngel, kısa birer konuşma yaparak erik sezonunun üreticilere hayırlı olması ve bol kazanç dileğinde bulundular.
Açılışın ardından erik pazarı gezildikten sonra Birlik Başkanı Mustafa Göktaş ile Kaymakam Damatlar, bazı üreticilerle birlikte erik bahçesinde incelemelerde bulundu.
Göktaş, yaptığı açıklamada, erik üretiminin Göksu Vadisi köyleri olan Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Karahacılı, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Ortaören ile Silifke'nin Kabasakallı Mahallesi ve Atayurt, Atakent, Taşucu beldelerinde yapıldığını kaydetti.
Geçen ay örtü altında ilk hasadı yapılan eriğin kilosunun 300 TL'den satıldığını ifade eden Göktaş, açıkta eriğin hasadına başlanmasıyla şu anda kilosunun kalitesine göre 5 ila 12 TL arasında değiştiğini belirtti.
İlçe genelindeki 700 dönüm araziden 6 ila 7 bin ton arasında erik hasadının yapılacağını vurgulayan Göktaş, şu andaki fiyatların iyi olduğunu, sezonun bu fiyattan tamamlanması halinde üreticisini sevindireceğini söyledi.
Türkiye genelinde 15 bin ton erik üretimi yapıldığına, yarıya yakınının da Silifke'de üretildiğine dikkat çeken Göktaş, ilk turfanda eriğin ise Silifke'de hasat edildiğini ifade etti.
Türkiye'nin doğal ortamlarından bir tanesinin Göksu Vadisi köyleri olduğunu açıklayan Göktaş, "Göksu Vadisi köylerinin en önemli özelliği iklimler içerisinde mikro klima özelliğe sahip olmasıdır. Mikro klima özelliğinden dolayı burada yetişen ürünlerin ayrı bir damak zevki ve görünümü var. Buranın en önemli özelliklerinden bir tanesi de meyve turfandacılığıdır. Türkiye'nin ilk turfanda can eriği Silifke'nin Göksu vadisi köylerinde çıkmakta ve Silifke'de üretimi yapılan eriğin de yüzde 70 potansiyeli
Keben ve Sabak köylerini kapsamaktadır" dedi.
Birliği 2006 yılında kurduktan sonra eğitim çalışmalarına başladıklarını kaydeden Göktaş, "Amacımız bilinçli, eğitimli, ne yaptığını bilen üreticiler yetiştirmekti. Biz bunlarda epeyce mesafe kat ettik. Üreticilerimize artık çiftçi kayıt sistemi dediğimiz üretici kayıt defterini de kullandırarak ne yaptılarsa bunlara yazarak izlenebilirliği tüketicilerimize sunabiliyoruz. Bu kapsamda da İstanbul'daki bir vatandaş yediği eriğin Silifke'nin Keben köyünden hangi üreticiye ait olduğunu bilecek" dedi.
İlçe Tarım Müdürü Yusuf Gün de konuşmasında, "Göksu Vadisi köylerinin özel iklim koşulları sebebiyle Türkiye'de ilk turfanda eriğin hasadını bu bölgede yapıyoruz. Bölgemizin özel iklim koşullarından dolayı Türkiye'de meyve ilk burada çıkıyor ve Türkiye'nin bütün bölgelerine dağıtılıyor. Erik Üreticileri Birliği'nin kendi hazırlamış olduğu stantlarda markalandırılıp özel kaselere yerleştirilip sınıflandırılarak piyasaya sunuluyor. Bu yıl yaptığımız ortak çalışmayla üreticilerimizin ürünleri iyi tarım
uygulamaları sertifikası da aldı" diye konuştu.
Ürünlerin iyi tarım uygulamaları kapsamında da denetlendiğine dikkat çeken Gün, "Denetimdeki amaç üreticilerin en iyi ürünü almasını, tüketicilerin de kaliteli ürünü tüketmelerini sağlamaktır. Üretilen ürünlerimiz de birinci sınıf kalitede olup çok hoş bir tatta ve aranan lezzette. Üreticilerimize bol kazançlar dileriz" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile