367 Sabih konuştu

367 Sabih konuştu

Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu “YSK'nın Hatip Dicle için verdiği karar doğrudur, fakat bu karar daha önce verilmeliydi.” dedi.

Hatip Dicle‘nin milletvekilliği düşürüldü (Son Detaylar)

YSK'nın Hatip Dicle kararı ve CHP’li Balbay ve Haberal’ın tahliye istemine red kararı verilmesini CNN Türk ekranlarında değerlendiren Kanadoğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu. 5N1K’ya konuk olan Sabih Kanadoğlu, Cüneyt Özdemir’in sorularını yanıtladı.

ŞAŞIRMADIM
YSK’nın Hatip Dicle için aldığı kararın şaşırtıcı olmadığını kaydeden Kanadoğlu “ Alınan karara şaşmanın anlamı yok. Verilen karar iktidarı mutlu etmiyorsa ise tayin edenlerin cezalandırılacağı, hoşa giden kararları ise ödüllendirileceği bir sisteme geçmiş ise siz hukukun uygulandığı bir hukuk devletinde yaşamıyorsunuz demektir. Hukuk devleti yoksa, herhalde o ülkede demokraside yoktur. O yüzden bu karara şaşırmadım.” dedi.

KARAR DOĞRU
Kararın hukuki yönden doğru olduğunu söyleyen Sabih Kanadoğlu “Hatip Dicle’nin bir mahkumiyeti var. Anayasaya göre 1 yıldan fazla bir hapis cezası varsa o takdirde milletvekilliği seçilme yeterliliği yoktur. YSK oy verme işlemi başlamadan önce yeterliliğe karar verme yetkisine sahiptir. O halde bunun geciktirilmesi 70 bin oyun çöpe atılmasını ortaya çıkardı. Verilen karar sonucu itibari ile doğrudur. Ancak o tarihte verilmiş olması yani oy kullanıldıktan sonra kullanılmış olması yurttaşların doğrudan doğruya belirli kişilere oy verme özgürlüğünün ortadan kaldırılmasıdır. Bu nedenle AİHM ek protokol maddenin birinci protokolü 3.maddesine de aykırıdır. Türkiye burada büyük bir sorumluluk altına girecektir. YSK’nın zamanında karar vermemesinin bir sonucudur. Karar sonucu itibari ile doğrudur. Buna doğru değil demek hukuken doğru değildir.” diye konuştu.

CEZASIZ İNFAZ YAPILIYOR

CHP’den milletvekili seçilen ancak mahkemenin tahliye taleplerini olumsuz değerlendirdiği Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay’ın durumu hakkında da görüşlerini dile getiren Kanadoğlu “Mahkemeler tutukluluk sürecinin devam edip etmemesi konusunda her şeyden önce kaçma şüphesi yoksa.. Ki olamaz çünkü milletvekili seçilmiştir. Delilleri karatma gibi bir durumda yok. Eğer siz delilleri toplamadıysanız yine suç sizindir. Yoksa deliller toplandıktan sona ve netice itibari ile dava açıldıktan sonra, kaçma şüphesi de yoksa artık içeride tutmak doğrudan doğruya cezasız infaz anlamına gelir.” şeklinde konuştu.

BEYAZ GAZETE


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile