Sorgun ilçesine bagli Mehmetbeyli köyünde yasayan matematik ögretmeni Atilla Açikgöz, 3 yil önce hobi olarak evinin bahçesinde bögürtlen yetistirmeye karar verdi. 300 kök ile basladigi bögürtlen yetistiriciliginde yüksek verim alan Açikgöz, kentin tarim ürünleri, bugday, arpa ve yesil mercimege alternatif olarak bögürtlen yetistiriciligine yöneldi. Evinin 6 dönümlük bahçesinin 4 dönümüne 3 bin kök bögürtlen fidesi diken Açikgöz, bögürtlenin bakimini yil boyunca özenle yapti. Hava sicakliginin mevsim normalleri üzerinde seyretmesiyle bu yil bögürtlen hasadina 20 gün erken baslayan Açikgöz, 10 tona yakin ürün elde etmeyi planliyor. Bögürtlenin kilogram fiyatinin 150 liradan satildigi bahçede, ürünler pazara inmeden yerinde tükeniyor. Bögürtlen satin almak isteyen vatandaslar ise aileleriyle birlikte bahçeye gelip hem zaman geçiriyorlar hem de bögürtlen topluyorlar.
Kanser basta olmak üzere bagisiklik sistemini güçlendiren, kalp sagligini koruyan, yüksek tansiyon ve seker hastaligina faydali olan bögürtleni vatandaslar meyve olarak tüketebildigi gibi reçel ve marmelat olarak da tüketebiliyor.
“Bu yil verim daha yüksek oldu”
Bögürtlen yetistiriciligine 3 yil önce hobi olarak basladigini söyleyen Atilla Açikgöz, “Bögürtlene taleplerin artmasi üzerine, vatandaslar da bögürtlenin lezzetine ve faydasina vardiktan sonra kök sayimizi artirdik. 300 kök ile basladik su an da 3 bin köke kadar çikardik. Havalarin sicak gitmesi dolayisiyla da hasada 15 gün erken basladik ve verim bu yil daha da güzel. Bögürtlenin kilogramini da 150 liradan satiyoruz. Talep çok iyi, normalde 250 lira olmasi gereken bögürtleni biz 150 liraya satiyoruz. Saglik açisindan da çok faydali cigerleri temizliyor, aç karnina yediginizde sekere faydali, depresyona, strese, kalp sorunlarina ve sindirim sistemine çok faydali, dogal bir ürün” dedi.
“Pazar sorunumuz yok, ürünler bahçede tükeniyor”
Alternatif ürün olarak bögürtlene yöneldiklerini de belirten Açikgöz, “Müsterilerimiz kendi bahçeleri gibi bögürtleni elleriyle topluyorlar, pazar sorunumuz kesinlikle yok, ürünler genelde bahçede bitiyor. Bögürtlenin faydasini bilen herkes buraya bilinçli olarak geliyor. Herkes bu durumdan memnun. Önceleri burada biber, domates, patlican üretiyorduk, herkes ayni an da ektigi için de bu ürünler para etmiyordu, satamiyorduk. Simdi alternatif olarak kimsenin yapmadigi erkenci ürün bögürtleni yaparak vatandaslarin hizmetine sunduk” seklinde konustu.
“Bögürtleni hem yazin hem de kisin tüketiyoruz”
Her yil bahçeye gelip bögürtlen topladiklarini söyleyen Murat Kiliçarslan, “Arkadasimiz burayi hobi bahçesi olarak kurmustu, çilek, domates, biber patlican üretiyordu. Daha sonra bögürtlen dikti, alanini da genisletti ve büyük bir talep olustu. Sorgun’dan Yozgat’tan hatta yurtdisindan bögürten alanlar dahi oluyor. Biz de ara ara geliyoruz bögürtlen toplamaya, sifali bir bitki ve çok faydasi var. Böyle bir cografyada böyle bir bahçenin ortaya çikmasi büyük bir basari. Bögürtleni hem meyve olarak hem reçel ve marmelat olarak tüketiyoruz” ifadelerine yer verdi.
“Bahçede herkes kendisi topluyor”
Mustafa Islioglu ise “Bögürtlen hasadini çok merak ediyordum, yeni yeni olmaya baslamis. Buraya hafta sonu çocuklarimiz ve ailemizle geliyoruz. Buranin bir aile ortami sunmasi ve özellikle kendimizin topluyor olmasi çok güzel, çünkü disarida manavda, pazarda aldigimiz ürünler gibi olmuyor. Herkes burada diledigi gibi bögürtlen toplayabiliyor. Fiyatinin da uygun olmasi insani cezbediyor, geçen yil daha fazla ürün alip kisin dondurucuya koymustuk, bu yil da kismetse ayni seyi yapacagiz. Yilin her mevsiminde dolaptan çikarip gönül rahatligi ile tüketebiliyoruz” diye konustu.
3 Yil Önce Evinin Bahçesinde Hobi Olarak Basladi, Simdi Taleplere Yetisemiyor
Yozgat’ta 3 yil önce 300 kök ile hobi olarak evinin bahçesine ekimini yaptigi bögürtlenden yüksek verim elde eden Atilla Açikgöz, bu yil kök sayini 3 bine çikardi. 4 dönüm alandan 10 tona yakin bögürtlen üreten Açikgöz, taleplere yetisemiyor, ürünler bahçeden çikmadan tükeniyor.