3. Ulusal Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu

ERREM tarafından düzenlenen sempozyum, 1112 Mayıs'ta Kayseri'de gerçekleştirilecek Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Atak: 'Psikoloji, insanı anlamaya çalışmasına rağmen insanın derinine inemiyor' 'Maneviyat psikolojisi derken aslında İslam diniyle yoğrulmuş bir maneviyattan bahsediyoruz'.

3. Ulusal Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu, 11-12 Mayıs'ta Kayseri'de gerçekleştirilecek.

Sempozyum, Erciyes Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama Araştırma Merkezi (ERREM) tarafından Sabancı Kültür Sitesinde düzenlenecek.

ERREM Müdürü Erciyes Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mustafa Atak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, psikoloji biliminin, 16. yüzyıl sonunda kurulmaya başlandığını ve aydınlanma hareketine dayandığını söyledi.

Batı'nın dinden uzaklaşmaya başlayınca psikoloji bilimine sarıldığını dile getiren Atak, 'İnsanların içsel boşluğunu aşmaları için bu bilime başvuruluyor. Psikoloji, insanı anlamaya çalışmasına rağmen insanın derinine inemiyor. Daha yüzeysel, daha spekülatif ve farklı yöntemlerle tanımaya ve tanımlamaya çalışıyor. O dönemin felsefecilerinden yararlanıyor fakat dine uzak duruyor. Özellikle İslam dinine uzak duruyor.' dedi.

Atak, İslam diniyle psikoloji biliminin yeni tanıştığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

'Maneviyat psikolojisi derken aslında İslam diniyle yoğrulmuş bir maneviyattan bahsediyoruz. Tasavvuf ve Kur'an merkezli. Avrupa'nın yaşadığı açmaz bu bilime de yansıyor. Sonrasında da Avrupa medeniyeti psikolojiyi daha da önemsiyor. Dinin yani geçmişteki kilisenin tamamen yerine koyuluyor. Aslında psikologların yaptığı şey, eski din adamlarının, bizdeki şeyhlerin, hocaların yaptıklarına benzer şeyler. Avrupa 1970-80'lerde bunu fark ediyor ama İslam'ı teğet geçerek, Uzak Doğu maneviyatını alıyorlar. Hinduizm, Budizm gibi konularda çalışmalar yapıyorlar ve bir süre sonra bu balon da sönüyor.'

- 'Sempozyumda, insanın bilinç üstü halleri üzerine çalışma yapılacak'

Psikiyatri camiasına sempozyumdan çıkacak sonuçların büyük katkılar sunacağını belirten Atak, 'Psikoloji bilimi, insanın bilinç ve bilinç altına bakıyor. Bir de bilinç üstü var ki bunu dikkate almıyordu psikoloji bilimi. Sempozyumda, insanın özellikle manevi duygularla oluşan bilinç üstü halleri üzerine çalışma yapılacak.' ifadelerini kullandı.

Atak, sempozyumlarda psikolojinin dördüncü ekolü 'Transpersonel (Ben Ötesi) Psikoloji'nin bilim dünyasına sunulduğuna vurgu yaparak, 'Psikolojiyi, dinden veya maneviyattan soyutlayamayız. İnsanı anlamak için 'mana'ya da bakmak gerekir. Bakılmadığında, insanı tam olarak anlayamayız. Önümüzdeki sene uluslararası yapmayı düşündüğümüz bu sempozyum, 'psikoloji dinsiz olmaz' diyen bir sempozyum.' diye konuştu.

Maneviyat Psikolojisi Sempozyumu'nda, iki gün sürecek oturumlarda birçok bilim insanı, 'Manevi Topluluk ve Psikolojik Sağlık', 'Ruhun Gerekli Oluşu ve Beyin' gibi konularda sunum yapacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile