Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Meslek Yüksek Okulu (MYO) Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Ezgi Tanrıverdi, yaptıkları araştırmada, mültecilerin Sakarya 'da yaşamaktan mutlu olduklarını söyledi. Tanrıverdi, “Hatta bazı mültecilerin başka ülkelerdeki yakınlarına ulaşarak Sakarya 'ya gelmelerini önerdiklerini öğrendim.” dedi.
Artık Adapazarı Çark Caddesi 'nde yürürken sıkça yabancıları görmenin sıradan bir durum haline geldiğini belirten Tanrıverdi, “Hatta birçoğumuzun alt komşusu sığınmacı gruptan birisi oldu.” diye konuştu.
Mültecilerin ailelerinden uzak, farklı bir kültür içinde olmaları, köken ülkelerindeki toplumsal çevre ve statülerini kaybetmeleri ve üçüncü ülkeye yerleşmeyi beklerken bazı sorunlar yaşadıklarını ifade eden Tanrıverdi, “Sakarya 'da bulunan mültecilerin kökeni ağırlıklı İran olmak üzere Irak, Suriye, Afganistan 'dır. Araştırmamın örneklemini İran 'dan gelen Protestan mülteciler oluşturmaktadır. Yapılan görüşmelerde mültecilerin Sakarya halkından çok memnun olduğu konuk sever ve yardıma hep açık olduğu gerçeği ortaya çıktı. Hatta birleşmiş milletlerin yerleştirdiği diğer illerde bulunan yakınlarını arayarak onlarında Sakarya 'ya gelmelerini önerdiklerini öğrendiğimde çok mutlu oldum. Çalışmamın çok farklı boyutlarda, daha kapsamlı detaylarını daha sonra açıklayacağım. 'Önce insan ' diyerek mültecilere kucak açan Sakarya halkını kutluyorum.” ifadelerini kullandı.
4 Bin Mülteci Sakarya’dan Memnun
Cenevre Sözleşmesi esaslarına göre, Birleşmiş Milletler (BM)'in organizasyonu kapsamında yaklaşık 3 ay önce Sakarya’ya gelen ve kendilerini kabul edecek ülke bekleyen yaklaşık 4 bin mültecinin hayat şartlarından memnun olduğu belirlendi.