Ürün ve fiyat karşılaştırma sitesi Ozozo Analisti Şengül Durucu 4,5G teknolojisini değerlendirdi. 4,5G teknolojisiyle internette, 3G bağlantısına göre dört kat daha hızlı gezinebileceğini söyleyen Durucu, "Bağlantı hızı 100Mbps’den başlayıp altyapı uygunluğuna göre 375Mbps’ye kadar çıkabilecek. Bu verilere göre, örneğin; şu anda yaklaşık 13 dakikada indirdiğimiz 2GB büyüklüğündeki bir filmi, 54 saniyede indirebileceğiz. İnternetin ulaştığı bu hız sayesinde çektiğimiz bir video veya fotoğrafı neredeyse bir göz kırpma süresinde Facebook’a yükleyebilecek, Twitter’da saliselik hızlarda durum güncellemesi yapabileceğiz. Skype veya FaceTime gibi servisler üzerinden ise takılmadan, eskisine oranla çok daha yüksek kalitede görüntülü konuşma yapılabilecek. İnternet üzerinden yapılan sesli telefon görüşmelerinde kesinti yaşanmayacak; ses kalitesi ise yükselecek" dedi.
4,5G teknolojisinin yalnızca iletişim ve sosyalleşmede kullanılmayacağını, akıllı evlerin yanı sıra ulaşım, güvenlik, sağlık, eğitim gibi sosyal hizmetlere de uygulanarak gündelik yaşantımızı kolaylaştıracağını belirten Ozozo analisti Durucu, "Günlük hayatta manuel yaptığımız bazı iş ve etkinlikler, 4,5G ile cep telefonu üzerinden kesintisiz bir şekilde gerçekleştirilecek. GPS gibi konumlama uygulamaları ve buna bağlı yol hizmetleri, hızlı ve oldukça geniş kapsamlı verilecek. 4,5G teknolojisi kullanıcılarına yüksek çözünürlüklü TV hizmeti sunuyor. Bu durum mobil TV kullanımını artıracak, hatta ileriki aşamalarda evdeki televizyonların hayatımızdan neredeyse çıkacak. Bu, gerek dizileri gerekse futbol karşılaşmalarını görüntü kesilmeden ve pikselleşmeden, akıllı telefon veya tabletlerimizle her yerden rahatça izleyebileceğimiz anlamına geliyor" şeklinde konuştu.
Şengül Durucu, aslında 4,5G diye bir ifade olmadığını bunu bizim icat ettiğimizi ve yalnızca Türkiye’de kullanılan bir terim olduğuna dikkat çekerek, "Dünyada şu an 124 ülke 4G’yi kullanıyor. 2020’de ise 5G’ye geçmeyi planlıyor, altyapılarını hazırlıyorlar. 4G teknolojisine yetişemeyen Türkiye ise 4 yıl sonra devreye girecek olan 5G’ye yetişmek için çalışmalarını hızlandırdı ve 4G’nin geliştirilmiş versiyonu olan bu hızlandırılmış teknolojiye "4,5G" dedi.
Teknoloji diliyle anlatırsak 4,5G; 3G ve 2G standartlarının devamı niteliğinde olan dördüncü nesil (G kısaltması da oradan geliyor; "generation") kablosuz teknoloji, 4G’nin geliştirmeyi planladığımız versiyonu. 4. nesil teknoloji, tıpkı telekomünikasyon sistemleri gibi hücresel bir ağ ile, kapsama alanı başta olmak üzere internet iletişimindeki kopma, yavaşlama gibi pek çok sorunu ortadan kaldırıyor. Sistem önceki nesillerden daha yüksek veri hızlarıyla iletişim temeline dayanıyor. 4,5G teknolojisi ile anlık olarak herhangi bir yerde, ses, veri ve kitle iletişimi konusunda yüksek hızda kesintisiz hizmet alacağız. Bağlantı hızımız ise cep telefonlarında 100Mbps, Wi-Fi ağlarında ise 1Gbps’ye kadar çıkacak" ifadelerini kullandı.
Durucu, Dünyada 4G teknolojisini en hızlı kullanan ülkelerin başında 18Mbit’le İspanya’nın geldiğini belirterek"İspanya’yı; 17Mbit’le Finlandiya, Danimarka ve Güney Kore’nin izlediğini söylüyor. Bu teknolojiye ilk geçen, kullanıcıya ilk açan ülkeler ise İsveç ve Norveç. 4G’yi kopmadan yani 3G’ye düşmeden en yüksek kalitede kullanan diğer ülkeler sırasıyla Güney Kore, Japonya, Kuveyt, Hong Kong ve Hollanda" dedi.
4,5G ihalesinin 2015 ağustosunda; Turkcell, Avea, Huawei, NetGSM ve Vodafone’un katılımıyla gerçekleştirildiğini hatırlatan Durucu, geçişin 1 Nisan’da gerçekleşmesinin beklendiğini söyledi.
CEBİMİZ ETKİLENECEK Mİ?
4,5G teknolojisinden, SIM kartı ve cihazı uyumlu olan herkesin ek ücret ödemeden yararlanacağını söyleyen Durucu, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak hızın ve konforun artması, daha çok şeyi internet üzerinden yapmamızı da beraberinde getirecek. Öyle ki TV izlemekten iş toplantılarına, hemen her şey için interneti kullanacağız. Ayrıca daha hızlı bağlantı, kotanın daha hızlı tükenmesi demek. Bu nedenle şu anda abonesi olduğumuz internet paketi günlük kullanımımız için yetersiz kalacak. GSM operatörlerinin bu noktada cömert davranması, paket ücretlerini düşürmesi bekleniyor ancak henüz konuyla ilgili somut bir gelişme yok. Tüm bu saydığımız avantajlardan yararlanmak için 4 veya bizdeki tabiriyle 4,5G destekli bir akıllı telefon veya tablete ihtiyacınız var. Son bir yıl içinde piyasaya çıkmış akıllı telefon ve tabletlerin hepsi bu teknolojiyle uyumlu halde. Ancak bu hizmetten yararlanabilmeniz için SIM kartınızın da 4,5G’yi desteklemesi gerekiyor. Telefonunuzun ve SIM kartınızın 4,5G’ye uyumlu olup olmadığını kullandığınız operatöre danışarak öğrenebiliyorsunuz".
4.5G İle İlgili Merak Edilenler
Ozozo Analisti Şengül Durucu, Türkiye’nin 4,5G teknolojisini kullanmaya başlamasıyla internetin hızlanacağını söyleyerek yaklaşık 13 dakikada indirilen 2GB büyüklüğündeki bir filmin, 54 saniyede indirebileceğinin altını çizdi.