31. Mühendislik Dekanları Konseyi

31. Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Toplantısı, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.

Vali Ahmet Hamdi Nayir, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konseyde, Bilecik'in coğrafi yapısı, nüfusu, tarihi ve kültürü ile tarımı ve sanayi hakkında bilgi vererek, şehirdeki gelişmeleri takip eden kişilerin, ülkenin geleceğine daha ümitle bakacak güzellikleri görebileceklerini söyledi.

Tecrübenin insanlığın ortak mirası olduğunu ifade eden Vali Nayir, "Bu mirası paylaşmak için vesileler bulmak lazım. Ülkemizde 31. düzenlenen MDK toplantısı bir istikrarın, sürdürülebilirliğin ölçüsü olarak bize umut veriyor. Üniversitelerimizden umutluyuz. Üniversitemiz, huzur iklimi içerisindeki eğitimiyle ve özverili öğretim kadrolarıyla hem ilimize hem de ülkemize önemli başarılar getirdi ve daha da getirecek. Biz ümidimizi sürekli yüksek tutuyoruz. Ve yapılanları yapılacakların da bir garantisi, kefaleti olarak görüyoruz" diye konuştu.

Belediye Başkanı Selim Yağcı da üniversitenin kentin gelişimi ve değişimi noktasında lokomotif görevi yaptığını belirterek, üniversite aracılığıyla hem geçmişi daha iyi anlar, irdeler olduklarını hem de geleceğe emin adımlarla yürüdüklerini vurguladı.

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan da mühendislerin nitelikli insanlar olması gerektiğini vurgulayarak, dünya tarihinde yaşanılan pek çok felaketlerin sebebinin mühendisler olabileceğini belirtti.

Sosyal bilimcilerin yaptığı hataların etkisinin sınırlı olabileceğini ancak mühendislerin yapacağı hatanın ise insanlığın bütünlüğünü ilgilendirdiğini anlatan Özcan, şöyle konuştu:

"Şiddetli bir güç olabilecek bilgiyi, aynı zamanda da içinde yaşadığımız toprakların değerleriyle denetleyebilecek ve yönlendirebilecek bir ruh enginliği, zihniyet derinliği de bu eğitim içerisinde verilmesi gerekir. Türkiye'nin mühendislik planlamasında eğilmemiz gereken ciddi sorunlarımız var. 'İyi kumaştan iyi elbise olur' sözünden biz nitelikli kumaşlar yetiştirmek, malzemeler bulmak zorundayız. Sadece üniversite eğitimine değil ona kaynak sağlayan ilk, orta ve lise eğitiminin de bir bütünlük içerisinde değerlendirmelidir."

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Mehmet Karaca ise değişime en çok açık mesleklerden birisinin mühendislik mesleği olduğunu ifade etti.

MDK Genel Sekreteri Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu da düzenledikleri konseylerde mühendislik fakültelerinin sorunları üzerinde görüş alışverişinde bulunmak ve mühendislik eğitiminin etkin ve verimli biçimde yürütülmesini sağlamak üzere öneriler geliştirmeye ve girişimlerde bulunmaya çalıştıklarını bildirdi.

Şeyh Edebali Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Nurgül Özbay ise genç bir fakülte olmalarına rağmen bin 246 öğrencinin eğitim gördüğünü ve 68 akademisyenin görev yaptığını anlattı.

İki gün sürecek konseyde, "Türkiye'de mühendislik eğitiminin dünü bugünü ve yarını", "Türk Yükseköğretim sisteminde son gelişmeler, Yükseköğretimde kalite güvencesi yönetmeliği ile gelen yenilikler" ve "Raylı sistemler konusunda son gelişmeler-güdümlü ulusal projeler" ile  "Üniversitelerin girişimcilik ve yenilikçilik performanslarının ölçülmesi, girişimci ve yenilikçi üniversiteler" konularında panel düzenleneceği bildirildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile