3. Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Toplantısı

Eskişehir'de, 3. Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Toplantısı yapıldı.

Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı etkinlikleri kapsamında, Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından bir otelde düzenlenen "3. Dünya Türk Forumu Akil Kişiler Toplantısı"na katıldı.

Tuna, programda yaptığı konuşmada, TASAM'ın bugüne kadar gerçekleştirdiği bilimsel araştırmalar, analizlerle Türkiye'de kalıcı karar mekanizmalara gerçekçi, dinamik, etkin çözüm önerileri ve karar seçenekleri sunduğunu bildirdi.
TASAM'ın bu yıl düzenlenecek Dünya Türk Forumu ile Türk dünyasına büyük bir hizmet gerçekleştirdiğini ifade eden Tuna, Dünya Türk Forumu'nun Türk dünyasındaki ilişkilerin arzu edilen düzeye getirilmesinde, kültürel etkileşimin sağlanmasında önemli bir adım olduğuna dikkati çekti.
Forumda ele alınacak konular hakkında bilgi veren Tuna, şöyle konuştu:
"Özellikle seçilen ana temalar hem Türk dünyasının kendi içinde birbirleri ile yakınlaşmasını sağlayacak hem de dünya ile iyi ilişkiler, doğru politikalar geliştirmeye yardımcı olacak niteliktedir. 'Türk Cumhuriyetler, Kültür Diplomasisi ve Turizm', 'Türk ve Ermeni Diasporaları Kamu Diplomasisi', 'Kamu Diplomasisi Fırsatlar ve Riskler' ana başlıklarında çok değerli fikirlerin paylaşılacağı bir zemin olacaktır bu forum."
-"Dünyanın ihtiyacı olan reçeteler barış ve huzur"
Türk dünyası ile olan ilişkilerin son zamanlarda artmasına ve bu alanda yapılacak daha çok işin olduğuna değinen Tuna, şöyle devam etti:
"Kültürel alanda da yapılacak işler var. Sadece kendi dünyamız için değil aslında bütün dünyanın ihtiyacı olan reçeteler barış ve huzur. Dünyada savaş isteyen bir cephe var bir de istemeyenler var. Biz tabi ki savaşı istemeyenlerin yanında yer almalıyız. Dolayısı ile kendi kültürümüzden gelen bu zenginliği paylaşmalı, iyi anlatabilmeliyiz. Kendimizi iyi anlatamıyoruz, doğru ve iyi çeviriler yapılması lazım. Bilim adamlarımızın, yazarlarımızın, edebiyatçılarımızın bu konuda yapacağı işler var, onlara destek olmamız lazım. Bizde bunları yapmaya çalışıyoruz."
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı'nca yapılan etkinliklerin bir kültür hareketi olduğunu anlatan Tuna, Orta Asya'dan Balkanlar'a, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Irak Türkmenlerine kadar birçok organizasyona ev sahipliği yaptıklarını, bununda hem Eskişehir'in hem de Türkiye'nin tanıtımı açısından önemli olduğunu ve Türk dünyası ülkeleri arasında yakınlaşma sağladığını vurguladı.
-Diğer konuşmacılar
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Eski Başbakanı ve Eski Meclis Başkanı Hakkı Atun ise KKTC'de halen devam etmekte olan diploması sorununa değinerek, KKTC'nin özellikle kamu ve diplomasisi yönüyle ne noktada olduğunu vurgulamak için foruma katıldığını söyledi.

KKTC'nin tanınmamış ve izolasyonlara, ambargolara, baskılara hala maruz kalan bir devlet olarak yegane silahının kamu diplomasisi ve kültür diplomasisi olduğunu savunan Atun, diaspora halinde olan Türk halkının kendi devletini, KKTC'yi kurduğunu aktardı.
Türk halkından daha fazla destek beklediklerini vurgulayan Atun, "Türk dünyasının bizi daha çok desteklemesi gerektiğini ve bize el uzatılması gerektiğini düşünüyorum. Türk Dünyası Konseyi'ne de bizim bir an önce kabul edilmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Daha sonra TASAM Başkanı Süleyman Şensoy, Başkan Yardımcısı ve Emekli Büyükelçi Murat Bilhan, Türkevi Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Veyis Güngör, ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen, Kırgız-Türk Manas Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kadırali Konkobayev, Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Onur Bilge Kula ve Eskişehir 2013 Türk Dünyası Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fazıl Tekin, konuşma yaptı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile