4 Bin Nüfuslu Bademli'nin Kooperatif Başarısı

4 Bin Nüfuslu Bademli'nin Kooperatif Başarısı

Türkiye'nin yüzde 65'lik fidan üretimini karşılayan Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bölgedeki meyve fidancılığının lokomotifi olmaya devam ediyor

Türkiye'nin yüzde 65'lik fidan üretimini karşılayan Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bölgedeki meyve fidancılığının lokomotifi olmaya devam ediyor. Yılda 5 milyon adet meyve fidanı üreten kooperatifin yeni hedefi Orta Asya'daki Türki Cumhuriyetlerle ortaklıklar geliştirmek.
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Fidancılıktan Sorumlu Başkan Yardımcısı Cahit Pişkin; "Çeşit garantili meyve fidanlarımız ile Orta Asya'daki Azerbaycan, Türkmenistan, Kazaksitan, Kırgızistan, Tacikistan gibi Türki Cumhuriyetlerle ortaklıklar kurmaya başlıyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinden çok Orta Asya ve Ortadoğu ülkelerini hedefliyoruz" dedi.
50 yıldan bu yana Bademli'de meyve fidancılığının yapıldığını kaydeden Pişkin; "Küçük arazilerde başlayan meyve fidancılığı bugün yurt dışı ihracata kadar geldi. Kooperatifimiz yıllık 5 Milyon fidan üreterek yurt içinde ve yurt dışında satış gerçekleştiriyor. Üretim yapan 85 üyemiz ve 150 ailemiz bu sayede geçimlerini sağlıyor. En az 3000 dekarlık arazide yapılan bu yetiştirme esnasında beldemizden, çevre ilçe ve köylerden günlük olarak 500 işçi istihdam ediliyor" dedi.
Yurt dışı fuarlara katılarak tanıtım sağladıklarını sözlerine ekleyen Pişkin; "Yurt dışı fuarlara katılmamız sayesinde pek çok ülkeden kuruluşlarla irtibat halindeyiz. Ayrıca ortaklarımızı eğitim gezileri ile gelişmelerden haberdar ediyoruz. Son olarak üreticilerimizle Azerbaycan gezisinde bulunduk. Gezi ve fuarlar sayesinde ortaklıklar güçleniyor. Kooperatif olarak yeni hedeflerimiz arasında kalem ve anaç damızlığı tesisleri kurmak geliyor. Bu şekilde sertifikalı meyve fidanı üretiminde yeni bir sayfa açmış olacağız" dedi.
Kooperatife Orta Asya'dan yoğun bir talep olduğunu ifade eden Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi ise; "Kooperatif olarak gelişen ve değişen anaç ve kalemleri takip ettiğimiz için sadece yurt içinden değil yurt dışından da ilgili görüyoruz. Türkiye'de meyve veren iki ağaçtan biri Bademli'den gidiyor. Yakında Türki Cumhuriyetlerimizde de bu durum söz konusu olacak. Görüşmelerimiz tüm hızıyla sürüyor" dedi.
BADEMLİ FİDANCILIK KOOPERATİFİ'NİN ZEYTİNYAĞINA AVRUPA İLGİSİ
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi fidan üretimi, süs bitkileri üretimi ve süt üretiminin yanı sıra zeytinyağında da sadece yurt içinden değil yurt dışından da büyük ilgi görüyor. "Potamia" ve "Bademli" markaları ile raflardaki yerini alan Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ihracatta Avrupa Birliği ülkeleri ile çalışıyor.
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ndeki yaklaşık 300 ortağın neredeyse tamamının aynı zamanda zeytin üreticisi olduğunu ifade eden Kooperatif Başkanı Selçuk Bilgi; "Ortaklarımızın zeytinlerini değerlendirmek için kurduğumuz zeytinyağı sıkma tesisi ile çıktığımız yolda bugün Avrupa Birliği'ndeki birçok ülkeye zeytinyağı ihraç eder hale geldik. Kontinü sistemde çalışan fabrikamız 60 ton kapasiteye sahip. Zeytinin verimli olduğu yıllarda 300 ortağımızın yaklaşık 300 ton yağını sıkabiliyoruz" dedi.
Elde edilen yağlara değer fiyat verildiğini sözlerine ekleyen Bilgi; "Ayrıca bir butik dolum ünitesi de kurduk. Teneke ve cam şişelere dolum yapıyoruz. Şişelerimizi doğanın mucizesi olan zeytine göre tasarladık. Orijinal şişelerimizle Türkiye'nin dört bir yanına Bademli'den zeytinyağı yolluyoruz. Bunun yanında ihracatımız da her geçen gün artıyor. Potamia ve Bademli markası ile raflara çıkan zeytinyağında şu an 50 tonluk stokumuz mevcut" şeklinde konuştu.
BADEMLİ FİDANCILIK KOOPERATİFİ SÜT ÜRÜNLERİYLE DE RAFLARDA
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi meyve fidanı, süs bitkileri ve zeytinyağının yanı sıra kurmuş olduğu modern süt işleme tesisi ile kooperatif ortaklarının sütlerini değerlendirerek damların modernizasyonunu sağlıyor. Süt piyasasında dengelerin sağlamlaşmasını sağlayan kooperatif pastörize süt, yoğurt ve ayranı "Bademli Süt" markası ile tüketiciyle buluşturuyor.
Yaklaşık 100 üreticiden dört araçla günde 30-35 ton süt topladıklarını anlatan Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Süt Ürünlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Sedat Dereli; "Beldemizde yaklaşık 5000 büyükbaş hayvanımız var. Bu hayvanlarımızdan elde edilen sütleri değerlendirmek amacıyla, pastörize süt, yoğurt ve ayran tesisimizi kurduk. Topladığımız sütlerden 5 tonu günlük üretim için kullanılırken, kalan süt özel bir firmaya satılarak ortaklarımızın kazanç sağlamasının yolu açılıyor" dedi.
Kooperatif ortaklarının damlarında yapılan modernizasyon ile sütün ineğin memesinden üretime kadar değmeden geldiğini kaydeden Dereli; "Damlarımızın birçoğunu modernize ediyoruz. Şu ana dek ortaklarımıza 55 adet soğutma tankı dağıttık. Soğutmalı araçlarımız ile topladığımız sütlerimizi soğuk zinciri hiç bozmadan işleme tesisimize getiriyoruz. Süt işleme tesisimiz 1 aydan bu yana 15 işçi ile hizmette. Talebe göre saatte 5 ton süt işlenebiliyor. Eğer tesisimiz tam kapasite çalışırsa en az 50 işçi istihdam edilecek. Pastörize süt, yoğurt ve ayranımız İzmir'deki çeşitli marketlerde raflardaki yerini aldı. Ödemiş'te dağıtım için satış noktaları oluşturuyor. Şu an İzmir'de 4 tonluk bir dağıtım ağımız var" ifadelerini kullandı.
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin iş adamı Orhan İçelli'nin ölümünden sonra piyasada oluşan belirsizliği süt sektörüne de girerek giderdiğinin altını çizen Dereli; "Havzamızdaki süt piyasası için önemli bir denge olan Sayın Orhan İçelli'nin ölümünden sonra piyasada oluşan güvensiz ortam yavaş yavaş ortadan kalkıyor. Bunda Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin de payı büyük. Üreticilerimizle güven ortamında çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile