Dünyaca ünlü Kirgiz yazar Aytmatov'un 1986'da baslattigi Issik Göl Forumu'nun geçen hafta düzenlenen dördüncüsünün sonuç bildirgesinde "Uluslararasi Güvenlik, Uluslararasi Terör ve Mankurtluk" ile "Uluslararasi Siyasette Ahlak ve Liyakat" konulari çerçevesinde yapilan tartisma ve degerlendirmeler isiginda 9 öneri ortaya konuldu.
Sonuç bildirgesinde yer alan 9 öneri, su sekilde siralandi:
"- Issik Göl Forumu basta Türk dünyasi ve kültürü olmak üzere komsu dünya ve kültürlerin katilimini hedefleyerek insanca ve özgürce birlikte yasama, güçlü var olma ve sürdürülebilir baris idealini ve bunu hayata geçirecek kurumlarin insasini hedeflemektedir. Issik Göl'e atilan bir tasin olusturdugu dalganin giderek bütün dünyayi kaplamasi nihai hedeftir. Bu dogrultuda bundan sonraki Issik Göl Forumlarinda teorik çerçevenin gelistirilmesini ve ortak bir manifestoya dönüstürülmesini öneriyoruz.
- Cengiz Aytmatov’dan ilham alarak Issik Göl Forumu baglaminda Kirgizistan ve Türkiye’nin Kültür Bakanliklari ve üniversiteleri düzeyinde is birligi yaparak ortak deger ve sembollerin bütün Türk dünyasini ve komsu cografyalari kapsayacak sekilde tanitilmasi, bu çerçevede bilimsel çalisma ve yayin yapilmasi ve bunlarin taraflarin dillerine çevrilmesi hedeflenmelidir. Bu sekilde ortak bir dil ve duyarlik gelistirilerek yayginlasacaktir.
- Iki ülke arasinda akademik is birliginin tesvik edilmesi, bu baglamda ortaya çikabilecek bürokratik engellerin ortadan kaldirilmasi, karsilikli ögrenci ve akademisyen degisim programlarinin yayginlastirilmasi ve basta Kirgizistan-Türkiye Manas Üniversitesi olmak üzere uygun yüksekögretim kurumlarinin kapasitelerinin artirilmasini öneriyoruz.
- Özellikle zorunlu egitim çagindaki çocuklarin ve gençlerin egitim süreçleri arasinda güçlü bir bag kurulmasi için kalici ve stratejik çalismalar yapilmasini öneriyoruz.
- Katilimci ülkelerin milli günlerinde diger ülkelerin istirakiyle ortak programlar gerçeklestirilmelidir. Bu yolla siyasi, ekonomik ve kültürel iliskilere güçlü bir zemin kazandirilacaktir.
- Katilimci ülkelerin tarih, cografya ve kültür varliklarini diger ülkelere tanitmak amaciyla yerel yönetimler düzeyinde kardeslik projeleri olusturulmali, turizm gelistirilmelidir.
- Içinde yasadigimiz çagda ve dünyada Issik Göl Forumu tarzi etkinlik ve projelerin asil misyonu ekonomik ve güvenlik alanlarinda is birligine kapi açmalari olmalidir. Issik Göl Forumu'nun Ekonomik Isbirligi Teskilati (EIT/ECO) bünyesinde bir mekanizma tarafindan veya himayesinde icra edilmesini, bütçelendirilmesini ve sonuçlarini takip edecek bir daimi sekretaryanin kurulmasini ve bu sekilde kurumsal bir yapiya kavusturularak gelecek nesillere özgürce birlikte yasama, güçlü var olma ve sürdürülebilir baris projesi olarak aktarilmasini öneriyoruz.
- Gelecek Issik Göl Forumlarina ülke katilimlarini artirmak amaciyla çerçeve konularin paylasilmasini ve birlikte icra edilmesini öneriyoruz.
- 4. Cengiz Aytmatov Uluslararasi Issik Göl Forumu'nda sunulan bildiriler ile bu sonuç bildirgesinin katilimci 18 ülkenin diline çevrilmesini, bunlara T.C. Kültür ve Turizm Bakanliginin web sitesinde yer verilmesini ve Türkçe versiyonunun Yurtdisi Türkler ve Akraba Topluluklar Baskanliginca (YTB) belli bir miktar basilip dagitilmasini öneriyoruz."
Sonuç bildirgesi, katilimci ülkelerin Ankara büyükelçilerine 9 Haziran itibariyla devlet baskanlarina arz edilmek üzere teslim edildi.
4. Cengiz Aytmatov Uluslararasi Issik Göl Forumu'nun Sonuç Bildirgesinde 9 Öneri Yer Aldi
Ankara'da geçen hafta düzenlenen "4. Cengiz Aytmatov Uluslararasi Issik Göl Forumu"nun sonuç bildirgesinde 9 öneri yer aldi.