35 Yılda 36 Çeltik Çeşidi Geliştirdi

EDİRNE - GÖKHAN BALCI - Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Şefi Halil Sürek, 35 yıllık meslek hayatında 36 yerli çeltik çeşidi geliştirdi.

Sürek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1978'de Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü'nden mezun olduktan sonra o dönemki ismi Edirne Zirai Araştırma Enstitüsü olan Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde göreve başladığını anlattı.

Enstitüde 1980'den sonra çeltik çalışmalarına hız verdiklerini belirten Sürek, çiftçilere yetiştirme tekniği başta olmak üzere gübreleme, ekim ve hasat konularında bilgiler verdiklerini ifade etti.

-Osmancık pirincini geliştirdi

Göreve başladığı günden bu yana 35 yıldır çeltik konusundaki çalışmalarına aralıksız devam ettiğini aktaran Sürek, "35 yıllık çalışma süremde 36 çeltik çeşidi geliştirdim. Bunlardan en popüleri Osmancık ismiyle bilinen pirinç çeşididir. İri taneli baldo tipi Edirne çeşidi ile Gönen, Halilbey, Gala ve Kızıltan çeşitleri de popüler çeşitler arasında yer almaktadır" diye konuştu.

Sürek, günümüzde Türkiye'de çeltik üretiminde kullanılan tohumların tamamının yerli çeşitlerden oluştuğunu kaydetti.

Halil Sürek, 20 yıl önce iç tüketimin yüzde 35'ini karşılayan yerli pirincin, günümüzde tüketimin yüzde 90'ına cevap verdiğini ifade ederek, "Bunda bizim geliştirdiğimiz çeşitlerin büyük katkısı var. 35 yıldır aynı şevkle çalışmaya devam ediyorum. Geliştirdiğim çeşitleri çeltik ekilen bölgelerde ve market raflarında görmek beni gururlandırıyor. En büyük kazancım manevi tatmin ve gurur oldu" ifadelerini kullandı.

Verim artışında teknoloji değiştiren ve modern yetiştirme tekniklerini kullanan çiftçilerin de önemli bir pay sahibi olduğunu belirten Sürek, geliştirdiği çeşitlerin çevre ülkelerde de tescil edilerek kullanıldığını anlattı.

-Tescil çalışmaları

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Şube Şefi Halil Sürek, şunları kaydetti:

"Bulgaristan'da çeltik üretimi 2000'li yılların başında sıfır seviyesine gelmişti çünkü verim dekar başına 250-300 kilogram civarındaydı. Osmancık çeşidini bir çiftçi Bulgaristan'a götürdü. Bu çeşidin orada ekimi yaygınlaşınca aynı isim altında tescil edildi. Osmancık çeşidinin orada devreye girmesinden sonra çeltik ekim alanı 2 bin dekardan 140 bin dekara kadar çıktı. Osmancık çeşidi Rusya, Ukrayna ve Makedonya Yunanistan gibi ülkelerde de üretilmektedir. Diğer çeşitlerimizin de yurt dışında tescil çalışmaları devam ediyor. Yaptığımız çalışmalarla bir yerlerden başlayıp bugün ülkemizi dünyada çeltik konusunda söz sahibi duruma getirdik."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile