30 yıllık gazeteci Söylemez: Avanta almak için gerçekleri yazmadık

Adana'da bir gazeteci, yıllardır gazetecilik yaptığını iddia eden bazı meslektaşlarını kaleme aldığı "Tüccar olduk vesselam" konulu makalede yerden ye

Adana'da bir gazeteci, yıllardır gazetecilik yaptığını iddia eden bazı meslektaşlarını kaleme aldığı "Tüccar olduk vesselam" konulu makalede yerden yere vuruyor.

Gazeteci Rıfat Söylemez, "Devlet kesesinden, tüyü bitmemiş yetim hakkından hepimiz öyle ya da böyle nasiplendik. Kimileri çok, kimileri az. Ama sonuçta Adana medyasının büyük bir bölümü neredeyse çeyrek asırdır bu avanta ve rantlarla zenginleşmiş, büyümüş ya da geçimini sağlamıştır. Biz avanta almak için gerçekleri yazmadık." dedi.

Gazeteci Rıfat Söylemez, Adana Haber isimli yerel gazetede başladığı yazısının ilk günü "Çeyrek asırdır gazetecilere 50 milyonluk avanta" verildiğini ileri sürdü.

Söylemez, "Gazeteciler 3 maymunu oynadı. Kenti kirletenlerin kendilerini kirletmesine izin verdi. Gerçekleri yazmadı. Siyaset ağalarının tetikçiliğini yaptı. Kolay para kazanmayı alışkanlık haline getirdi ve bu işten kazancı da büyük oldu. Adana medyasına dağıtılan arsa, villa, daire, ihale ve fatura ödemelerinin toplamında 50 milyonluk korkunç bir rakam ortaya çıkıyor." iddiasında bulundu.

Söylemez, yazı dizisine başlarken meslektaşları arasında tedirginlik yaşayanların sayısının oldukça fazla olduğunu kaydetti. "Bir gazeteciler tedirgin, bir de gazetecileri kirletenler. Bana kızmasınlar, yazdıklarım okurken başkalarını değil kendilerini görecekler. İçinde iftira olmadan, abartının yer bulmadığı, sadece gerçeklerin olduğu bir yazıda bulacaklar kendilerini." diye yazan Söylemez, eskiden gazete ve TV'lerde haber, polis adliye, spor gibi servisler olduğunu bugün ise elektrik uzmanı gazeteciler, bitki ve çim tohumu uzmanı gazeteciler, emlakçı gazeteciler, takvim uzmanı gazeteciler, imsakiyeciler, sıvı, deterjan, hipo, bez ve temizlik ürünleri satan gazeteciler oluştuğunu ileri sürdü.

17 yaşından bu yana gazeteciliğin içinde olduğunu hatırlatan Söylemez, 30 yıldır yaptığı işi sorgulamanın vaktinin geldiğine inandığını belirtti.

GAYRİ AHLAKİ TİCARET YAPANLARIN ORTAYA ÇIKARILMASI ETİK GAZETECİLİK İÇİN GEREKLİ

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cafer Esendemir, gazetelerin halkı bilgilendiren ve aydınlatan kuruluşlar olduğunu belirterek, "Günümüzde her fırsatta dile getirdiğimiz gibi birçok kişi ve kuruluş kendi çıkarları doğrultusunda medyaya adım atarak gazete ve TV yayıncılığına soyunuyorlar. Biz gazeteciler kendi içimizden gelen gazetecilerin bu işi yapmasının gerektiğini her zaman dile getiriyoruz." dedi.

Günümüzün yayın organları gazete ve televizyonların artık birçok firmanın yan kuruluşu haline geldiğini yan firmalar vasıtasıyla da basın dışı işlerde faaliyet gösterildiğini dile getiren Esendemir, şunları söyledi: "Yan kuruluşlar vasıtasıyla yapılan gerçek belge ve faturalı faaliyetler bizce etik olmasa da yasal olarak gerçekleştirilebilir. Basın kuruluşlarının kendi faturaları ile gerçek veya gerçekdışı ticaret yapmaları etik ve ahlaki değildir. Bunlardan hesap sorması gereken makamlar ve mahkemelerdir. Bu arada varsa böyle fatura ve belgeler karşı kurum ve kuruluş ve kişilerde en az bu belge kesenler kadar sorumludur. Söz konusu gazeteci kendisiyle hesaplaştığını belirterek bazı itiraflarda da bulunuyor. Bu ne kadar alanı kapsayan itiraf ve iddia onları zamanla göreceğiz. Ancak yasalara aykırı gayri ahlaki ticaret yapanların ortaya çıkarılması topluma örnek olması gereken medya kuruluşlarındaki etik gazetecilik açısından uygundur. Kurumların yıpratılması üzücüdür. Bu arada yasal ve etik yapılan işlemlerin de suçmuş gibi teşkil edilmesi de gayri ahlaki bir gazetecilik olur."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile