'3. İstanbul Seramik Sanat Günleri' Başladı

Türk seramik sanatının farklı kuşaklarından sanatçıların çalışmalarının yer aldığı karma sergiler, 6 Haziran'a kadar görülebilecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü'nün bu yıl üçüncüsünü düzenlediği İstanbul Seramik Sanat Günleri başladı.

Küratörlüğünü Duygu Bağlan'ın üstlendiği etkinliğin açılışı, Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi MAKSEM'de yapıldı.

Etkinliğe ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan İBB Kültür Daire Başkanı Abdurrahman Şen, belediye olarak seramik sanatının daha çok sevilmesi, tanınması ve yaygınlaşması adına 3 yıl önce serginin ilkini gerçekleştirdiklerini belirterek, 'İlk zamanlarda sınırlı sayıda başvuru vardı ancak proje biraz gelişmeye başlayıp, hazırlıklar ilerledikten sonra ilk yıl sayı 60'ın üzerine, ikinci yıl ise 150'nin üzerine çıktı. Bu yıl da 500'ün üzerinde sanatçı sergiye katılmak için başvuruda bulundu.' dedi.

Şen, seramikle sanat üreten ustalar ile sanatçıların bir birinden farklı tarzlarda eserlerinin sergide bir araya geldiğine dikkati çekerek, 'Böylelikle hem seramik sanatçıları birbirlerinin eserlerinden, çalışmalarından ve çalışma tarzlarından haberdar oluyor hem de seramikseverler aynı anda birçok tarzı bir arada görüyor. O bakımdan biz bu durumları daha önemli görüyoruz.' ifadelerini kullandı.

MAKSEM'in yanı sıra Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu ve Atatürk Kitaplığı'nda da sergilerin ziyarete açıldığını aktaran Şen, 'CRR'deki sergimiz Hacettepe Üniversitesi'nin İstanbul'daki sergisi konumunda. Atatürk Kitaplığı'nda ise bu sanat konusunda yeni yola çıkmış genç arkadaşların eserleri var. Burada da usta sanatçıların çalışmaları var.' diye konuştu.

İstanbul Seramik Sanat Günleri'nin küratörü Duygu Bağlan da seramiğin daha çok 'zanaat' olarak adlandırılmasını kırmayı amaçladıklarına vurgu yaparak, 'Elbette her zanaat bir sanat olarak başlıyor. Sonra birtakım insani katılımlarla sanata dönüşüyor ama seramik nedense yıllardan beri sanattan kabul edilmemiş ve hep sanattan uzak tutulmuş. Bizim bu etkinliği düzenlemekteki amacımız, seramiğin de bir sanat olduğunu öncelikle halka göstermek istedik. Ayrıca etkinlik sırasında kurduğumuz seramik atölyesinde, anaokul ve ilkokul gibi bütün seviyelerden çocuklara 3 boyutlu üretimi anlatabilmek yani bir şeyi şekillendirmeyi öğretebilmek istedik.' diye konuştu.

Herkesin sanatçı olacağı yönünde bir iddiaları olmadığını söyleyen Bağlan, 'Bir insan en azından bir şeyi şekillendirebiliyorsa, hayatını da çok daha doğru şekilde şekillendirir diye düşünüyorum. Yani bu etkinliğin amacının büyük bir kısmı bu aslında.' dedi.

Sergiye Another World isimli çalışma ile katılan Boğaziçi Üniversitesi Heykel Okutmanı Nilgün Sakız Çakmak ise sergiye ilk defa katılan sanatçılardan biri olduğunu söyleyerek, 'Yaklaşık 23 yıldır seramikle uğraşıyorum. Bu yıl kendi yarattığım dünya ile sergiye katıldım. Kendi dünyamda yarattığım doğal insanların bize bakış açısını yansıtmak istedim. O ifadelerle yola çıktım. Sergide çok başarılı işler de var. Seramik sanatı ilk çağlardan beri günümüze gelen en eski sanatlardan birisi. Ülkemizde de bu kadar iyi sergileniyor ve yaşatılıyor olması bizler için ümit verici. Gençlerden bu konuda umutluyuz. Daha da iyi yerlere geleceğimize inanıyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Türk seramik sanatının farklı kuşaklarından sanatçıların çalışmalarının yer aldığı karma sergiler, 6 Haziran'a kadar görülebilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile