Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan ve Gençlik Merkezi Müdürü Ali İhsan Çokan'ın da bulunduğu tanıtım organizasyonunda, 4000 yıllık geçmişi ile Türk tarihi boyunca atalarımız tarafında oynanmış olan zekâ ve strateji oyunu Mangala, Gençlik Çalışanı Fatih Mehmet Parlar'ın aktarımı ile üniversiteli gençlerle buluşturulurken, Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi bünyesinde tanıtımlarının devam edeceğini belirten Gençlik Merkezi Müdürü Ali İhsan Çokan ; " Tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmalıyız. Bu anlamda gençlik merkezi olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz. Mangala oyununu merak eden gençlerimiz, kampüs yolundaki gençlik merkezi tesislerimize gelerek bu oyunu oynayabilirler " diyerek düşüncelerini dile getirdi.
Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürü Ömer Kalkan ise,gençlere sosyal ve kültürel aktivitelerle iç içe olma önerisinde bulunarak, gelecekteki yaşamlarına daha olumlu yön verebilecekleri söyledi ve tüm üniversiteli gençleri gençlik merkezindeki faaliyetlere davet etti. Organizasyona ev sahipliğini büyük bir başarı ile gerçekleştiren 30 Ağustos Yükseköğrenim Erkek Öğrenci Yurdu Müdürü Ercüment Yarıcı ise, " Yurdumuzda bulunan öğrencilerimize zaman zaman Gençlik Merkezi Müdürlüğünün de desteği ile birtakım faaliyetlerde bulunmaktayız. Ancak özellikle çok uzun bir geçmişe dayanan Mangala oyununun tanıtımı ile ilgili Gençlik ve Spor il Müdürümüz Sayın Ömer Kalkan ve gençlik merkezi ekibine çalışmalarından dolayı sonsuz teşekkür ederim" dedi. Yarıcı bu tipteki projelere her zaman destek vereceklerini sözlerine ekledi.
Mangala oyununun tarihine gelince, Türk Zeka ve Strateji Oyunu ile ilgili tarihi araştırmalar, oyunun Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını göstermektedir. Günümüzde pek çok Türk halkı tarafından unutulan bu oyun, konargöçer bozkır hayatını son yüzyıllara kadar devam ettiren Kazak, Kırgız, Türkmen ve Altay gibi bazı Türk halkları arasında günümüze kadar gelmiştir. Türkler yerleşik hayata geçip, şehirlerde yaşamaya başladıktan sonra da bu oyunu oynamaya devam etmişlerdir. Nitekim Karahanlılar, Selçuklular ve nihayet Osmanlıların da Mangala adıyla oyunu devam ettirdiğini görüyoruz. Bunu 16. yüzyıla ait Osmanlı minyatürlerinden de izlemek mümkündür.
Mangala tahtası karşılıklı altışar çukurdan oluşuyor. Oyuncuların kazandığı taşları koyması için iki tane de yanlara büyük çukur açılıyor. Buraya hazine deniyor. Oyun 48 taşla oynanıyor. Her çukura dört tane taş konuluyor. Taşlar hazineye toplanmaya çalışılıyor. İlk oyuncu istediği çukurdan dört adet taşı alıyor ve birini aldığı çukura bırakarak sağ tarafa doğru (saat yönünün tersine) dağıtmaya başlıyor. Başladığı çukura taş koymak, Türklerin baba ocağını terk etmeme geleneğinden geliyor. Oyuncunun elindeki son taş hazinesine denk gelirse oyuncu bir kez daha oynama hakkını elde ediyor. Oyuncunun elindeki son taş, rakip tarafın herhangi bir çukurundaki taşların sayısını çift yaparsa oyuncu, o çukurdaki tüm taşları alarak kendi hazinesine koyuyor. Çift yapma kuralı ise Türk inanç ve devlet sistemi tarihinde ikili anlayışı sembolize ediyor. Oyunculardan herhangi birinin sırasındaki taşlar bittiğinde oyun sona eriyor. Taş sayısı 25 ve daha fazla olanlar kazanıyor.
4 Bin Yıllık Tarih Yeniden Canlanıyor
Sakarya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü Gençlik Merkezi, geçmişi Göktürkler dönemine kadar uzanan Mangala oyununu 30 Ağustos Erkek Öğrenci Yurdu'nda yapılan tanıtımla gençlerle buluşturdu.