3. Havalimanı İçin İtalyanlarla İşbirliği

3. Havalimanı İçin İtalyanlarla İşbirliği

İstanbul’a yapılacak 3. havalimanının ihalesi için İtalyanlarla ortak bir konsorsiyum oluşturan AIC MW Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, “İtalyan partnerlerimiz ile birlikte güçlü bir işbirliği oluşturduk” dedi.

Yatırım şirketi AIC Group, İstanbul’a yapılacak 3. havalimanı ihalesi için İtalyanlarla ortak bir konsorsiyum oluşturdu. AIC MW Group Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, Ritz Carlton Hotel’de düzenlenen bir basın toplantısı ile hedeflerini açıkladı.

Toplantıda İtalya’nın en büyük tasarım ve mimarlık firması One Works’ün ortağı Massimo Gallina, proje yönetim şirketi Europroject, mimarlık ve tasarım şirketi Studio Brusa Pasque’den mimar Elena Brusa Pasque, şehir planlama şirketi CITRA’dan temsilciler ve mühendislik, inşaat ve maden alanında faaliyet gösteren TRK MW Group’tan ise Yönetim Kurulu Başkanı Nerve Korkmaz hazır bulundu.

Havacılık sektöründe mimarlık ve mühendislik ile ilgili 15 yıllık geniş bir uluslararası tecrübeye sahip olan One Works şirketinin ortağı Massimo Gallina, “Avrupa’daki rekabet artık doyum noktasına ulaştığı için Avrupa dışında büyümeye karar verdik. Türkiye ve İstanbul özellikle bizim için önemli bir destinasyon. Merakla beklenen 3. Havalimanı, sadece İstanbul ya da Türkiye için değil, dünya için bir sembol olabilir. Sektörde kazandığımız tecrübelerimizi Türkiye’ye de taşımak istedik ve AIC Group ile buluştuk” diye konuştu.

AIC Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy ise, “Havacılık, Türkiye’yi ileriye taşıyacak en önemli ve yükselen bir sektördür. Artan yolcu trafiği nedeniyle Atatürk Havalimanı’nın yetersiz kalması ile birlikte gündeme gelen İstanbul 3. havalimanı ihalesi için, AIC Group olarak diğer partnerlerimiz ile birlikte güçlü bir işbirliği oluşturduğumuza inanıyoruz. 3. havalimanının nereye yapılacağı belirlendikten sonra, çözülmesi gereken en önemli konu ulaşım altyapısı oldu. Ulaşım sorununun en kolay ve hızlı çözümü ise kesinlikle hızlı metro olacaktır. Bunu öngörerek, oluşturulacak proje planı çerçevesinde, ulaşım sorununa CITRA’nın Europroject ile beraber yaptığı hızlı metro deneyimlerinden faydalanarak çözüm üreteceğiz” dedi.

Türkiye’de havacılık sektöründeki büyümenin Avrupa’da pek çok yatırımcının olduğu gibi İtalyan yatırımcılarının da dikkatini çektiğini belirten Murat Ersoy, “Bizimle işbirliği yapmak istediklerini dile getirdiler. 3. havalimanı projesine teklif vermek için bir konsorsiyum oluşturuldu” ifadelerini kullandı.

Ticari trafiğin tamamının yeni havalimanına aktarılacağını dile getiren Ersoy, “Yolcular en kısa sürede uçuş noktasına ulaşmak istiyorlar. Böyle bir havalimanının kolay, hızlı ve çabuk ulaşılır olması gerekiyor. Bu nedenle İtalyan ortaklarımız metro sistemiyle birlikte böyle bir projeyi gerçekleştirmenin daha doğru olduğunu söylediler. 25 kilometrelik bir metro bağlantısı projeyi fizibil yapacaktır. Biz bu metroyu yapma sözü de veriyoruz” diye konuştu.

Ersoy, bir soru üzerine şunları söyledi: “Biz turizm kökenli bir grubuz ama havalimanı yatırımının turizm ile bir ilişkisi yok. Turizm grubumuza ne gibi bir katkı yapacağını bilemiyorum. Muhtemelen olumlu olacaktır. Bu tip projelerde finansal yapı çok önemli. Finans yapımız hazır. 8-10 milyar dolar civarında bir rakam öngörüyoruz. Metro yapıldığı takdirde ek 1.5 milyar dolarlık bir maliyet gelecektir.” Massimo Gallina ise, Venedik, Milano gibi birçok havalimanının master planlarını yaptıklarını, İstanbul için de projelere başladıklarını dile getirdi. Gallina, “Türkiye, Avrupa’da büyümekte olan bir ekonomi. Bu bölgedeki ülkeler için Türkiye lider konumunda. Biz havalimanı uzmanları olarak havalimanı pazarının büyüdüğünü gördük. İstanbul Havalimanı, geçtiğimiz yıl yüzde 16 artış yakaladı. Araştırmalarımız sonunda Murat Ersoy ile bu projeyi geliştirmek istedik” diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile