Kitapseverlerin heyecanla beklediği Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 35’inci kez kapılarını ziyaretçilerine açtı. 800 üzerinde yayınevi ve binlerce çeşit kitabın yer aldığı fuar, ilk günden ziyaretçi akınına uğradı. Bu yıl 35’incisi düzenlenen Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı resmi açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Açılış törenine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yayman, Almanya Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer, 35. İstanbul Kitap Fuarı Onur Yazarı Prof. Dr. İonna Kuçuradi ve çok sayıda yayınevi temsilcisi ve kitapsever katıldı.
26’ncı Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen fuar ilk günden vatandaşların yoğun ilgisini gördü. Ana teması Felsefe ve insan olarak belirlenen kitap fuarında bu yıl onur yazarı Prof. dr. İoanna Kuçuradi oldu. Kitap fuarının onur konuğu ülke ise Almanya olarak belirlendi. Fuara Almanya’dan 28 yayınevi katılırken ülke stantlarında 40 etkinlik vatandaşlarla buluşacak. 800 üzerinde yayınevinin ve sivil toplum kuruluşunun katıldığı fuarda söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk etkinlikleriyle birlikte ziyaretçiler için 300 etkinlik hazırlandı.
Protokol üyeleri program sonrası birlikte kurdele keserek fuarın açılışını gerçekleştirdi.
“Bu alanda yapılacak her türlü iş birliğine açık olduğumuzu ifade etmek isteriz”
Türkiye’nin zor bir dönemden geçtiğini belirten Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, ”Biliyorsunuz dün Derik Kaymakamımız şehit edildi. O kadar zor zamanlardan geçiyoruz ki, ilk defa bir kaymakam şehit edildi. Hepimizin birlik ve beraberlik içinde dayanışma günüdür. Sayın Böhmer’e çok teşekkür ediyoruz. Türkiye ile Almanya arasındaki ilişki o kadar ileridir ki Alman Futbol takımı yenildiğinde sanki Türk Milli takım yenilmiş gibi Türkler üzülürler. Biz bakanlık ve hükümet olarak kültür sanat faaliyetlerin siyasetin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda yapılacak her türlü iş birliğine açık olduğumuzu ifade etmek isteriz. Mevlana’nın çok güzel bir sözü var. Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilirler“ der. Bu kitap fuarı Avrupa’nın en çok takip edilen kitap fuarlarından bir tanesi” dedi.
Bu yıl fuarda 800 üzerinde yayıncı ve kitapçı bulunduğunu söyleyen Bakan Yardımcısı Yayman, bakanlık olarak kültün, sanatın ve kitap fuarlarının geliştirilmesini savunduklarını söyledi.
Yayman, ”Türkiye’nin her yerinde Anadolu’da kütüphaneler açmak, kitap kokusuyla kahve kokusunun aynı yerde olduğu,yaşayan kütüphaneler açmak istiyoruz, müzeler, şehir müzeleri açmak istiyoruz. 30 büyük şehre birer milyon kitabın olduğu devasal anıtsal, kütüphaneler yapmak istiyoruz. Bu konuda çok ciddi çabalarımız var” diye konuştu.
“Demokrasiyi savunan insanları hedef aldılar”
İki ülke arasındaki kültürel bağların güçlendirilmesini istediklerini belirten Alman Bakan Böhmer ise, "Türkiye meclisi ile birlikte hem de toplumla birlikte olmamız gerekir. Özellikle kültürel bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Türkiye gerçekten zor zamanlar yaşıyor. Çok insan endişeli Türkiye ’de ama Almanya’da da insanlar endişeli. Yakın zamanda darbe girişimi oldu. Geçen hafta oradaydım ve meclisi ziyaret ettim. Orada bombalanan yeri gördüm resimlerden fotoğraflardan görüldüğü gibi değil. İnsan kendisi görünce farklı. Darbeciler demokrasinin kalbini hedef aldılar. Demokrasiyi savunan insanları hedef aldılar. Sizinle birlikte matem içindeyiz" dedi.
Avrupa’nın en çok ziyaretçisi olan kitap fuarlarından olan 35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda Zeytinburnu Belediyesi Kültür Yayınları da yerini aldı.
35'İnci Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Açıldı
35’inci Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı açılış törenine katılan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, “Biz bakanlık ve hükümet olarak kültür sanat faaliyetlerin siyasetin üzerinde olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda yapılacak her türlü iş birliğine açık olduğumuzu ifade etmek isteriz” dedi.