300 milyon euro cebimizde kalacak

300 milyon euro cebimizde kalacak

AB-Türkiye zirvesinde alınan karara göre 2016’nın ekim ayında vizelerin kalkmasıyla, Avrupa’yı ziyaret eden Türklerin sayısı ikiye katlanacak. Vize ücreti olarak ödenen 300 milyon euro ise vatandaşın cebinde kalacak

Avrupa Birliği ile Türkiye arasında Brüksel’de gerçekleştirilen zirvede vizelerin 2016 yılının ekim ayında kaldırılacağına ilişkin açıklanan takvim, yıllardır vize kuyruklarında çile çeken işadamı, öğrenci ve turistler arasında bayram sevinci yarattı. Takvimin programlanan şekilde işlemesi halinde bir yıl sonra Türk vatandaşları, belge toplamadan, vize ofislerinde kuyruğa girmeden, vize harcı ödemeden Avrupa’ya kolayca seyahat edebilecek. Vize masrafı olarak ödenen 300 milyon euro para da Türk vatandaşlarının cebinde kalacak.

15 milyona çıkacak

Vizesiz Avrupa Projesi ve Türkiye’yi Tanıtım Platformu’nun Kurucu Başkanı Mehmet Okumuş, Türk vatandaşlarının vize şartından dolayı çok büyük ekonomik ve sosyal zararlara uğradığını, vatandaşların uzun vize süreçlerinden geçtiğini, kuyruklarda bekletildiğini, tüm özel ve kişisel verilerinin sorgulanıp deşifre edildiğini, vatandaşın yüksek miktarda vize ücretleri ödediğini kaydetti. Vize ücreti ve diğer masraflar için 250-300 euro harcama yapıldığını kaydeden Okumuş, “Türkiye’den yılda ortalama 1 milyon kişi AB vizesi için başvuruyor. Vize başvuru ücreti ve diğer masrafların Türk vatandaşlarına yıllık maliyeti 300 milyon euro” dedi.

Güvenli ülke listesi

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, Avrupa Birliği üyesi ülkeleri yılda 9 milyon Türk vatandaşının ziyaret ettiğini belirterek, vize kalkınca bu rakamın ilk etapta yüzde 30 artacağını, bir yıl içinde de 15 milyonu aşacağını söyledi. Ulusoy, “Türkler artık iyi müşteri. Vizelerin kalkması AB’nin menfaatine olur” dedi.

AB’ye vize muafiyetinin kapsam ve içeriği müzakere ve zirvelerde alınan yola paralel şekillenecek. Ancak AB’nin Türkiye pasaporlu kişilere vize kolaylığı sağlamak için ilk olarak Türkiye’yi ‘güvenilir ülke’ listesine alacağı öngörülüyor. AB, güvenli ülke listesini önceki yıllarda sosyalist rejimden vazgeçen Doğu Avrupa ülkelerinin vatandaşları için uygulamıştı.

26 ülke Schengen vizesi uyguluyor

Beş AB ülkesinin 1985 yılında imzaladıkları Schengen Anlaşması’yla iç sınırlarda kontrollerin kaldırılması yönünde ilk adım atıldı. Sonraki yıllarda AB ülkelerinin çoğunluğu ve AB üyesi olmayan bazı ülkeler bu işbirliğine katılarak Schengen Bölgesi’ni oluşturdu.
Halen Schengen vizesi isteyen ülkeler, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre olarak sıralanıyor. AB’nin yeni üyeleri Bulgaristan, Romanya, Hırvatistan ve Kıbrıs Schengen’e henüz dahil değil. 70 ülke, Türklere vize uygulamıyor. Schengen kalkarsa Türklere vize uygulamayan ülke sayısı 100’e yaklaşacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile