300 Yillik Degirmeni Kalintilarindan Yeniden Insa Etmek Için Harekete Geçtiler

300 Yillik Degirmeni Kalintilarindan Yeniden Insa Etmek Için Harekete Geçtiler

Hatay’in Iskenderun ilçesinde bulunan ve 1700’lü yillarda insa edildigi düsünülen tarihi su degirmenini enkazindan yeniden canlandirmak isteyen muhtar çalismalara basladi.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipligi yapan Hatay, geçmisten kalan birçok eseriyle dikkat çekiyor. Iskenderun ilçesi Sariseki Mahallesi’nde bulunan 1700’lü yillarda insa edildigi düsünülen su degirmeninden geriye sadece kalintilar kaldi. Geçmiste yillarca bölge halkina hizmet eden degirmeni tarihi yapiya uygun canlandirmak isteyen mahalle muhtari Özcan Kayar, bölgede temizlik çalismasi baslatarak yeniden ihyasi için ilk çalismayi baslatti. Muhtar Kayar, degirmeni tarihi yapisina uygun olarak yeniden insa ederek cazibe merkezi yapmayi planliyor.

Tarihi su degirmenini yeniden gün yüzüne çikartmak istedigini belirten Sariseki Mahallesi Muhtari Özcan Kayar, "Biz muhtarligimizi kazandiktan sonra burada bir çalisma konsepti uyguladik üniversiteli gençlerimiz daha çok bize danismanlik yapiyorlar. Bu konuyla ilgili insaat yüksek mühendisi Hakan Demirkiran bey, bize bu tarihi degirmenle ilgili bilgi akisi sagladi. Ben de bu bilgi akisinin ardindan çöplüge dönen alani temizlemek için Iskenderun Belediye Baskanimiz Mehmet Dönmez ile koordinasyon saglayarak destek istedim. Temizlik yapildi ve hiç yoktan çöplerden arindirildi. Bu tarihi degirmen 1700’lü yillardan kalmis olmasi bana inanilmaz heyecan veriyor. Burada atalarimiz, dedelerimiz hayvanlarla buraya bugdaylarini getirip ögütmüsler. Denizciler, Akarca ve Azginlik’ta o bölgelere hep sevkiyat yapmislar. Dolayisiyla buranin tarihini bilmek gerekiyor. Tarihini bilmeyen milletler, tarihine önem vermeyen milletler inanilmaz derecede çöküs içerisinde olurlar. Bu tarihi degirmeni nasil aktif hale getiririz diye ve tarihi degirmenin etrafi yapildiktan sonra da üniversite ögrencilerin oturabilecegi bir yeri nasil yapariz düsüncesi içerisindeyiz. Burasi degirmen aktif olarak dönecek ama degirmen isleri yapilmayacak sadece üniversite ögrencilerimizin oturabilecegi bir konsept olarak düsünüyoruz" ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile