3. Eczacılıkta Muvazaa İle Etkin Mücadele Çalıştayı

Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, “Türkiye genelinde 100’den fazla eczane muvazaalı olarak işletildiği gerekçesiyle kapatıldı” dedi.

3. Eczacılıkta Muvazaa ile Etkin Mücadele Çalıştayı, Etap Altınel Otel’de Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, Türk Eczacılar Birliği Başkanı Erdoğan Çolak, Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Eczaneler ve Ecza Depoları Ruhsat Dairesi Başkanı Uzm. Ecz. Fatma Bekar, il sağlık müdürlükleri ve eczacı odasında araştırma yapan birçok çalışanın katılımıyla gerçekleşti. Çalıştayda konuşan Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Gürsöz, muvazaa meselesini çalışmaları gerektiğinin farkında olduklarına, bu sıkının kronikleşmiş sorunlar olduğuna vurgu yaparak, “Sorunlardan ilk 5’i sayacak olursam, birinci sıra muvazaaydı, ikinci sırada eczacılarımızın eczanelerde bilfiil bulunmaması, eczanede bulunsak dahi ilaç danışmanlığı rolünü ifa etmememiz, reçetesiz ilaç satışı, ilaç takip sistemine bunların kayıtlarının tam olarak yapılmaması meselesiydi. Bunu çok şükür şu anda kayıt bildirimleriyle, kayıt düzeltmeyle aşıyoruz. 12 bin eczanemiz, eczacımız kayıt bildiriminde, kayıt düzeltme bildiriminde bulunmuş bize. Bildirilen ilaç kutu sayısı da 200 milyonu geçmiş, dün itibariyle 205 milyon rakamını aldım. O süreyi de karşılıklı mutabakatla belirlediğimiz zaman dilimine kadar uzattık. Onun neticesinde artık 2017 yılı itibariyle bu anlamda da yeni bir sayfa açmak istiyoruz yani tam olarak kayıtlarımızın düzenli tutulduğu bir ortamda ilaç takip sisteminin de daha sağlıklı işlediği bir ortamda hem bizlerin faydasına hem sizlerin faydasına bir çalışmayı beraberce yürütmek istiyoruz. İlaç takip sistemini artık bir ilaç tedarik yönetim sistemi halinde işletmek istiyoruz. Bu anlamda en büyük engelimiz, fiili stoklarla ilaç takip sistemindeki kayıtların uyuşmamasıydı o açıdan çok büyük zorluk yaşıyorduk, onu inşallah aşmış olacağız” diye konuştu.



“Eczane ekonomileri sıkıntıda”

Eczane ekonomilerinin sıkıntıda olduğunun altını çizen Gürsöz, “İcra sorunlarımız var, hacze uğramış mallarımız, eczanelerimiz var, bu bir meseleydi. Eczane ekonomileri meselesini çalışmamız gerekiyordu, eczacılarımıza nasıl biraz nefes aldırırız konusu. Sağlık hizmet sunumunda şu anda eczacılığın hak ettiği yerde olmadığını düşünüyorum ben. Eczacılarımızın rolünün yeniden tanımlanmasını konuşmamız gerekiyor. İnşallah 2017’de bunu daha çok konuşuruz. Eczacılık mesleğinin yeni rol tanımını, sağlık hizmetinde nasıl daha etkin bir görev ifa ederi daha çok konuşmak istiyoruz. Muvazaa ile mücadelede üç şeye ihtiyacımız var; adalet, cesaret, kararlılık” ifadelerini kullandı.

“Son muvazaalı işletilen eczane kapatılana kadar bu mücadeleyi devam ettireceğiz”

Gürsöz, eczanelerin ehil olmayan kişiler tarafından işletilmesi olan muvazaanın kanayan bir yara olduğunu belirterek, “Bu meseleye 2016 yılı içerisinde bir el atalım istedik ve etkin bir şekilde bununla mücadele edelim. Türk Eczacıları Birliğinin ve sahada çalışan eczacılarımızın, il müdürlüklerimizin katkılarıyla bu yıl içerisinde bu mücadeleye hız verdik. Bugünkü çalıştay daha bir anlamlı oldu. Çünkü illerde bu değerlendirmeleri yapan eczacı odalarını ve il müdürlüklerinde çalışan eczacı arkadaşlarımızı bir araya getirdik ki karşılıklı konuşsunlar, anlaşsınlar ve bu mücadelenin sahadaki etkinliği artsın. Diğer önemli hususta farkındalık oluşturması. Biz bunu gündeme getirdikçe sürekli gündemde tuttukça, çalıştıkça, üzerine gittikçe konu çözüme doğru gidiyor. Yıllardır kanayan bir yara, nihayet böyle bir çözüm ışığı belirdi, mücadelenin etkinliği arttı, mücadele kapsamında muvazaa tespiti yapılan eczane sayılarından da açık bir şekilde görebiliyoruz. Yani önceki yıllara göre bu tespitlerin sayısı arttı, yaptırımların sayısı arttı, muvazaa kararlarının sayısı arttı. Başta İstanbul ilimiz olmak üzere birçok ilimizden bize artık daha doyurucu dosyalar gelmeye başladı.

Bunun neticesinde de Sağlık Bakanlığı Tıbbi İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumuna hiç gelmeden illerde verilen kararların sayısı arttı. Bu şekilde Türkiye genelinde 100’den fazla eczane muvazaalı olarak işletildiği gerekçesiyle kapatıldı. Dolayısıyla bu mücadelenin etkinliğini biz arttırmış olmaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz. 2017 yılında da bu çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz. Biz bunu eczacılık mesleğinin saygınlığına gölge düşüren bir husus olarak görüyoruz ve bu mücadeleyi de sonuna kadar, son muvazaalı işletilen eczane kapatılana kadar bu mücadeleyi devam ettireceğiz” açıklamasında bulundu.

“Eczacılar hem bir ilaç danışmanı hem bir halk sağlığı uzmanı”

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak ise şunları kaydetti:

“Türkiye’de eczacılık mesleğinin bir ticari alan olmadığı ve eczacının sadece ilacı raftan alıp veren pozisyonunda olmadığı gerçeği artık kamuoyu nezdinde kabul edilebilir bir realite haline dönüşmüş vaziyette. Muvazaayı tetikleyen olgu, eczacının yeterince eczanede olmaması ve eczane işletmeciliğinin herkes tarafından yapılabilir olduğunun kabul edilir olması noktasıydı. Oysa bugün eczacılıkta tartıştığımız alan şu: Eczacılar hem bir ilaç danışmanı hem bir halk sağlığı uzmanı. Eğer böyleyse halk sağlığı noktasında önemli bir merkezse eczaneler ve eczacılar, o zaman bu ehil insanların elinde yapılması gereken bir iş. Muvazaanın Türkiye’de yapılamaması meslektaşlarımızın mesleğine yeterince sahip çıkmasından, mesleği bir ticari alan değil sağlık alanı olduğu olgusunu kavramasından geçiyor. Sağlık otoritesinin mesleğimize ilişkin yaklaşımından geçiyor. Medya çok önemli çünkü toplum okumaktan ziyade medya yoluyla bilgilenmeyi tercih ediyor. Bu konuyla ilgili saldırıya uğrayan, darp edilen, aracı yanan oda başkanlarımız ve yöneticilerimiz oldu geçmişte ama bunu topyekün çözme konusunda irademizin böyle bir noktaya gelmesi hepimiz açısından sevindirici.”

“İstanbul’da 16 eczane faaliyetten men edildi”

Uzm. Ecz. Bekar da, 2016 yılında yapılan iki çalıştayın verimli geçtiğini bildirerek, “Bizim eğitim vermiş olduğumuz il sağlık müdürlüklerinde daha önce kurumumuza hiç gelmeyen illerden muvazaaya ilişkin dosyaların tarafımıza ulaştığını gördük ki bu da sevindiriciydi. Yapmış olduğumuz eğitimlerde karşılıklı olarak birbirimizi dinlemiştik ve bunun sonucunda da dosyalar hem dolu dolu gelmeye başladı hem sahada ciddi bir muvazaa araştırması başladı.

En son tespitimizde İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünde 32 tane mevcut eczanenin 16 tanesini yerelde muvazaa diyerek faaliyetten men edildi. Diğer illerimizde de bu şekilde çalışmalarımız devam ediyor” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile