Bornova Zirai Mücadele Araştırma İstasyon Müdürlüğü tarafından organize edilen “8.Uluslararası Enterge Mevye Üretimi Konferansı”na katılmak üzere Türkiye’de bulunan 30 ayrı ülkeden 114 araştırmacı, incelemeleri kapsamında Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’ne konuk oldu.
Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğü’ne ait incir üretim sahalarında ilk kez incirle tanışan 30 yabancı ülkeden gelen 114 araştırmacıya incir üretimi ve Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu faaliyetleri hakkında bilgiler veren Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürü Ramazan Özkan, “Kuruluşumuz 1938 yılında önemli döviz kaynaklarından biri olan kuru incirle ilgili problemleri çözmek, ülkemiz incir yetiştiricilerine yararlı bilimsel çalışmalar yapmak üzere ‘İncir Islah İstasyonu’ adı altında faaliyete geçmiştir. Önceleri incir yetiştiricilerinin fidan ihtiyacını karşılamış olup, daha sonra yüzde 70 incir fidanı yanında yüzde 20 zeytin,yüzde 10 fıstık, kayısı ve erik fidanı üretimi de yapılmıştır. Ancak daha sonra su problemi yüzünden incir dışındaki meyve türleri kaldırılmıştır. 1957 yılından itibaren ülkemiz tavukçuluğunun gelişmesine paralel olarak,kültür ırkı damızlıkların bölgeye yayılmasını sağlamak amacıyla tavukçuluk çalışmalarına da başlamış olup, kuruluşun adı Erbeyli Bahçe Kültürleri ve Tavukçuluk İstasyonu Müdürlüğü olmuştur. Nihayet 1977 yılında Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü haline getirilmiştir” dedi.
Yabancı konuklarına Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu’nda yetiştirilen 272 çeşit incir koleksiyonu hakkında bilgi verdiklerini ifade eden Özkan, heyetin ilk kez incir gördüğünü ve çok beğendiklerini belirterek, “Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürlüğümüzü ziyaret eden 30 ayrı ülkeden 114 kişilik araştırmacı grubu İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü İstasyon Müdürlüğü tarafından düzenlenen 8. Uluslararası Entegre Meyve Üretim Konferansı'na katılmak için Türkiye’ye geldi. Hiç incir görmemiş, yememiş Afrika ülkelerinden gelen araştırmacılar Erbeyli İncir Araştırma İstasyonumuzu ziyaret ederek hem incirlerimizin tadına bakarak hem de bilgi alarak memnun kaldı. İncir koleksiyon bahçemizi yerinde gören heyet, Türkiye'de bu kadar çok çeşit incir olduğunu bilmediklerini söyledi.
Bizde misafirlerimizi elimizden gelen en iyi şekilde ağırlayıp, incirle ilgili bilgileri kendilerine aktardık. İncirimizi dünyaya onların aracılığıyla tanıtmak için katkıda bulunmaya çalıştık” diye konuştu .
30 Ülkeden 114 Araştırmacı Aydın’da İlk Kez İncirle Tanıştı
Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu’nun davetlisi olarak Aydın’a gelen 30 dünya ülkesinden 114 araştırmacı ilk kez incirle tanıştı.