'4+4+4' 28 Şubat'ın Rövanşı Değil

"4+4+4" 28 Şubat'ın Rövanşı Değil

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, tartışmalara neden olan eğitim sistemindeki "4+4+4" düzenlemesinin 28 Şubat'ın rövanşı olmadığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, tartışmalara neden olan “4+4+4” eğitim sistemiyle ilgili NTV'nin canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

Dinçer, “Zaten şu anda var olan kanunda çocukların eğitime başlama yaşı 6-14 olarak gözüküyor. '5 yılını doldurduğu Eylül ayından itibaren başlar' deniyor. 7 yaşından gün alanları eğitime alıyoruz. İdari ve hukuki bir fark var. 1981 yılında verilmiş bir tavsiye kararı var: Eğitime başlama yaşının, 5 yaşının doldurulması, 6 yaşından gün alınması gerektiği şeklinde 'diye konuştu.

'TARTIŞMALAR RASYONEL ZEMİNDE YÜRÜTÜLMÜYOR '

'Biz Türkiye 'de gelişmiş dünyayla bir yaş fark ortaya koymuş oluyoruz 'diyen Bakan Dinçer, 'Eğitim yaşını erkene almakla ilgili tartışmalar rasyonel bir zeminde yürütülmüyor. 5 yaşını tamamlamış çocuklarımızın yüzde 70 'ini eğitiyoruz. Biz talepleri gündeme alıyoruz. 3-5 yaş grubunu eğitime alıyorduk. Bu kez 4 yaşını doldurmuş, 5 yaşından gün almış çocukları eğitime alıyoruz. Bazı insanlar varsayımlar üzerinden hareket ediyor 'ifadelerini kullandı.

'MECLİS'TEN GEÇMEDEN MÜFREDAT HAZIRLANMAZ'

'Meclis karar vermeden niye müfredat hazırlayalım? 'diye soran Ömer Dinçer, karşı çıkışların temelinde varsayımlar olduğunu söyledi. Dinçer, 'Bizim nasıl davranacağımızı hesap edip, tavır alıyor. Okul öncesi kaldırılmıyor, yüzde 100 eğitim amacıyla devam ediyor. Çocukların pedagojisine göre ayarlama yapacağız. Tedirginlik ve telaş niçin? 'şeklinde konuştu.

'HAKSIZ PROPAGANDA YAPILIYOR '


Türkiye'de belirli bir kesimin, eğitimin kademeli hale getirilmesine ideolojik olarak karşı çıktığını, haksız propaganda yaptığını savunan Bakan Dinçer, '8 yıllık eğitime alınıyor. Ondan sonraki zorunlu bir eğitim mi? Şu anda nasılsa ondan farklı olmayacak. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkarıyoruz. 14 yaşında zorunlu eğitim mi yoksa 17 yaşında bir eğitimin bitmesi mi daha iyi? 'diye sordu.

Alt komisyonda düzeltmeler yapıldığını, gözden geçirildiğini ve komisyonda görüşüldüğünü belirten Dinçer, 'Hata yaptığımızı gördüğümüzde, parlak bir fikir gündeme geldiğinde niye değerlendirmeyelim 'dedi. Bakan Dinçer şunları söyledi:

'12 yıldan vazgeçtik 8 yıllık kesintisiz eğitimin olduğu bana üç ülke göstersinler ben yine kararımızı hükümet olarak gözden geçirelim. İrlanda ve Yeni Zelanda 'da var nasıl olduğunu bilmiyorum ama onların dışında hiçbir ülkede 6 yıldan daha uzun süreli kesintisiz eğitim yok. Dünyanın yaklaşık 205 ülkesini biz gözden geçirdik. Bu belgeleri ben muhalefete de verdim buna karşı çıkanlara da sundum.

Ben düzenlemeye karşı olsam niye buraya gelip size anlatır, komisyonda bilgi verir miydim. İçime sinmeseydi parti içersinde karşı çıkacak cesarete sahibim. Eğitim sistemini alt üst etme amacında değiliz. İnşallah dünya ile aramızdaki mesafeyi kapatacağız.'

'4+4+4 'düzenlemesi 28 Şubat'ın rövanşı değil 'diyen Ömer Dinçer, '28 Şubat sürecinde eğitimin kesintisiz hale getirilmesinin subjektif olmadığını biliyorum. Muhalefet dünyadaki örneklerine baksın 'diye konuştu.


'KİTAPTA IRKÇI İFADELER VAR'


İstanbul 'daki kitap olayına da değinen Dinçer, 'Enteresan bir hadise. Kitapları Milli Eğitim Bakanlığı değil, kaymakamlık dağıtmış. Daha önce Kültür Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından basılmış bir kitap. Özel bir yayınevi, Hrant Dink 'le ilgili yazılardan ekleme yapmış. Kaymakamlık, kitabı son bir inceleme yapmadan iyi niyetle dağıtmış. Yapılan eleştiriler doğru, kitapta ırkçılık yapan ifadeler var. Dağıtımını durdurun diye talimat verdim 'şeklinde konuştu.

ÖĞRETMEN ATAMASI AĞUSTOS'TA

Bakan Dinçer, kadro verildiği takdirde ağustos ayında öğretmen ataması yapılacağını da belirtti. Dinçer, 'Ağustos ayında kadro verilirse öğretmen atamalarının bir bölümünü atayacağız. Kadro sayısı konusunda bir şey söyleyemem. Mümkün olduğu kadar çok kadro verilmesini isteyeceğiz 'diye konuştu.

BEYAZ GAZETE-NTV

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile