İnegöl Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yangının sebebini tam bilmediklerini ifade ederek, "Allah göstermesin sabotaj da olabilir, farklı bir sebepte olabilir, tam olarak bilmiyoruz. Sadece bir yer yanıp oradan sıçrama yok. Bu durum insanın aklına farklı şeyler de getiriyor" dedi.
Edinilen bilgiye göre, İnegöl’ün alışveriş merkezi konumundaki Cuma Mahallesi Kapalı Çarşı'da bulunan tarihi Beylik Han'ında sabah saatlerinde henüz kesin sebebi belirlenemeyen bir nedenle yangın çıktı. İçerisinde Sarraf, Ayakkabı Satış ve Tamir, Kasap, Eczacı, Tatlıcı, Emlak, Köfteci, Çantacılar ve benzeri yaklaşık 40 iş yerinin bulunduğu handaki yangını İshakpaşa Camii'ne sabah namazını kılmak için gelen vatandaşlar fark etti. Bunun üzerine vatandaşlar yangına ilk müdahalede bulunup, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi. Bazı kişilerde iş yerlerinin camlarını kırarak içerideki eşyaları dışarı çıkarmaya çalıştılar. Hanın ahşap olması sebebiyle alevler kısa sürede büyürken, çatının çökmesi alevlerin geniş alana yayılmasına neden oldu. Olay yerine gelen itfaiye yangına müdahale ederken, İnegöl’e bağlı Beldeler ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, Yenişehir ve Kestel gibi ilçelerden takviye ekipler istendi. Yangına 15 araçla müdahale eden İnegöl Belediyesi İtfaiye ekipleri, hızla hanın dört bir yanını saran alevleri kontrol altına almakta bir hayli güçlük çekti.
GÜÇLÜKLE KONTROL ALTINA ALINDI
Görevliler tarafından patlama ihtimaline karşı çevrenin doğalgaz ve elektrikleri kesildi. Tarihi hanın yapısının ahşap olması yangının kısa sürede bitişik işyerlerine sıçramasına sebep oldu. Gelen takviye ekipler ile birlikte yangın yaklaşık 2 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alınabildi. Alevlere yenik düşen iş yerlerindeki çökmeler ise ekipleri zor anlar yaşattı. Saat 11.00 sıralarında tamamen kontrol altına alınarak soğutma çalışmalarına başlanan yangında, yaklaşık 30 iş yeri zarar gördü.
GÖZYAŞI VE MAL KURTADMA TELAŞI
Yangın yerine gelen bazı iş yeri sahipleri ve aileleri söndürme çalışmalarını gözyaşları içerisinde izlediler. Bazı iş yeri sahibi ve çalışanları ise riske rağmen sağlam kalan eşyaları dışarı çıkartarak kurtarmaya çalıştılar. Çevrede geniş güvenlik alan emniyet ekipleri iş yerlerine girmek isteyenler ile izleyen vatandaşları yangın bölgesinden uzak tutmaya çalıştılar.
SABOTAJ İHTİMALİ
Tamamen söndürülen yangın bölgesinde hasar tespit çalışmalarına başlandı. Yangının kesin çıkış nedeni hasar tespit çalışmalarının ardından netleşecek. Öte yandan, yangının farklı noktalardan çıktığının belirtilmesi ise sabotaj ihtimalini gündeme getirdi.
"YANGININ SEBEBİNİ TAM BİLMİYORUZ"
Yangın söndürme çalışmalarını Kaymakam Ali Akça, Emniyet Müdürü Murat Sevinç ve diğer yetkililer ile birlikte takip eden Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Tabi maddi kayıp var, şuan tam olarak tespit edemedik. Beylik hanı diye tabir ettiğimiz korumalı olan bu yapıda bundan 25-30 yıl önce tescile ilave olarak ön kısımda ciddi yapılar yapılmış. Bunlar aslında ilk korumalık yerler değil. Yangın haberi arkadaşlarımıza 06.58 civarında gelmiş. Yaklaşık 6-7 dakika sonra itfaiye müdahalede bulunmuş. Fakat tahmin ediyoruz ki yangın bundan 1 saat önce 06.00 gibi başlamış. Özellikle üst kısımlardan komple sarmış. Çok eski yapı olduğu için de çıra gibi yanmış. Önlemler aldık, en azından farklı bir bölgeye sıçraması engellendi. Maddi boyutlarını bilmiyoruz, yangın neden çıktı onu da bilmiyoruz açıkçası. Allah göstermesin sabotaj da olabilir, farklı bir sebepte olabilir, tam olarak bilmiyoruz. Bunlar itfaiye raporlarında belirlenecek. Acımız büyük. İnegöl’ümüze büyük geçmiş olsun. Çalışmalar bitsin kaç dükkanın zarar gördüğünü göreceğiz" şeklinde konuştu.
"SADECE BİR YER YANIP ORADAN SIÇRAMA YOK"
Dükkanların ekmek teknesi olduğuna değinen Aktaş, "Ama şu bir vaka, çarşı merkezi burası bir kangren gibiydi. Buralar herkesin ekmek tekkesiydi. Şuan yangın kontrol altında. Yangının ilk çıkış yeriyle ilgili ihbar zaten camiden gelmiş. O esnada cami tahliye edilmiş. Köşe dükkandan bahsediyorlar. Ama aynı anda çatılardan ve diğer taraflardan yananlar da var. Sadece bir yer yanıp oradan sıçrama yok. Bu durum insanın aklına farklı şeyler de getiriyor. Yorum yapmak için çok erken. Bir yorum yapıp kamuoyunu yönlendirmekte istemem. Burada yanan dükkanlar var, bunun yanında sudan etkilenen dükkanlar var. 25-30 civarında dükkan var. Bunların hepsi tek tek tespit edilecek. Buralar tescilli. Eğer koruma kuruluna kalsa, 3-5 ay buraya bir şey yapılmaz, tutulur. Ama biz böyle bir şey yapamayız. Burası çarşı. Yarın sabah burada hayat başlayacak. Bizim yarın sabaha kadar burayı tertemiz etmemiş lazım. Aynı ayakkabıcılar çarşısında olduğu gibi biz buraları korumalı yapı olduğunu da göz önüne alarak gereken tüm mücadeleyi vereceğiz. Yarın sabah hayatın burada normal şekilde başlaması lazım” diye konuştu.
300 Yıllık Tarihi Han Yangınında Sabotaj İddiası
Bursa'nın İnegöl ilçesinde 1721 yılında Caferpaşa tarafından yaptırılan tarihi hanın kül olması söylentilerini ortaya çıkardı.