30 Dakikada Kesiksiz Ve Agrisiz Islemle Sagligina Kavustu

30 Dakikada Kesiksiz Ve Agrisiz Islemle Sagligina Kavustu

Kanama sorunu nedeniyle yumurtaliklari alinmasi gereken Aysen Yigiter, ülkemizde nadir uygulanan VNotes (dogal açiklik endostokpik cerrahi-izsiz cerrahi) yöntemi ile vajinal laparoskopi yapilarak sagligina kavustu.

Medical Park Antalya Hastanesi’nde rahim sarkmasi ve rahim duvarinda kalinlasma teshisi konulan 67 yasindaki Aysen Yigiter, Antalya’da ilk kez uygulanan VNotes yöntemi ile (dogal açiklik endoskopik cerrahi) ile yapilan ameliyatla sagligina kavustu. Ameliyati gerçeklestiren Kadin Hastaliklari ve Dogum Uzmani Doç. Dr. Ömer Ünal, VNotes yönteminin karindan delikler açilarak uygulanan laparoskopi yerine, vajinal yoldan özel bir alet kullanilarak hastanin karin bölgesinde kesi yapmadan gerçeklestirilen laparoskopik bir ameliyat olarak tanimlanabilecegini belirtti.



Türkiye’de yeni bir teknik

Tibbi yöntemlerin artik hastanin dokusuna daha az zarar verecek yöntemlere dogru yöneldigini belirten Ünal, “Ilk olarak 2004 yilinda genel cerrahlar tarafindan icat edilen, gelistirilen bir ameliyat. Ilk olarak mideden apandisit alinmistir. Kadin dogum için gelistirilen VNotes ameliyati 2011-2012 yillarinda deneme tanisal amaçli olarak uygulanirken, 2014-2015 yillarinda tamamen rahim alma ve jinekolojik ameliyatlarda uygulanmaya baslanmistir. Türkiye’de ise 2016 yilinda deneme seklinde yapilmis, laparoskopik rahim alma ve vajinal yolla VNotes dedigimiz teknikle rahim olma ameliyatinin karsilastirmasi 2019 yilinda yapilmistir. Yani VNotes’in laparostokip veya abdominal açik ameliyatla rahim alinmasina üstünlügü 2019 yilinda kesfedilmistir” dedi.



“Vücudun dogal açikliklarini kullaniyor”

VNotes’in laparostokip veya abdominal açik ameliyatla rahim alinmasina üstünlügünün 2019 yilinda kesfedildigini ve Türkiye’de belirli kliniklerde bu yöntemin uygulandiginin altini çizen Ünal, “VNotes, çok yeni ve cihaz kullanilarak yapilan bir ameliyat, bir takim portlarla hava ile karni sisiriyoruz. Bu sekilde hastaya oldukça az zarar veren, az girisim, minimal invazif bir cerrahi yöntemidir. VNotes ameliyati dedigimiz bu ameliyat vücudun dogal açikliklarindan yapilan endoskopik bir ameliyattir. Amaç hastalarin hizlica iyilesmesi, hastalarin ameliyat sonrasi daha az agri hissetmesi ve günlük yasantisina daha çabuk dönmesini saglamak. Özellikle biz jinekologlarin vücutta bulunan dogal açikliklardan olan vajina bölgesinden yaptigimiz bir ameliyattir” ifadelerini kullandi.

“Agri skorlari yari yariya az”

Hekimlerin rahim alma ameliyatlarinda özellikle vajinal yoldan yapilirken tüpleri ve yumurtalari almakta zorluk yasayabildigini söyleyen Doç. Dr. Ömer Ünal, “VNotes yöntemi ile vajinal yolla aldigimiz rahimlerin yaninda tüpleri ve yumurtaliklari da alabiliyoruz. Bunun disinda ameliyat süresi yaklasik 30-40 dakika ile sinirli, iyilesme ve hastane kalis süreçleri de oldukça az olmakta. Yapilan çalismalarda da anlasilmaktadir ki bütün endoskopik cerrahiler yani minimal invazif ameliyatlarin içerisinde laparoskopik rahim alma ameliyati da dâhil vajinal yoldan uyguladigimiz VNotes ameliyatinda agri skorlari da neredeyse yari yariya daha az olmaktadir. Bazi hastalarimizda agri kesici vermeye gerek kalmayacak kadar agrilari olmamaktadir. Bu tür avantajlari açisindan oldukça etkili bir yöntem” seklinde konustu.



“Modern ve enstrümantal bir ameliyat”

VNotes yöntemi ile yapilan ameliyatlarda hastalarin hizlica iyilesmesi, hastalarin ameliyat sonrasi daha az agri hissetmesi ve günlük yasantisina daha çabuk dönmesini amaçlandigini belirten Ünal, “Buradan yaptigimiz ameliyatla miyom alma, rahim alma, yumurtalik kistlerini alma, dis gebelik ameliyatlari, kanser ameliyatlarinda sentinel left dedigimiz bir takim ameliyatlari yapmaktayiz. Bunun disinda, organ sarkmasi yani idrar kesesi ve rahim sarkmasi ameliyatlarini da bu yöntemle aski seklinde yapabilmekteyiz. Modern ve enstrümantal (aletle yapilan) bir ameliyat, bütün hastalara bu tür ameliyatlar hasil oldugunda VNotes ile yani dogal açikliklarindan endoskopik ameliyati tavsiye ediyoruz. 2019 yilindan sonra Türkiye’de de belirli kliniklerde uygulanmaya baslanan ve Medical Park Antalya Hastanesi’nde Aysen hanima uyguladigimiz bu ameliyat Antalya’da da ilk kez yapilmakta, bu anlamda gururluyuz” dedi.



“Rahat ve agrisiz bir ameliyat geçirdim”

Yaklasik yarim saat süren ve VNotes teknigi ile ameliyat olan Aysen Yigiter ise, ameliyatin ardindan herhangi bir agri yasamadigini ve kendisini çok iyi hissettigini belirterek, “Bir hafta önce bir gece hafif bir kanamam oldu. Doktor bey, muayenesinin ardindan rahimde sarkma ve rahim duvarinda kalinlasma oldugunu belirtti.

Rahmin alinmasi gerektigini belirti. Ameliyat için onay vermemin ardindan, çok rahat ve basarili bir ameliyat geçirdim. Herhangi bir agrim yok, kendimi çok iyi hissediyorum” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile