33 yıl önceki senaryo tekrar yaşanabilir mi ?

33 yıl önceki senaryo tekrar yaşanabilir mi ?

YAŞ kararlarının açıklanmasının ardından geçen süreye rağmen Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanılığı'na atama yapılmamış olması, 33 yıl öncesindeki senaryonun tekrar yaşanabileceği olasılığını gündeme getirdi.

Yüksek Askeri Şûra’nın sona ermesinin üzerinden iki gün geçmesine karşın, Genelkurmay Başkanlığı ve Kara Kuvvetleri Komutanılığı’na atama yapılmamasıyla ilgili kriz çözülemedi.

Hükümet çevrelerinde, bir uzlaşı olmaması halinde Genelkurmay Başkanlığı’na ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atama yapılamayacağı ve tüm komuta kademesinin emekli olabileceğine vurgu yapıldı. 33 yıl önce de Süleyman Demirel, Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk’ün direnişi sonucu istediği kişiyi Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getiremeyince atamaları 30 Ağustos’a kadar yapmayıp hepsinin emekli olmasını sağlamış ve Kenan Evren’e Genelkurmay Başkanlığı yolunu açmıştı.

EMEKLİ EDİLEBİLİRLER

Atama krizi, 30 Ağustos’a kadar devam ederse, Org. İlker Başbuğ ile Org. Işık Koşaner, emekliliğini isteyen Org. Atila Işık ve Org. Hasan Iğsız’ın ataması yapılmaması halinde “kadrosuzluktan” emekli olmaları gerekiyor. Yasal olarak genelkurmay başkanı, kara, deniz ve hava kuvvetleri komutanları arasından seçiliyor. Teamüllere aykırı da olsa, Başbakan Erdoğan, deniz ya da hava kuvvetleri komutanlarından birini tercih edebilir.

‘ATAMA TRAFİĞİ’, HIZ KESMEDİ

Atama kararnamelerinde ortaya çıkan bu krizi çözmek için devletin zirvesinde yürütülen trafik dün de büyük bir hızla devam etti. Başbakan, dün Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile bir kez daha buluştu. Aynı saatlerde Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kuvvet komutanları ve Ankara’da görev yapan orgeneraller Genelkurmay Karargâhı’nda toplandı. Bakan Gönül de Erdoğan ile görüşmesinin ardından komutanların toplantısına katıldı.

BALYOZ'DA MAHKEMENİNKARARI ÇÖZÜM GETİRİR Mİ?

Bu arada siyaset kulislerinde konuşulan bir başka gelişme de, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Balyoz davası kapsamında 101 subay hakkında çıkartılan yakalama kararının kaldırılması oldu. Bazı yorumculara göre bu karar atama krizinin çözümüne katkıda bulunabilir.

Milliyet'ten Fikret Bila bu konuda şöyle yazıyor: "İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi dün akşam saatlerinde yakalama kararlarına yapılan itirazı kabul etti. Org. Başbuğ'un çok önemsediği bu kararın, Genelkurmay'ı görece rahatlattığı söylenebilir. Yakalama kararının kaldırılması, hükümetle Genelkurmay arasından yaşanan Kara Kuvvetleri'ne atama sorununu yumuşatabilir. Bir çözüm yolu açabilir. En azından gittikçe derinleşen, ağır bir devlet krizine dönüşmesini önleyebilir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile