4 Bin Madenci İşe Geri Dönüyor

4 Bin Madenci İşe Geri Dönüyor

Zonguldak Ticaret Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, 2014 yılının Eylül ayında çıkan torba yasada maliyetlerin artması sebebiyle işten ayrılan 4 bine yakın madencinin yapılan yeni düzenlemeyle işine geri döneceğini ifade etti.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, gazetecilerle bir restoranda bir araya geldi. 2014 yılının Eylül ayında çıkan torba yasanın özel maden şirketlerine ek maliyet getirdiğini hatırlatan Metin Demir, bu sebepten dolayı şirketlerin durma noktasına geldiğini hatırlattı. Yapılan yeni yasal düzenleme ile özel maden şirketlerine ton başına 45-58 lira arasında destek verileceğini belirten Metin Demir, 4 bin işçinin maden ocaklarındaki işlerine geri döneceğini ifade etti.

Yaklaşık 6 aylık toparlanma süreci sonrasında maden ocaklarındaki kömürün yeniden üretilerek yer üstüne çıkartılacağını söyleyen Demir, şu ifadelere yer verdi:

“Geçtiğimiz haftalarda yayınlanan yeni bir kararname var. TBMM’de bazı ziyaretler gerçekleştirdik. Açıkçası biz 2014 yılı Eylül ayında yayınlanan bu torba yasa ile birlikte kamuoyunda bilindiği adıyla Soma torba yasası ile birlikte gelen ek maliyetlerin Zonguldak’taki özel madencilik şirketlerini durma noktasına getirdiğini ve bu sorunun aşılması gereği ile ilgili hem raporlarımızı, bilgi notlarımızı bütün ilgililerle paylaşmış ve bunun toparlanması ile ilgili ciddi bir gayretin içerisinde olmuştuk. 18 aylık süreçte bazı gecikmeler aksamalar da karşımıza çıktı. 2015 Şubat ayında bu oluşan ek maliyetlerin karşılanması ile ilgili bir kanun çıktı. Ama bu kanunun uygulamasını düzenleyen bakanlar kurulu kararındaki bazı eksiklikler nedeniyle 7 Haziran seçimleri sonrasına kalmıştı. Devamında bu hükümetin kurulamaması meselesi ciddi zaman kaybına yol açtı. Geçici hükumet döneminde bakanımızla istişare ettik. Ama sonrasında önümüze bir yetkisizlik çıktı. Devamında 1 Kasım seçimlerini ve yeni bakanımızın göreve gelme sürecini bekledik. Devlette devamlılık esas ama kadrolar değişince bilgilerin, raporları yine tazelemek gerekti. Müsteşarlık düzeyinde yeni atanan kadrolara konuyu arz etmemiz gerekiyordu. O çalışmaları tekrar elden geldiğince hızlı bir şekilde yürüttük."

“KÖMÜR YASASI TÜRKİYE İÇİN ELZEM”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak döneminde de devam eden Kömür Yasası hazırlığının devam ettiğini belirten Demir, “Nihayetinde geçtiğimiz hafta yayımlanan bir kararname var. En baştan beri bu yapılan yasal düzenlemelerle ilgili getirilen ek maliyetlerin bir şekilde hükümet tarafından karşılanması gereğini ortaya koyup sürekli bu konuyu ortaya koymuştuk. Kömür yasası, kömür üretimi konusunda iddia olan birçok ülkede örneklerini görüyoruz. Maden kanunundan işçi sağlığı ve işçi güvenliğini sağlayan mevzuatlardan, tamamen bağımsız, kömür yasasının uygulandığı iyi örnekler var önümüzde. Geçici hükumet zamanında başlatılan bu kömür yasası hazırlığını Enerji Bakanımız Berat Albayrak’ın döneminde de devam ettiğini ve üzerinde şu anda yoğun bir şekilde çalışıldığını biliyoruz. Bu kömür yasası Türkiye açısından elzemdi. Biz madencilik ve kömür üretimi sektöründeki arkadaşlar 20 yıldır söyleyip dururuz. Nihayetinde bu çalışma olgunlaştı ve bir aşamaya geldi. Üzerindeki çalışmalar tamamlanıp ve bu yıl içerisinde çıkmasını ve yönetmeliklerin uygulama aşaması da tasarlandıktan sonra da bu yıl içerisinde bu kömür kanununda beklentilerimizin karşılanacağını umuyoruz. Yerli kömürden üretilecek elektriğe devlet desteğinin ve devlet önceliğinin tanınmasıyla ilgili bir çalışma var” diye konuştu.



“TOPARLANMA SÜRECİNİN ALTI AY ALACAĞINI ÖNGÖRÜYORUZ”

Torba Yasa ile birlikte 4 bine yakın işçinin işini kaybettiğini hatırlatan Metin Demir, yaklaşık 6 aylık toparlanma sürecinin ardından sektörün ivme kazacağını aktardı. Demir, sözlerini şöyle tamamladı:

“18 aylık sıkıntılı süreçte 4 bine yakın işçi arkadaşımız işini kaybetmişti. Onlarca ocak kapanma noktasına gelmişti. Hepimiz rölantiye almış vaziyette işleri yavaşlatmış vaziyetteydik. Bu çıkan kararname ile yavaş yavaş toparlanmaya başlayacağız. Bu toparlanma sürecinin altı ay alacağını öngörüyoruz. Özel sektör madenciliği altı ay içerisinde ivme kazanacak. Süreçte diğer mekanizmaların da devreye girmesiyle eskiye döneceğiz umudundayız. Özel sektör madenciliğinin merkez ekonomisi üzerindeki etkilerini yeterince önemsemediğini düşünüyorduk. Bu 18 aylık süreçte de bunu açık bir şekilde görmüş olduk. Özel sektör madenciliği sekteye uğradığında merkezin ne kadar bocaladığını, ekonomik kayıtların ne kadar olduğunu herkes hissetmiş oldu. Sokağa da keskin bir şekilde yansımış oldu.”

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile