3. Uluslararası Kafkasya Tarih Sempozyumu Başladı

3. Uluslararası Kafkasya Tarih Sempozyumu Başladı

13-15 Ekim 2011 tarihlerinde Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) evsahipliğinde Kars Antlaşması ve Bölgesel Etkileri konulu 3.

Uluslararası Kafkasya Tarih Sempozyumu bugün başladı.

Kars ve Nahçıvan Üniversitelerinin ortak kararı ile hayata geçirilen sempozyumda Kars Antlaşması ve Bölgesel Etkileri ele alındı. KAÜ Prof. Dr. Necdet Leloğlu Konferans Salonu’ndaki program; Saygı Duruşu ve Türkiye ve Azerbaycan Milli Marşlarının okunmasıyla start aldı. Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Gürcistan Ahılkelek Yüksek Eğitim Kurumu Koleji Rektörü Prof. Dr. Roin Kavrelişvili birer açılış konuşması yaptı.
KAÜ Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Kafkasya’nın konumu itibariyle adeta Türkiye’nin uzantısı gibi olduğunu söyleyerek, "Nitekim Anadolu ve Kafkasya için “Küçük Asya” ve “Ön Asya” tabirlerinin kullanılması bu durumun bir göstergesidir. Kafkasya’nın istikrar ve refahı, Türkiye’nin olduğu kadar bölge ülkeleri içinde vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Kader birliği olarak nitelendirilebilecek bu hususiyet, bölgenin ortak tarihi, sosyal ve kültürel yapısından kaynaklanmaktadır." dedi.
Kars’ın Türkiye’nin Doğu’ya açılan kapısı olduğu gibi Kafkasya’nın da Batı’ya dönük penceresi olduğunu da vurgulayan Özcan, "Tarihsel birası ve kültürel zenginliği ile geçmişte büyük hadiselere sahne olan Kars, gelecekte de bölge için sosyal, kültürel ve siyasal işbirliği platformu olmaya adaydır." şeklinde konuştu.
Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli de, Kars Antlaşması’nın ve Kafkasya’nın önemine değindi. 12 yıldır Kafkas Üniversitesiyle ilişkilerinin devam ettiğini, diğer ilişkilerinin bulunduğu üniversitelerin yanında KAÜ’nün kendileri için çok önemli yerinin olduğunu belirtti. Kars Antlaşmasının Kafkas halklarının tarihinde büyük önem arzettiğini de ifade eden Habibbeyli, Kars Antlaşmasının bugünlere bile ışık tuttuğunu vurguladı. "Kars Antlaşması itibarlı bir senettir” diyen Habibbeyli, aynı zamanda da büyük ehemmiyetinin olduğunu kaydederek, “Kars Antlaşması kan dökülmesine bile engel olmuştur." dedi.
Prgrama Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Nahçıvan Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsa Habibbeyli, Gürcistan Ahılkelek Yüksek Eğitim Kurumu Koleji Rektörü Prof. Dr. Roin Kavrelişvili, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Sarıkamış Belediye Başkanı İlhan Özbilen, Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, gazeteciler ve öğrenciler katıldı.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile