Gazeteciler ve Yazarlar Vakfınca Abant'taki bir otelde "Aleviler ve Sünniler Barış ve Geleceği Birlikte Aramak" temasıyla düzenlenen 30| Abant Platformu Toplantısı'nın 5. oturumunda çözüm önerileri ele alındı.
Bermek, toplantıda yaptığı konuşmada, akademisyenlerin Aleviliğin geçmişini ve mirasını bilmeden doğru bilgi edinme şansı bulamayacaklarını anlattı.
Araştırmalarda karşılaşılan olayların sorgulanması gerektiğini ifade eden Bermek, "Nerede, neden, niçin yapıldığının sorularak yapılması gerek yani biraz da Halk Bilimi ışığında yapılırsa çok daha kapsamlı ve köklü çalışmalara dönüşecektir. Bu şekilde çok zengin kültürel mirası yavaş yavaş da olsa, kenarından köşesinden de olsa kayıt altına almış olacağız" diye konuştu.
İki gündür Alevilik ve Sünnilik üzerine çok güzel şeyler konuşulduğunu vurgulayan Bermek, "Yaşadığımız topraklar dünya üzerinde dinler tarihi açısından en zengin topraklar. İlk ibadethane bu topraklarda, birçok uygarlık yaşamış ve yok olmuş" şeklinde konuştu.
"Urfa, dinler tarihi açısından çok önemli bir yer" diyen Bermek, sözlerini şöyle tamamladı:
"Böyle bir toprakta yaşıyoruz. Aleviler, Süryaniler binlerce yıldır bu topraklarda. İncil'in yazıldığı dili konuşan tek grup Süryaniler. Müslümanlar, Aleviler için Anadolu topraklarında çok önemli inanç merkezleri var. Bu topraklarda sayısını veremeyeceğimiz kadar çok inanç varlığını özellikle de erken Osmanlı, Alaaddin Keykubayt, Fatih Sultan Mehmet gibi çağdaş yöntemlerle ülkelerini idare etmek isteyen idareciler döneminde büyük özgürlük içinde sürdürmüş.
Buradaki yönetimlere, inançlara dokunmamışlar, engellenmemişler, korumuşlar ve sürdürülebilir halde tutmaya çalışmışlar."
30| Abant Platformu
Alevi Vakıfları Federasyonu Genel Başkanı Doğan Bermek, Anadolu topraklarının dinler tarihi açısından oldukça zengin olduğunu belirterek, ilk ibadethanenin topraklarda bulunduğunu, birçok uygarlığın yaşayıp kaybolduğunu söyledi.