Fuar kapsamında Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde düzenlenen etkinlikte konuşan Ramazanoğlu, öteki, ötekileştirme ve ayrımcılık yapma gibi kavramlara değinerek, "Yıllar boyunca birbirimize şüpheyle bakmamız, birbirimizi çatışma diliyle algılamamız ve farklılıklardan çatışma dili üretmemiz, ben bunların hepsinin düşman eliyle olduğuna inanıyorum" dedi.
Ramazanoğlu, farklılıklardan zenginlik üretildiğinde, hoşgörü, karşılıklı anlayış, dayanışma ve iş birliği sergilendiğinde, her şeyin yoluna girdiğini kaydederek, "Ne zaman ki başkalarının dilediği ve temenni ettiği gibi, farklılıklardan çatışma üretiyoruz, ötekileştirme ve ayrımcılık üretiyoruz, o zaman çıkmaz bir yola giriyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye, Ortadoğu, Amerika ve Avrupa'nın farklı şehirlerinde gerçekleştirdiği ziyaretlerde edindiği izlenimleri de paylaşan Ramazanoğlu, şöyle devam etti:
"Bizim aydınlarımız, hayatlarında bir kez bile Suriye'ye, İran'a ve Mısır'a gitmemiş fakat herkes Brüksel'e, Londra'ya, New York'a gitmiş. Mısırlı aydınlar da aynı şekilde. Biz, o insanlarla Kahire ve İstanbul'da buluşacağımıza, Londra'da ya da Paris'te buluşuyoruz ya da entelektüellerimiz o şekilde buluşmuşlar. Bunlar tabii çok acı tecrübeler. Gittiğiniz zaman bunun nelere yol açtığını görebiliyorsunuz. Zaten o yüzden sınırları cetvelle kolayca çizebilmişler aramızda."
Yıldız Ramazanoğlu, Türkiye'deki koalisyon görüşmelerine ilişkin de "Koalisyon kuruldu, kurulamadı ama biz zaten kocaman bir koalisyonuz bu ülkede. Bunun farkında bile değiliz. Gerçekten çok farklı meşreplerden, çok farklı yaklaşımlardan, hatta ana dili farklı olan insanlar bir arada yaşıyor" ifadelerini kullandı.
"Şehrin Gizli Öznesi" isimli kitabını da anlatan Ramazanoğlu, daha sonra katılımcıların sorularını yanıtladı.
'34. Türkiye Kitap Ve Kültür Fuarı'
Yazar Yıldız Ramazanoğlu, Türkiye Diyanet Vakfı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ işbirliğiyle gerçekleştirilen 34. Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı'nda "Ramazan Sohbetleri"ne katıldı.