35 Haftalik Prematüre Bebege Kuvözde Katarakt Ameliyati Yapildi

35 Haftalik Prematüre Bebege Kuvözde Katarakt Ameliyati Yapildi

Göz Sagligi ve Hastaliklari Uzmani Op. Dr. Mehmet Tahir Sam, 31 haftalikken dogan kuvözdeki prematüre Ömer bebege, 35. Haftasinda katarakt ameliyati gerçeklestirdi. Op. Dr. Sam, “Kuvözde olmasaydi neredeyse anne karninda ameliyat etmis gibi olacaktik. Bu dünyada yapilan en erken ameliyatlardan biri” dedi.

Antalya’da 31 haftalikken dünyaya gelen prematüre Ömer bebege, dogumundan 4 hafta sonra 35 haftalikken kuvöz içerisinde katarakt ameliyati gerçeklestirildi.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi’nde Op. Dr. Mehmet Tahir Sam tarafindan gerçeklestirilen ameliyat 40 dakika sürdü. Ömer bebek, basarili geçen ameliyat sonrasi islemlerinin ardindan 5 hafta içerisinde taburcu edildi.

“Kuvözde gerçeklesen bir katarakt ameliyatiydi”

Ameliyatin kuvöz içerisinde gerçeklestigine deginen Op. Dr. Sam, “Kuvözde gerçeklesen bir katarakt ameliyatiydi. Dogumsal kataraktlar genelde anne karnindayken geçirilen enfeksiyonlara ya da bebekteki metobolik hastaliklara bagli oluyor. Anne karninda geçirilen kizamikçik, toksoplazma gibi kediden geçen parazitler bebeklerde katarakt yapabiliyor. Bazi metabolik hastaliklar bebekteki hipotirodi, hipokalsemi gibi hastaliklar yine bebeklerde katarakta neden olabiliyor. Her katarakt olan bebegin ameliyati hemen gerekmiyor. Bunlari çogunlukla bir süre takip ediyoruz. Eger görme iyiyse, katarakt çok yogun degilse ameliyatlarini olabildigi kadar dogumdan 3. Ay sonrasina kadar geciktiriyoruz” diye konustu.



“Dogduktan sonraki 4.haftada artik katarakt ameliyatini yapmak zorunda kaldik”

Ameliyat sürecinden bahseden Op. Dr. Sam, “Bazi bebeklerde çok koyu oldugu için daha önce ameliyata almak zorunda kaliyoruz. Ömer bebegimizin de çok koyu bir katarakti vardi. Anne karnindan dogduktan sonraki 4.haftada artik katarak ameliyatini yapmak zorunda kaldik. Prematüre bebeklerde, kuvözde kalan bir bebek bu. Kuvözde aldiklari oksijene bagli olarak prematüre rop dedigimiz bir hastalik gelisiyor. Retinada yogun damarsal problemlerle beraber retina dekolmanina kadar giden ciddi körlük nedenlerinden birisi. Bizim prematüre bebeklerde en çok gördügümüz körlük nedeni olacak ilerleyici bir hastalik Prematüre Retinopatisi (ROP), tanisi ve tedavisi çok büyük bir özen istiyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi ROP Tani ve Tedavi Merkezi Sorumlu Göz Doktoru Seçil Özdemir Sahin’in takibi altinda olan Ömer Bebek de her iki gözde yogun katarakt tespit edildi. Prematüre bebeklerin takibi için bu kataraktlarin olmamasi gerekiyor. Ömer bebekte Prematüre Retinopatisi gelismesin veya gelismesini takip edelim, gerekirse onun tedavisini yapabilelim diye katarakt ameliyatini erken yaptik” seklinde konustu.



“40 dakika sürdü”

Her yasa göre ameliyatlarin degisim gösterdigini belirten Op. Dr. Sam, “Ameliyatlar yaklasik her bir göz 20 dakika olmak üzere 40 dakika sürdü. Bebeklerin katarakt ameliyatlari çok farkli. Çok farkli teknikler, farkli malzemeler kullaniyoruz. O yüzden eriskinlerdeki kataraktlarla karistirilmamali. Çocuk büyüyen ve gelisen bir organizma. Gözün gelisimini göz önüne alarak her yas için farkli tedavilerimiz var” dedi.



“Tabiri yerindeyse dogum öncesi katarakt ameliyati yaptik”

Ömer bebege yapilan ameliyatin özelligini anlatan Op. Dr. Sam, “Ömer bebege tabiri yerindeyse dogum öncesi katarakt ameliyati yaptik. 35. Gebelik haftasinda yapilan bir katarakt ameliyati. Aslinda Ömer bebek, 5 hafta sonra dogacakti. Kuvözde olmasaydi neredeyse anne karninda ameliyat etmis gibi olacaktik. Bu dünyada yapilan en erken ameliyatlardan biri. Çogunlukla dogumsal katarakt ameliyatlarini, dogum sonrasi 3. Ay içerisinde yapiyoruz. Ömer bebek, agir prematüre oldugu için özellikli bir bebekti” açiklamasinda bulundu.

“Sifa ile taburcu ettik”

Bebegin saglikla taburcu oldugunu söyleyen Op. Dr. Sam, su bilgileri paylasti:

“Ömer bebegin iyilesme süresi yaklasik ameliyattan sonra 5 hafta daha kuvözde kaldi. Sonrasinda yeni dogan yogun bakimdan çocugumuzu sifa ile taburcu ettik. Ayaktan göz muayeneleri ROP Tani ve Tedavi Merkezi Sorumlu Göz Doktoru Seçil Özdemir Sahin tarafindan gerçeklestiriliyor. 6. Ayina kadar siki takip altinda olmaya devam edecek. Su ana kadar herhangi bir sorunla karsilasmadik, iyilesme süreci çok güzel devam ediyor.”

“Aileler dikkat”

Ailelerin, çocuklarinin katarakt oldugunu teshis etmesinin çok zor oldugunu vurgulayan Op. Dr. Sam, “Çok koyu olanlarda bebeklerin göz bebeginin ortasinda beyaz bir renk gözükür. Özellikle fotograflarda bu çok belli oluyor. Fotograflarda çocukta göz bebegin ortasinda beyaz bir parlama görülürse bu ya katarakt ya da çok nadir bazi tümöral hastaliklar var, onlarda da yine ayni sekilde beyaz parlama görüyoruz. Özellikle çocuk doktorlari ilk teshisi koyar. Ailelerin anlamasi daha geç vakitte oluyor. Maalesef çocuklar gecikmis oluyor. O yüzden çocuk doktorlarinin üzerine bu konuda çok sorumluluk düsüyor” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile