Ömrünün yarisindan çogunu dikis makinesi tamirciligine adayan 60 yasindaki Salih Erçin, bu isten emekli olmasina ragmen sektörün son temsilcilerinden biri olarak isine devam ediyor. Yaklasik 36 yildir arizali ve eski dikis makinelerini çalisir hale getiren Erçin, gençlerin bu meslegi bilmemesinden yana dert yaniyor. Geçmisten günümüze hayatimizda olan dikis makinelerinin tamire ihtiyaç duydugunu ve bu isi yapanlarin her geçen gün azaldigini belirten Erçin, ileriki yillarda mesleginin yok olma tehlikesinden duydugu üzüntüyü dile getirdi. Internette satilan basit ve küçük cihazlarin tamir edilemedigini fakat eskilerden kalma ve günümüzde de satilan kaliteli dikis makinelerinin bakim ve onarimla ömürlük kullanildigini söyleyen Salih Erçin, “Bu meslege halkin ihtiyaci var” dedi.
Vatandaslarin dikis makinesi tamiri yaptirmak için baska alternatifinin olmamasindan dolayi yogun islerinin oldugunu belirten Erçin, bu potansiyele ragmen meslegin günden güne yok oldugunu söyledi.
“Küçük ve basit cihazlarin tamiri yapilamiyor”
Dikis makinesi tamirciliginin eskilerinden birisi olarak internette satilan basit cihazlarin tamirinin mümkün olmadigini belirten Salih Erçin, “Dikis makinelerinin en küçük olanlari minyatür olarak geçiyor. Genelde internette satiliyor. Magazalara satilmaz. Çünkü hiçbir ise yaramiyor. Internette satarlarken belli bir gün iade edilebilecegi yazar. Fakat o sürenin sonunda bozulur. Minyatür olan cihazlar böyle. Bu tarz küçük ve basit cihazlarin tamiri yapilamiyor. Yedek parçasi ve servisi yok. Internette satilan dikis makineleri genelde sorunlu oluyor. Magazalardan alinmasi ve servis imkâninin degerlendirilmesi gerekiyor” diyerek uyardi.
“Bu meslege halkin ihtiyaci var”
Günümüzde birçok evde dikis makinesinin oldugunu ve bir kisminin kullanilmaya devam ettigini belirten Erçin, “Bu meslege halkin ihtiyaci var. Geçmis dönemde evlenecek olan kizlarin çeyizine dikis makinesi konulurdu. Yani suanda birçok evde kullanilan ve kullanilmayan dikis makineleri var. Vatandaslar bir noktadan sonra bunu degerlendirmek istiyor. Çünkü tüm ürünler terziye götürülüp diktirilemiyor. Evde dikilmesi gerekiyor. Evdeki makineler de bozulabiliyor. Mecbur vatandasin getirip yaptirmasi gerekiyor” ifadelerini kullandi.
“Meslegin gelecek nesle aktarilmasini isterim”
Emekli olmasina ragmen kopamadigi mesleginde ömrünün yarisindan çogunu geçiren 60 yasindaki Erçin, gençlerin dikis makinesi tamirciligine yönelmedigini belirtti.
Hayatindan 36 yilini verdigi dikis makinesi tamirciliginin gelecek nesillere de aktarilmasini isteyen Erçin, sunlari söyledi:
“Gençlerde bu ise yönelme yok. Çünkü bu isi biraz sira disi bir meslek olarak görüyorlar. Hatta bu meslegi fark etmeyenler bile oluyor. Bundan dolayi da yeni nesillerden meslege bir talep yok. Eskisehir’deki diger meslektaslarimizla da tanisiriz. Onlarin da yaslari ilerledi. Neredeyse benimle ayni yaslardalar. Benden yasli olan da var. Zaten toplamda 4-5 kisi anca kaldi. Ama geriden yetismiyor. Yani yeni nesil bu meslege hiçbir önem vermiyor. Ama bizim islerimiz iyi. Vatandasin tamir için baska alternatifi olmayinca bize getiriyor. Bu meslekle ilgilenmek isteyen gençlerin öncelikli olarak meslegi sevmesi gerekiyor. Mutlaka ve mutlaka çiraklik süresini geçirmesi gerekiyor. Diger mesleklerdeki gibi 3 ay veya 6 ay çiraklik yeterli degil. Bu meslegi yapmak isteyen bir kisi en az 2 yil çiraklik yapmak zorunda. Milli egitim ve halk egitime bagli egitim kurumlarinda meslekle ilgili yetistirme kurslari açilabilir. Meslegin gelecek nesle aktarilmasini isterim.”
36 Yillik Usta, Gençleri Isi Ögrenmeleri Için Dükkana Bekliyor
Eskisehir’de dikis makinesi tamirciliginin son temsilcilerinden biri olan 60 yasindaki Salih Erçin, “Meslegin gelecek nesle aktarilmasini isterim” dedi.