Edirne Valisi Hasan Duruer, Ekmekçizade Ahmetpaşa Kervansarayı'nda 2 gündür süren forumun kapanışında, etkinliğin Türk dünyası için çok yararlı olduğunu ancak programda konuşulanların lafta kalmaması gerektiğini söyledi.
Edirne'nin sınır komşusu Bulgaristan'da 1 milyondan fazla Türk nüfusu olduğunu, özellikle oradaki Türklerin dil konusunda sıkıntılar yaşadıklarını vurgulayan Duruer, şöyle konuştu:
''Onların gerek dil konusunda gerekse din konusunda ciddi sıkıntıları var. Biz ilk defa Bulgaristan'ın Karalar köyünde düzenlenen 1. Koca Yusuf Yağlı Güreş şenliklerine gittiğimiz zaman Halk ve Özgürlükler Hareketi milletvekilleri, Türkçe 'hoş geldiniz' dedikten sonra, Bulgarca hitap ettiler. Türk belediyelere gidiyorsunuz, brifingler bize Bulgarca veriliyor. Dolayısıyla orada dil konusunda sıkıntı var. Daha önce orada 107 bin öğrenci Türkçe eğitim alırken, şu an sayı 7 binlere düşmüş durumda. Bulgaristan ve bütün Balkanları ihmal etmememiz gerekiyor. Bizden bekledikleri sadece biraz ilgi. Maalesef 100 yıllık bir kopukluk var. Onu da telefi etmemiz gerekiyor.''
TASAM Başkanı Süleyman Şensoy da, bu yıl düzenlenen forumda katılımcı grafiklerinin arttığını ve ilkler yaşandığını söyledi.
Programa Türk dünyasının değişik bölgelerinin yanı sıra Türk Belediyeler Birliği gibi teşkilatlardan da katılım olduğunu belirten Şensoy, "Forum, Türk dünyasının hassasiyetlerini belirtmesi ve bundan sonra atılması gereken adımlara ilişkin tavsiyelerini sunması açısından faydalı oldu. Foruma 60 ülkeden 341 delege katıldı" diye konuştu.
Konuşmaların ardından TASAM Başdanışmanı emekli Büyükelçi Prof. Dr. Ali Engin Oba, sonuç taslağına katkı sağlamak isteyen katılımcılara söz verdi.
-''Ortak alfabe'' önerisi
Eski Milletvekili iktisatçı Nevzat Yalçıntaş da söz aldığı ve tavsiye kararına girmesini istediği önerilerini sundu.
Yalçıntaş, Türk dünyasında birlik sağlanması için alfabe birliğinin şart olduğunu belirterek, ''Parçalanmışlığın nihai hedefi Türk birliği olacaktır ama bunun ilk adımı alfabe birliği olmalıdır" dedi.
Türk dünyasında yaşayan Türklerin soyadlarındaki slav eklerinin kullanımının sonlandırılması önerisinde bulunan Yalçıntaş, şöyle devam etti:
"UNSECO'nun araştırmaları gösteriyor ki, Türkçe, dünyada en çok konuşulan 10 dilden biri. Alfabe birliğinin yanı sıra slav ekleri de bırakmak lazım. Tataristan Cumhurbaşkanı bu öneriyi Putin'e götürdüğünde, Putin bunu Anayasa Mahkemesi'ne reddettirmiştir. Karşı mukavemet doğru olan yolu götürür diyoruz. Ayrıca Türk dünyası arasında serbest dolaşım olmalıdır. Önce mallar serbest dolaşmalı, ticaret hacmi artmalıdır. Sonra da insanların serbest dolaşımı sağlanmalıdır. Tabii ki bu etap etap olacaktır."
Azerbaycan Milli Meclisi Milletvekili Musa Kasımlı da Ermenistan'ın, işgal ettiği Azerbaycan topraklarından çıkması ve Birleşmiş Milletler ile diğer uluslararası teşkilatların kararlarına uymasının sonuç taslağında yer alması gerektiğini vurguladı.
Fransa Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Fıtrat Önger de, gelecek yılın sözde Ermeni iddialarının 100| yılı olduğunu anımsatarak, sorunun Türk ve Ermeni halkları arasında değil, devletler arasında olduğunu ifade etti.
Foruma Bulgaristan'ın Filibe kentinden katılan Nesrin Sipahi Kıratlı da Bulgaristan Türklerinden çok fazla söz edilmediğini vurgulayarak ''Bizi ayakta tutan dilimiz ve dinimizdir. Eğitimde ve inanç özgürlüğünde Bulgaristan'da hala sıkıntı var'' diye konuştu.
'3. Dünya Türk Forumu' Sona Erdi
Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen 3. Dünya Türk Forumu kapanış toplantısıyla sona erdi.