31 Mayıs "Dünya Sigarasız Günü"

Trabzon - Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, günümüzde en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinin başında tütün ve tütün mamullerinin geldiğini bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü tarafından sigaranın ve diğer tütün ürünlerinin insan sağlığına olan zararlarına dikkat çekmek amacıyla her yıl 31 Mayıs'ın "Dünya Sigarasız Günü" olarak kutlandığını belirtti.

Türkiye'de 4207 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte sigarasız bir toplum olma yönünde önemli adım atıldığını ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sigara satışlarında yüzde 5 civarında düşme meydana gelmiştir. Günümüzde en önemli hastalık ve ölüm nedenlerinin başında tütün ve tütün mamulleri gelmektedir. Sigara 4 binin üstünde zararlı maddeler içermektedir. Bu maddelerin en bilinenleri ve zararlı olanları nikotin, karbon monoksit ve katrandır. Ayrıca böcek ilacından tuvalet temizleyicisine kadar bir çok zehirli madde sigaranın içinde yer almaktadır."

Hamzaoğlu, tütün ve tütün mamullerinin bağımlılık yapıcı etkisinin, esrar ve eroin gibi maddelere oranla 8 kat daha fazla olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Sigarayı bırakmak zor olabilir. Sigarayı bırakmak için ilimizde müdürlüğümüze bağlı Fatih Devlet Hastanesi bünyesinde KETEM Birimi'ne, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve KTÜ Tıp Fakültesi Hastaneleri bünyelerinde kurulmuş olan Sigara Bırakma Merkezleri'ne başvurabilirsiniz. ALO 171 Sağlık Bakanlığı Sigara Bırakma Danışma Hattı'nı arayarak ücretsiz hizmet alabilirsiniz."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile